Történelmi léptékű fejlődés a Modern városok program nyomán, de Érd sajnos lemaradt

Történelmi léptékű fejlődés a Modern városok program nyomán, de Érd sajnos lemaradt

A magyar kormány elkötelezett a vidékfejlesztési programok folytatása mellett – jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár a Modern városok program kapcsán kiemelte: a 270 fejlesztési célból 120 már szinte teljesen megvalósult, és a tervek szerint 2025-re már nagy arányban elkészülnek a beruházások.

Orbán Viktor miniszterelnök 2015 elején jelentette be a Modern városok programot, majd ellátogatott a 23 megyei jogú városba, ahol személyesen tárgyalt a helyben fontosnak tartott fejlesztésekről, és ezekről megállapodást kötöttek. Érden is járt, és az akkori fideszes városvezetéssel tárgyalt a város jövője szempontjából legfontosabb programpontokról, majd T. Mészáros András akkori polgármesterrel közösen aláírták az érdi modern városok programról szóló szerződést.

Valamennyi érintett település esetében nagy, régiós jelentőségű, összetett beruházásokról van szó, amelyek hosszas előkészítést, tervezést és szigorú közbeszerzési eljárásokat igényeltek – mondta a kormánybiztos. Gyopáros Alpár kiemelte, a legtöbb település most ért abba a szakaszba, hogy egyre több elkészült gyorsforgalmi útnak, átadóünnepségnek, örülhetnek az ott élők.

A program teljes költségvetése meghaladja a négyezermilliárd forintot; az összegnek már több mint a felét kifizették a projektgazdáknak. A 270 fejlesztési célból 120 már szinte teljesen megvalósult, ezeknek köszönhetően a hazai gyorsforgalmi úthálózat száz kilométerekkel nőtt. Hatalmas építkezések, munkálatok folynak most is szerte az országban, de sok programelemnél már élvezhetők is az adott fejlesztés nyújtotta előnyök.

Szegeden, Kaposváron, Veszprémben, Sopronban is átadták már az új városi uszodát, Miskolctapolcán és Szolnokon pedig elkészültek a megújult fürdők. Szegeden elkészült a Pick Aréna, Kaposváron megújult a Csiky Gergely Színház és egy új sportcsarnok is. Szabadtéri színpad épült Nyíregyházán, vidámpark Dunaújvárosban. Elkészült a Nyíregyháza–Tokaj közötti kerékpárút, a kórházi parkoló Győrben, valamint a strand-, parkoló- és sétányfejlesztés Debrecenben, a Nagyerdő-programban. Már jár a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, új buszok közlekednek Tatabányán, ahol oktatásfejlesztés is megvalósult, átadták az innovációs és tudásközpontot Zalaegerszegen.

Vannak ugyanakkor lemaradások is, mondta a kormánybiztos. A Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely ugyan kiválóan teljesít azoknál a fejlesztéseknél, amelyeket az állam maga koordinál, ám a város által koordinált beruházások nem haladnak, érződik, hogy a városvezetőnek nem a települése, hanem egyéni politikai ambíciói a fontosak.

Sajnos ugyanez a helyzet Érden is, ahol 2019 őszéig a megfelelő ütemben haladtak az építkezések.

Az új városvezetés és személyesen Csőzik László polgármester az elmúlt két és fél évben mindent a felesége, Bősz Anett politikai karrierjének áldoz be. A szándékosan késve kiírt közbeszerzésekre természetesen nem a 2019 előtti, hanem a mostani jóval drágább árakon érkeznek az ajánlatok. Vannak olyan beruházásai is az érdi modern városok programnak, amelyeket még el sem kezdett a baloldali városvezetés, így a határidőkből kifutva sajnos lehetséges, hogy vissza kell majd fizetni ezek forrásait.

Illusztráció: Gyopáros Alpár kormánybiztos (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Lehoczky Péter)

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.