Tíz gondolat az elmúlt év önkormányzati munkájáról

Az elmúlt évben Érden a szalon-náciktól a szélsőbaloldalig terjedő orbánfóbiás politikai erők megmutatták nekünk, érdieknek azt, hogy mire képesek, ha hatalmat kapnak a kezükbe. Tanulhatunk belőle és erőt kell gyűjtsünk, össze kell fognunk, hogy ezt az ámokfutást ne valósíthassák meg országos szinten is, 2022 után. Ebben számítunk minden józan gondolkodású, becsületes érdi ember segítségére!
Simó Károlynak, az érdi Közgyűlés Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetőjének írása

  1. A városvezetés első teljes éve lényegében azzal telt, hogy megmagyarázták, mit miért nem lehet megcsinálni. Erre három okot találtak: az előző városvezetést, a kormányt és a vírust. Néha volt egy negyedik magyarázat is: a három együtt.

  2. Az év elején úgy tűnt, hogy lesz együttműködés a Közgyűlés minden képviselője között. A 2020-as költségvetést – a korábbi gyakorlattól eltérően – városházi ellenzékként megszavaztuk. A gesztus viszonzás nélkül maradt. A polgármester a különleges jogrend alatt levegőnek nézte a város szavazópolgárainak felét képviselő önkormányzati képviselőket. Országos botrányt keltve 106 jogszabálysértő határozatot hozott, amit a Kormányhivatal is megállapított később.

  3. A vírushelyzetben képviselőcsoportunk együttműködést ajánlott, és 10 pontban foglaltuk össze az általunk javasolt teendőket. Azt javasoltuk, hogy segítse az önkormányzat a bajba kerülteket és tekintsük át, igazítsuk az új helyzethez a költségvetést. Válaszra sem méltatott a polgármester. Igaz, hónapokkal később előállt néhány javaslatunkkal, mintha saját ötlet lenne. Örültünk, hogy ha későn is, ha ilyen faramuci módon is, de legalább ezek úgy-ahogy megvalósultak.

  4. Március óta kértük, hogy folytassa a polgármester az előző években már megszokott útépítéseket. A költségvetésben február óta megvolt rá a pénz. A Kormány még tavaly adott működési támogatást Érdnek. Utat nyáron kell építeni, nem ősszel vagy télen. Egész nyáron semmit nem csinált a városvezetés, pontosabban de: nyaralt. Szeptemberben észbe kaptak és átkeresztelték új útprogramnak azt, ami mindig is volt. Gyenge minőségben, jogszabálysértő módon, nagy médiafelhajtással portalanítottak néhány utcát. 

  5. Választások előtt azt mondta a polgármester, hogy kész programmal rendelkezik a város egészét felölelő útépítési program megvalósítására. Megválasztása esetén azonnal el is kezdik a megvaósítást. Tavaly kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Még azt az előkészítő munkát is leállították és 2021-re halasztották, ami már folyamatban volt 2019-ben. Mivel nem volt részletes műszaki tartalom, így a Kormány sem tudott döntést hozni a korábban 60 milliárd forintra becsült útépítési támogatásról.

  6. Egy év alatt másfél év késést hozott össze a városvezetés a Modern Városok Program 2019-ben elindult beruházásainál. Sokszor csak az odafigyelés hiányzott, pl. nem írtak alá közműcsatlakozási papírokat hónapokig. Vagy nem írták ki a közbeszerzést az eszközökre. A város felét képviselők elől is titkolták a beruházások részleteit. 

  7. Tizenkét milliárd forint egész évben a bankszámlákon állt és várta, hogy a város érdekében felhasználják. Semmit nem csinált a polgármester vele. A beruházások tekintetében vagy ki sem írta a közbeszerzéseket vagy érthetetlen módon hónapokig nem hirdetett eredményt. Hiába várják a parkvárosiak a bölcsődét, hiába várjuk a Tárnoki út felújítását, a Tolmács utca kiépítését, a Duna parti beruházást, a veszélyes csomópontok átépítését, az útépítéseket. Ezekre itt a pénz és mégsem csinálják.

  8. Többször kértük, fogjon neki a városvezetés a 2021 utáni pályázatok előkészítésének. Sajnos a polgármester nem vette komolyan. Így Érd nem tud indulni a 2021 januárban kiírt pályázatokon. Pedig, ha végezték volna a dolgukat, lehetne már vízelvezetésre, útépítésre, rendezvényházra, zöld beruházásokra pályázni. 

  9. A polgármester és csapata átverte az érdieket adóügyben is. A 65 év felettieknek kampányában teljes adómentességet ígért, de az adóbevalláskor szembesültek sokan, hogy ez nekik nem valósult meg. Egy korábban is létező adóelengedést kereszteltek el adócsökkentésnek. Amit kérni kell és nem jár mindenkinek. A laktelepieknek ígért adócsökkentésből semmi nem lett. A vállalkozásoknak előbb nyáron adócsökkentést ígért a polgármester, majd novemberben megpróbált visszatáncolni és 120 millió forintot behajtani rajtuk.

  10. Az érdi közmédia teljes balliberális propaganda és életmód magazinná silányult az elmúlt egy évben. Álhíreket vegyítenek szélsőbaloldali agymosással. Képviselőcsoportunk és országgyűlési képviselőnk csak negatív színben, cenzúrázva jelenhet meg. A helyreigazításokat nem teszik közzé. A tatabányai revorverblog november végén lényegében megszűnt, vélhetően már nem fizették a gazdái a mocskolódást. Már a hivatalos önkormányzati médiában tudják folytatni.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.