Jó hír! Valójában 14. havi nyugdíjat is kapnak a nyugdíjasok

A gazdaság lapok számításai azt mutatják, hogy a kormány négy hónap leforgása alatt nem csak a 13. havi nyugdíjat fizeti ki februárban, hanem az egyszeri intézkedéseivel közel még egy hónapnyi juttatást ad oda az idős korosztálynak.

Ötszázalékos nyugdíjemelés, teljes összeget jelentő 13. havi juttatás, nyugdíjprémium – a pénzügyminiszter helyettesének közlése szerint a jelenlegi állás szerint ezekkel mindenképpen számolhat idén a két és fél millió, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy.

Tállai András államtitkár elmondta: az időseket átlagosan évi 300-400 ezer forinttal segíti a rezsicsökkentés is. Kiemelte, az utóbbi idők nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy a rezsicsökkentés mellett a 13. havi nyugdíj is veszélybe kerül, ha a baloldal nyer a tavaszi választásokon.

Az idősek juttatása, mint a Fidesz-kormány alatt mindig, most is emelkedett az év elején. A nyugdíjasok ezúttal öt százalékkal nagyobb havi összegre számíthatnak.

Ezt követően az államkincstár február közepén folyósítja a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felel majd meg. A 13. havi nyugdíjként is az idei, öt százalékkal emelt összegű havi járandóság illeti meg a jogosultakat.

A kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben Gyurcsányék által megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Ez tehát nem a választások előtt dőlt el.

Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást. Akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak. A jogszabály eredetileg évente negyedhavi összeggel emelte a juttatást. A 13. havi ellátás 2024-től jelentett volna egyhavi nyugdíjat. A gazdaság azonban kiemelkedően teljesített tavaly, és a kiváló eredmények az előzetes kilátások szerint idén sem maradnak el. A kormány ezért döntött arról, hogy felgyorsítja a folyamatot.

Mivel az előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nő majd, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjpré­miumra. Tavaly kiugró gazdasági eredményt ért el az ország, akkor mind a két és fél millió jogosult a maximális összegű prémiumban, nyolcvanezer forintos egyszeri juttatásban részesült. Ilyenre korábban nem volt példa.

Manapság féktelenül szárnyalnak az energiaárak a térségben, egyedül Magyarország kivétel ez alól. A rezsicsökkentés miatt a magyar társadalmat ez a jelenség nem sújtja. A rezsicsökkentés a nyugdíjasoknak átlagosan 300-400 ezer forint megtakarítást jelent évente.

Az utóbbi idők nyilatkozatai szerint a baloldal a rezsicsökkentést ugyanúgy károsnak tartja, mint a 13. havi nyugdíjat. Fennáll a veszélye, hogy egyszerűen elvennék, eltörölnék mind a kettőt – vélekedett Tállai András, majd arról beszélt: a feltételezésnek az ad szomorú alapot, hogy ezt a baloldal egyszer már megtette. – Gyurcsányék voltak a legnagyobb rezsiemelők Magyarországon, és ők szüntették meg 2009-ben a 13. havi ellátást. Nyugdíjprémiumot ugyanakkor egyszer sem fizettek. Ők ilyenek – mondta.

Az államtitkár szerint jó, ha ezt senki nem felejti, amikor azon gondolkodik, hova tegye az ikszet tavasszal a szavazólapon.

(Fotónk illusztráció)

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).