Újabb ingatlanügy Érden: a város vesztett, de valakik mégis jól jártak

Az akkori árakhoz mérten milliókkal kevesebbért, versenyeztetés nélkül adott el egy önkormányzati telket a Takács utcában Csőzik László polgármester. Az új tulajdonos most – egy év elteltével – a háromszorosáért árulja a közvagyonból ily módon kikerült ingatlant.

Alig melegedett meg a szék a 2019 októberében hatalomra jutott új városvezetés tagjai alatt, szinte azonnal árusítani kezdték a város vagyonát. Egyelőre a relatíve kis értékű telkekkel kezdték, de nem lennénk meglepve, ha hamarosan a nagyobb vagyonelemek is sorra kerülnének.

Érd évek óta az egyik legnépszerűbb város az agglomerációban. A város lakossága évente mintegy ezer fővel gyarapszik, sok fiatal család keres itt új otthont. A telkek iránt így nagy a kereslet, ami jelentősen befolyásolja az ingatlanok négyzetméter árait. Az önkormányzatnak is vannak telkei, és ilyen körülmények között nem mindegy, hogy a városvezetés miként gazdálkodik ezekkel.

Nos, a jelek szerint nem jól.

Csőzik László polgármester ugyanis tavaly versenyeztetés nélkül adott el egy telket a Takács utcában. A közel 1000 négyzetméteres telekért, amin több épület is volt, mindössze 15,7 millió forintot kért. Az ingatlan.com érdi oldala szerint ez milliókkal kevesebb, mint az érdi telkek tavalyi átlag ára. Amit versenyeztetéssel, nem kizárva más érdi fiatalokat, még feljebb tornázhatott volna egy felelős városvezetés.

Az indoklásokban Bajnokok Ligája győztes Csőzik azzal indokolta az eladást és az árat, hogy egy érdi kötődésű, fiatal házaspár vásárolná meg a telket saját célra. Igen ám, de a megvásárolt telek mégse egy új érdi család megalapításának helyszíne lett, sokkal inkább a vagyongyarapítás eszköze. Az ingatlan ugyanis hamar az ingatlanközvetítőknél kötött ki. A telek jelenleg elhanyagolt, tele van parlagfűvel, és ránézésre úgy tűnik, hogy az új tulajdonosok egyetlen dolgot tettek vele: kitették az „ELADÓ” táblát.

Nem építkeznek, eladják

Persze lehetne ez egy hétköznapi történet is, amiben a fiatalok meggondolták magukat, és szeretnének újra kézpénzhez jutni. Csakhogy mindössze egy évvel a vásárlás után a vételár háromszorosáért, közel 46 millió forintért árulják az ingatlant. A különbség több mint 30 millió forint! Ami akár Érd – a polgármester kedvenc állítása szerint kiürült – kasszáját is gyarapíthatná. De Csőzik valamilyen rejtélyes oknál fogva, versenyeztetés nélkül beérte a sokkal kevesebbel is…

A polgármester felesége folyamatosan börtönnel fenyegeti a politikai ellenfeleit. Holott a hűtlen kezelés gyanúja ott lebeg férje munkahelye, a városháza körül, ahonnan a politikai kampányát szervezik.

De ami ennél is fontosabb kérdés: Ha Érden így mennek a dolgok, mit csinálnának az országgal?

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).