Újabb ingatlanügy Érden: a város vesztett, de valakik mégis jól jártak

Az akkori árakhoz mérten milliókkal kevesebbért, versenyeztetés nélkül adott el egy önkormányzati telket a Takács utcában Csőzik László polgármester. Az új tulajdonos most – egy év elteltével – a háromszorosáért árulja a közvagyonból ily módon kikerült ingatlant.

Alig melegedett meg a szék a 2019 októberében hatalomra jutott új városvezetés tagjai alatt, szinte azonnal árusítani kezdték a város vagyonát. Egyelőre a relatíve kis értékű telkekkel kezdték, de nem lennénk meglepve, ha hamarosan a nagyobb vagyonelemek is sorra kerülnének.

Érd évek óta az egyik legnépszerűbb város az agglomerációban. A város lakossága évente mintegy ezer fővel gyarapszik, sok fiatal család keres itt új otthont. A telkek iránt így nagy a kereslet, ami jelentősen befolyásolja az ingatlanok négyzetméter árait. Az önkormányzatnak is vannak telkei, és ilyen körülmények között nem mindegy, hogy a városvezetés miként gazdálkodik ezekkel.

Nos, a jelek szerint nem jól.

Csőzik László polgármester ugyanis tavaly versenyeztetés nélkül adott el egy telket a Takács utcában. A közel 1000 négyzetméteres telekért, amin több épület is volt, mindössze 15,7 millió forintot kért. Az ingatlan.com érdi oldala szerint ez milliókkal kevesebb, mint az érdi telkek tavalyi átlag ára. Amit versenyeztetéssel, nem kizárva más érdi fiatalokat, még feljebb tornázhatott volna egy felelős városvezetés.

Az indoklásokban Bajnokok Ligája győztes Csőzik azzal indokolta az eladást és az árat, hogy egy érdi kötődésű, fiatal házaspár vásárolná meg a telket saját célra. Igen ám, de a megvásárolt telek mégse egy új érdi család megalapításának helyszíne lett, sokkal inkább a vagyongyarapítás eszköze. Az ingatlan ugyanis hamar az ingatlanközvetítőknél kötött ki. A telek jelenleg elhanyagolt, tele van parlagfűvel, és ránézésre úgy tűnik, hogy az új tulajdonosok egyetlen dolgot tettek vele: kitették az „ELADÓ” táblát.

Nem építkeznek, eladják

Persze lehetne ez egy hétköznapi történet is, amiben a fiatalok meggondolták magukat, és szeretnének újra kézpénzhez jutni. Csakhogy mindössze egy évvel a vásárlás után a vételár háromszorosáért, közel 46 millió forintért árulják az ingatlant. A különbség több mint 30 millió forint! Ami akár Érd – a polgármester kedvenc állítása szerint kiürült – kasszáját is gyarapíthatná. De Csőzik valamilyen rejtélyes oknál fogva, versenyeztetés nélkül beérte a sokkal kevesebbel is…

A polgármester felesége folyamatosan börtönnel fenyegeti a politikai ellenfeleit. Holott a hűtlen kezelés gyanúja ott lebeg férje munkahelye, a városháza körül, ahonnan a politikai kampányát szervezik.

De ami ennél is fontosabb kérdés: Ha Érden így mennek a dolgok, mit csinálnának az országgal?

Főoldalról ajánljuk

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.