Utánajártunk: a jobboldali vezetésű városokban nem sarcolják a vízművek a helyi kisvállalkozásokat

A hivatalos adatszolgáltatás szerint 2019-ig az ÉTV és az ÉTCS egyáltalán nem számlázott behajtási költségátalányt. 2020-ban a koronavirus járvány okozta gazdasági nehézségek közepette kezdték az előző évi számlák alapján kiküldeni a fizetési felszólításokat.

Korábban írtunk már arról, hogy a városvezetés szabad kezet adott az érdi vízműveknek a fogyasztók megsarcolására. A magánszemély fogyasztók akár egy nap késés esetén is 1.270 forint büntetést kell fizessenek. Akkor is, ha esetleg késve kapták meg a számlát. Lapunkat több vállalkozó is megkereste, akik hasonló „élményről” számoltak be.

Volt saját házából a világhálón dolgozó, webáruház üzemeltető, szódavíz töltő, írószer nagykereskedő.  A közös bennük, hogy a váratlanul érkezett sarc a válság közepén nagyon rosszul érintette őket. Az, hogy 40 EUR értékű számlát kaptak akkor is, ha önhibájukon kívül késtek a befizetéssel. Volt aki késve kapta meg a számlát, volt aki a határidő napján fizette be, mégis kiszámlázták.

Birtokunkban van több magyarországi vízmű cég közérdekű adatszolgáltatása, amely segítségével képet kaphatunk arról, hogy melyik városban mi a helyet.

Az ÉTV már a kisvállalkozások zsebébe nyúlt, az ÉTCS még csak ezután fog

A hivatalos adatszolgáltatás szerint 2019-ig az ÉTV és az ÉTCS egyáltalán nem számlázott behajtási költségátalányt. 2020-ban a koronavirus járvány okozta gazdasági nehézségek közepette kezdték az előző évi számlák alapján kiküldeni a fizetési felszólításokat.

Az ÉTV Kft (a vízművek) 2020.07.31-ig közel 18.806.007 Ft-ot számlázott ki, 1.388 számlára!

Eddig nem számláztak, 2020-ban viszont közel 19 millió forintot hajtottak be a kisvállalkozásokon

Az ÉTCS Kft (a csatornaművek) csak azért nem számlázott (még), mert állításuk szerint a számlázó szoftver nem volt felkészülve erre. Amint a tesztüzem sikerrel jár, valószínűsíthető, hogy még a csatornadíjakra is hasonló mértékű behajtás fog következni

És hogy működik ez máshol?

Hivatalos megkeresésre több vidéki vízmű is válaszolt. A békéscsabai Alföldvíz egyáltalán nem számláz behajtási költségátalányt. A Nyírségvíznél nem jellemző az ilyen típusú számla. Azt írták, hogy ha a vállalkozó megindokolja, általában elengedik az esetlegesen kiszámlázott költséget.

A Soproni Vízmű 2020-ig egyáltalán nem számlázott ki behajtási költségátalányt. A nemrég frissített üzletszabályzatuk szerint csak az építési munkák késedelmes fizetése esetén számláznak majd ezután, a viziközmű szolgáltatás esetén ezután sem.

Miért érzik igazságtalannak a vállalkozások és a lakosság is ezt a sarcot?

Mindannyian tudjuk, hogy a vízmű számlákat nem a posta kézbesíti Érden. Így előfordulhat, hogy egyáltalán nem kapják meg a számlát vagy eleve késve kapják meg a fogyasztók. Ez könnyen egyszerű, ellenszolgáltatás nélküli  pénzbehajtásra ad lehetőséget.

Mint láthatjuk, jelenlegi ismereteink szerint csak a baloldali vezetésű Érden fordulhat elő, hogy gazdasági válság idején ilyen sarcot kapjanak a nyakukba a túlélésért küzdő vállalkozások.

Hogyan fordulhat elő, hogy egy víziközműszolgáltató cég ilyeneket tesz?

Az érdi vízmű céget 2005-ben privatizálták. Pont Csőzik polgármester volt az, aki SZDSZ-es alpolgármesterként kulcsszerepet játszott  abban, hogy az érdi vízműveket évtizedekre egy francia érdekeltségű multi vehette át. Amely multi a jobboldali városvezetés távozása után, 2020-ban azonnal 100 millió forint osztalékot vehetett ki a csatornamű cégből.

ÉRDekes dolgok ezek.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.