Jó hír! Valójában 14. havi nyugdíjat is kapnak a nyugdíjasok

A gazdaság lapok számításai azt mutatják, hogy a kormány négy hónap leforgása alatt nem csak a 13. havi nyugdíjat fizeti ki februárban, hanem az egyszeri intézkedéseivel közel még egy hónapnyi juttatást ad oda az idős korosztálynak.

Ötszázalékos nyugdíjemelés, teljes összeget jelentő 13. havi juttatás, nyugdíjprémium – a pénzügyminiszter helyettesének közlése szerint a jelenlegi állás szerint ezekkel mindenképpen számolhat idén a két és fél millió, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy.

Tállai András államtitkár elmondta: az időseket átlagosan évi 300-400 ezer forinttal segíti a rezsicsökkentés is. Kiemelte, az utóbbi idők nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíj is veszélybe kerül, ha a baloldal nyer a tavaszi választásokon.

Az idősek juttatása, mint a Fidesz-kormány alatt mindig, most is emelkedett az év elején. A nyugdíjasok ezúttal öt százalékkal nagyobb havi összegre számíthatnak.

Ezt követően az államkincstár február közepén folyósítja a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felel majd meg. A 13. havi nyugdíjként is az idei, öt százalékkal emelt összegű havi járandóság illeti meg a jogosultakat.

A kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben Gyurcsányék által megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Ez tehát nem a választások előtt dőlt el.

Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást. Akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak. A jogszabály eredetileg évente negyedhavi összeggel emelte a juttatást. A 13. havi ellátás 2024-től jelentett volna egyhavi nyugdíjat. A gazdaság azonban kiemelkedően teljesített tavaly, és a kiváló eredmények az előzetes kilátások szerint idén sem maradnak el. A kormány ezért döntött arról, hogy felgyorsítja a folyamatot.

Mivel az előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nő majd, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjpré­miumra. Tavaly kiugró gazdasági eredményt ért el az ország, akkor mind a két és fél millió jogosult a maximális összegű prémiumban, nyolcvanezer forintos egyszeri juttatásban részesült. Ilyenre korábban nem volt példa.

Manapság féktelenül szárnyalnak az energiaárak a térségben, egyedül Magyarország kivétel ez alól. A rezsicsökkentés miatt a magyar társadalmat ez a jelenség nem sújtja. A rezsicsökkentés a nyugdíjasoknak átlagosan 300-400 ezer forint megtakarítást jelent évente.

Az utóbbi idők nyilatkozatai szerint a baloldal a rezsicsökkentést ugyanúgy károsnak tartja, mint a 13. havi nyugdíjat. Fennáll a veszélye, hogy egyszerűen elvennék, eltörölnék mind a kettőt – vélekedett Tállai András, majd arról beszélt: a feltételezésnek az ad szomorú alapot, hogy ezt a baloldal egyszer már megtette. – Gyurcsányék voltak a legnagyobb rezsiemelők Magyarországon, és ők szüntették meg 2009-ben a 13. havi ellátást. Nyugdíjprémiumot ugyanakkor egyszer sem fizettek. Ők ilyenek – mondta.

Az államtitkár szerint jó, ha ezt senki nem felejti, amikor azon gondolkodik, hova tegye az ikszet tavasszal a szavazólapon.

(Fotónk illusztráció)

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).