Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

A 2000-es évek elején T. Mészáros András akkori megyei elnök, Érd későbbi polgármestere kezdeményezte elsőként, hogy Pest megye önálló régió lehessen. A baloldal – köztük az érdi szocialistákkal és szabaddemokratákkal – megakadályozták az erről szóló népszavazást és az önálló régióvá válást. Vagyis azt, hogy Pest megye települései, köztük Érd, már EU-tagságunk első napjától önállóan pályázhasson uniós forrásokra. Megbecsülni is nehéz, hogy összességében hány száz milliárd forint fejlesztési pénztől fosztották meg ezzel a megye településeit.

Többek között ennek a következménye, hogy Pest megye mára jelentős lemaradásba került. Elég, ha Érd utcáira, vízelvezetésére gondolunk. Igaz ugyan, hogy az előző városvezetés minden lehetséges forrást megszerzett ezek fejlesztésére, de ez nyilván nem lehetett elégséges a feladat nagyságához mérten.

Más lett volna persze a helyzet, ha a baloldal nem akadályozza annak idején a megye önállóvá válását. De megtette – ahogy azóta is sok fejlesztési lehetőséget megvétóz –, és ezzel húsz év hátrányba sodorta a megyét és Érdet is. 

A két évtizedes késedelem után azonban a jövő évtől a Pest megyei emberek, vállalkozások, önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek számára is megnyílhatnak az uniós pályázati lehetőségek.

Ez azért történelmi siker, mert a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére jóval kedvezőbb európai uniós feltételek lesznek érvényesek a 2021-2027-es időszakban, és az érintettek nagyságrendekkel nagyobb forráshoz juthatnak majd, mint valaha. Ez mindenekelőtt T. Mészáros Andrásnak, az önállóvá válás első kezdeményezőjének köszönhető. 

T. Mészáros András, Érd volt polgármestere a Corvinus Egyetemen tartott előadást a Pest megye önállóvá válásában rejlő lehetőségekről 2019-ben

Pest megye, ahol 187 településen 18 járásban több mint 1,3 millió ember él, Magyarország területének mintegy 7 százalékát foglalja el, s népességének körülbelül 12 százalékának ad otthont. A regisztrált vállalkozások száma több mint 230 ezer, ez az országban regisztrált vállalkozások 12,8 százaléka; a nonprofit szervezetek – amelyek számára szintén megnyílik a pályázati lehetőség a 2021-2027-es időszakban – száma több mint 6300, ez az ország összes nonprofit szervezetének 10 százaléka.

A most következő uniós időszakban csak a települési önkormányzatokat fejlesztő operatív programban a tervek szerint 140 milliárd forint jut a Pest megyeiek, köztük Érd részére. Mindez azonban furcsa mód nem érte el a városvezetés ingerküszöbét: sem Csőzik László polgármester közösségi oldalán, sem a városi propagandamédiában nem olvashattak erről az érdiek…

(Kiemelt kép: Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke)

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.