Várja, hogy elvigyék a zöldhulladékot az utcából? Inkább lottózzon!

Decemberben évek óta megszokott kép az érdi utcákon a kiszakadt, rothadó zöldhulladékkal teli zsákok látványa. Évről évre a hulladékos cég meglepődik, hogy „sokkal több az elszállítanivaló, mint amire számítottunk”. Sokan azt hitték, a havi zöldjárat megoldás lesz, de csak az önkormányzati cég anyagi helyzetét rontotta. Ismét privatizáció készül?

Az ÉTH több utcában sem tudta tartani az eredeti ütemtervet a zöldhulladék elszállításánál. A csúszás oka, hogy a lakók több hulladékot raktak ki. ” – írja a szolgáltató évről évre. És évről-évre Karácsony előtti hetekben azon izgul fél Érd, hogy ott fogják-e csúfítani a városképet a zöldhulladékkal teli zsákok?

A tavaly hivatalba lépett városvezetés fogadkozott, hogy mostantól aztán minden másképp lesz. Bevezették a havi zöldjáratot. Amivel annyit mindenképp sikerült elérni, hogy most már nem csak tavasszal és késő ősszel, hanem minden hónapban össznépi játék lett annak találgatása: mikor viszik el a kitett hulladékot?

Volt egy másik hatása is a havi zöldjáratnak: a megemelkedett költségek a hulladékszállító cégnél. Így most már nyugodtan lehet azt mondani: veszteséges a cég, meg kell szabadulni tőle! Több cikket is olvashattunk erről a városi médiában.

Az elmúlt évtizedekben még két állandó pontja volt az érdi hulladékszállításnak. Pató Simon, az utolsó érdi Városi Tanács elnöke volt. A rendszerváltás óta állandó szereplője a hulladékszállításnak. Túlélt minden rendszert: lehetett jobb- vagy baloldali vezetése Érdnek, ő mindig a hulladékszállító cég körül bukkant fel. Most ismét ő a cég vezetője.

A másik állandóság a privatizáció-reprivatizáció. Először a 90-es években adta el az akkori városvezetés a hulladékszállító céget a Becker külföldi cégnek. Később sikerült visszaszerezni, azonban 2006-ban az MSZP-SZDSZ városvezetés – Csőzik akkori alpolgármester aktív közreműködésével – megint privatizálta. Ekkor az osztrák ASA szerezte meg a hulladékszállítást.

2011-ben T.Mészáros Andrásék visszaszerezték megint önkormányzati tulajdonba a hulladékszállítást és a Sas utcai telephelyet. Több milliárdos pályázatokat nyertek, fejlesztették az eszközparkot, új autókat, kukákat vásároltak.

A hírek szerint az új vezetés által rövid idő alatt megint legatyásított céget sorsára akarják hagyni, a hulladékszállítást megint privatizálni akarja a városvezetés. Pató Simonnak úgy látszik, csak a romeltakarítási feladatot szánták.

Mi érdiek pedig tovább találgathatjuk, hogy meddig rohadnak a hulladékos zsákok az utcákon, mikor viszik el végre a házunk elől a kitett hulladékot?

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.