Végre átköltözhettek a Batthyány Iskola tanulói az új épületbe

Pénteken befejeződött a háromnapos költözés, így Mikulás napját követően már az új, modern, tágas és kényelmes épületbe mehetnek az érdi Batthyány Sportiskolai Általános iskola tanulói és tanárai. A beruházás jogi és pénzügyi részével kapcsolatban viszont sokasodnak a kérdések.

A gyermekek és szüleik régóta várták már a költözést, hisz a régi, több évtizedes Forfa épület télen hideg, nyáron meleg volt és egyáltalán nem felelt meg a mai kor követelményeinek.

Az eredeti tervek szerint a 2020-as tanévkezdésre, szeptemberre volt tervezve a költözés. Ezt előbb októberre módosították, majd az ígérte a városvezetés a helyi sajtóban, hogy az őszi szünetben megtörténik a költözés. Végül múlt héten szóltak az iskola vezetésének, hogy egyik napról a másikra költözni kell.

A pedagógusok meg is szervezték a költözést, azonban az új épületben rengeteg még a hiányosság. Így a szülőket kérték meg, hogy hozzanak be néhányat a hiányzó eszközök közül.

De nem csak a berendezések hiányosak, a jogszabályok betartásával is gondok akadtak. Információink szerint az épületet és az eszközöket a törvény szerint át kellett volna adni vagyonkezelésre az Érdi Tankerületi Központnak. Azonban a városvezetés olyan diktátumokat akart lenyomni a tankerületi vezetésen, amelyet ők nem tudtak elfogadni. Kifogást emeltek például az ellen is, hogy a minőségi digitális táblák helyett a gyenge minőségű, de olcsóbb táblákat szerzett be a városvezetés. 

A vagyonkezelési szerződést el kellett volna fogadnia a Közgyűlésnek is, azonban a képviselők még nem is látták azt. Nem tisztázott az sem, hogy a Spartacus Sportegyesület vagy ki fogja üzemeltetni az első ütemben elkészült Birkózócsarnokot?

Érd korábbi városvezetése, T. Mészáros András polgármester elérte, hogy a magyar kormány közel 6 milliárd forint pénzügyi forrást biztosítson egy új általános iskolai rész, gimnáziumi rész, birkózó csarnok építésére, felújítására. A beruházás részeként a kormány 1 milliárdot biztosított az érdi önkormányzatnak, hogy berendezze az elkészült épületeket.

Idén több sajtóhírben is olvashattuk, hogy az érdi Közgyűlés fideszes képviselői kérték a polgármestert: indítsa el már végre az eszközök megvásárlására a közbeszerzést. A hírek szerint ez nem történt meg, a városvezetés a közbeszerzési törvény kijátszásával akarta beszerezni a szükséges eszközöket.

Ha ez igaznak bizonyul,  azzal súlyosan veszélyeztetik a beruházást, hisz a közbeszerzési szabálytalanságok miatt visszafizetendő több milliárd forint csődbe is sodorhatja a várost. 

A beruházás részeként megépülő középiskola már szinte biztos, hogy nem tud elindulni az eredetileg tervezett 2021 szeptemberében. Hisz még neki sem tudtak állni elbontani a régi általános iskolát, amelynek a helyére épülne. Így a teljes beruházás legalább egy évet csúszik.

Szeretnénk nagyon örülni egy ilyen nagy értékű és hiánypótló beruházásnak. De egyben aggódunk is, hogy miként „sikerült” egy folyamatban levő, tavaly ősszel már előrehaladott állapotban levő beruházásban ennyi csúszást, hibát hibára halmozni?

Reméljük, azért mielőbb összekapják magukat és gyermekeink mielőtt egy modern, XXI. századi iskolába, majd gimnáziumba járhatnak.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.