Várja, hogy elvigyék a zöldhulladékot az utcából? Inkább lottózzon!

Várja, hogy elvigyék a zöldhulladékot az utcából? Inkább lottózzon!

Decemberben évek óta megszokott kép az érdi utcákon a kiszakadt, rothadó zöldhulladékkal teli zsákok látványa. Évről évre a hulladékos cég meglepődik, hogy „sokkal több az elszállítanivaló, mint amire számítottunk”. Sokan azt hitték, a havi zöldjárat megoldás lesz, de csak az önkormányzati cég anyagi helyzetét rontotta. Ismét privatizáció készül?

Az ÉTH több utcában sem tudta tartani az eredeti ütemtervet a zöldhulladék elszállításánál. A csúszás oka, hogy a lakók több hulladékot raktak ki. ” – írja a szolgáltató évről évre. És évről-évre Karácsony előtti hetekben azon izgul fél Érd, hogy ott fogják-e csúfítani a városképet a zöldhulladékkal teli zsákok?

A tavaly hivatalba lépett városvezetés fogadkozott, hogy mostantól aztán minden másképp lesz. Bevezették a havi zöldjáratot. Amivel annyit mindenképp sikerült elérni, hogy most már nem csak tavasszal és késő ősszel, hanem minden hónapban össznépi játék lett annak találgatása: mikor viszik el a kitett hulladékot?

Volt egy másik hatása is a havi zöldjáratnak: a megemelkedett költségek a hulladékszállító cégnél. Így most már nyugodtan lehet azt mondani: veszteséges a cég, meg kell szabadulni tőle! Több cikket is olvashattunk erről a városi médiában.

Az elmúlt évtizedekben még két állandó pontja volt az érdi hulladékszállításnak. Pató Simon, az utolsó érdi Városi Tanács elnöke volt. A rendszerváltás óta állandó szereplője a hulladékszállításnak. Túlélt minden rendszert: lehetett jobb- vagy baloldali vezetése Érdnek, ő mindig a hulladékszállító cég körül bukkant fel. Most ismét ő a cég vezetője.

A másik állandóság a privatizáció-reprivatizáció. Először a 90-es években adta el az akkori városvezetés a hulladékszállító céget a Becker külföldi cégnek. Később sikerült visszaszerezni, azonban 2006-ban az MSZP-SZDSZ városvezetés – Csőzik akkori alpolgármester aktív közreműködésével – megint privatizálta. Ekkor az osztrák ASA szerezte meg a hulladékszállítást.

2011-ben T.Mészáros Andrásék visszaszerezték megint önkormányzati tulajdonba a hulladékszállítást és a Sas utcai telephelyet. Több milliárdos pályázatokat nyertek, fejlesztették az eszközparkot, új autókat, kukákat vásároltak.

A hírek szerint az új vezetés által rövid idő alatt megint legatyásított céget sorsára akarják hagyni, a hulladékszállítást megint privatizálni akarja a városvezetés. Pató Simonnak úgy látszik, csak a romeltakarítási feladatot szánták.

Mi érdiek pedig tovább találgathatjuk, hogy meddig rohadnak a hulladékos zsákok az utcákon, mikor viszik el végre a házunk elől a kitett hulladékot?

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.