Ezek a dolgok változnak az új évben!

Ezek a dolgok változnak az új évben!

Összegyűjtöttünk néhány fontos változást, amik 2024. január elsejétől sokak életére hatással lesznek majd.

Fogyasztó vs. vállalkozás

2023. december 31-ig, amelyik vállalkozás akarta, megtehette, hogy a fogyasztói panaszt annak érdemi vizsgálata nélkül sablon válasszal utasította el. Okkal számíthatott arra, hogy pár-tízezer forintos ügyekben a fogyasztónak nem fogja megérni plusz költségeket vállalva ügyvédhez fordulni és fizetési meghagyásos eljárást indítani. Ez a szokás változik az új évben, hiszen a békéltető testületek januártól alávetési nyilatkozat nélkül is kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és nem haladja meg a 200 ezer forintos kárigényt.

Tehát immár fordult a kocka, mert a fogyasztó igényének automatikus – és megalapozatlan – visszautasítása már nem a vállalkozás malmára hajtja a vizet.

 Jelentősen megemelkedett tanári bérek

A kormány döntése szerint 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagbére, a pályakezdő gyakornokok fizetése a 2023-as 400 ezer forintos illetményhez képest 528 ezer forintra emelkedik. A rendelkezés szerint az emelt bérek februári kifizetése az állami, egyházi és a magánintézmények fenntartói számára is biztosított lesz.

Az új bérsávok szerint egy pedagógus fizetése nem lehet kevesebb:

 • Pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál,
 • Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál,
 • Mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál,
 • Kutatótanár esetén pedig 750 ezer forintnál.

Könnyebb lesz kerti kutat létesíteni

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség. Nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amik:

 • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
 • nem érintik az első vízzáró réteget;
 • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
 • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

Ezek a könnyítések azokra is vonatkoznak, akik új kutat létesítenének, és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

Visszaváltható műanyagpalackok?

Sajnos csak az év második felétől, de minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lesz! Ezen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kapna vissza. Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyagpalackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált.

Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90 százaléknak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának, július 1-től pedig kötelező lesz a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon feltüntetni.

Könnyebb lesz szabit kivenni a gyerekeseknek

Január elsejétől a versenyszférában és a közszféra területein is a foglalkoztatott lesz jogosult meghatározni a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételének időpontját. A gyermekes munkavállalók az őket megillető szabadságból 7 munkanapon túl – a gyermekek számától függően – további 2, 4 vagy 7 munkanap kiadásáról „rendelkezhetnek” szabadon a jövőben.

Drágább lesz a benzin

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Az uniós minimumkövetelmények értelmében a benzin esetében 0,359 euró, a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke, a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót.

Tehát, ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a forintban jegyzett jövedéki adó.

A forint gyengülése ahhoz vezetett, hogy az uniós minimumszint alá esett a magyar jövedéki adó, ezért nagyon úgy néz ki, hogy január végén kb. 41 forinttal tankolhatunk majd drágábban, mint tavaly decemberben.

Sajnos drágábban fogunk autózni a fizetős útszakaszokon

Az éves országos matrica 57 260 forint lesz a személygépjárművek részére, az éves megyei sztrádamatricák pedig 6660 forintba kerülnek ebben az évben.

eÁFA

 1. 2024-ben elindul az elektronikus áfarendszer, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. 2024-től az áfabevallásokat háromféleképpen lehet majd benyújtani az adóhatósághoz:
  Az első opció továbbra is a már évek óta bevált megoldás marad: az ÁNYK nyomtatványon történő bevallás.
 2. A második opció az eÁfa felületen az adózó által szerkesztett és benyújtott bevallás lesz. Ez a megoldás sem jelent majd tehát a NAV által kiajánlott, „kész” bevallást, azáfabevallás benyújtásához egy sor adózói döntésre, nyilatkozatra is szükség van, ezt az eÁfával sem lehet majd megspórolni.
 3. A harmadik opció az M2M eÁfa rendszerének használata, lényege, hogy ennek keretében az adózónak a NAV által elvárt adatstruktúrában kell az áfaanalitikáját feltölteni és jóváhagyni áfabevallás jogcímén.
erdihirek.hu

A következő 5 év legfontosabb feladata Érden

Az otthonos Érd büszke arra, hogy megyei jogú város. Ezért sokan gondolják azt, hogy érdemes arra, hogy rangjának megfelelő úthálózatot kapjon. Ez az a terület, ahol már mindent megígértek már

Legyen Érd ismét a nyertesek között!

Megújult csapattal jelentkezett a Fidesz a júniusi önkormányzati választáson. Céljuk nem kevesebb, mint hogy elérjék: Érd újból fejlődésnek induljon az elmúlt évek stagnálása után. Interjú Gasparik Gábor érdi Fidesz elnökkel.

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.