Tartalmas szakmai pályafutás áll a sportszakember mögött – most visszavonul

87 éves korában hamarosan visszavonul Judik Zoltán 116-szoros válogatott kosárlabdázó, építész. Az érdi szakember a sportban elért sikerei után is a sport területén tevékenykedett építészként is. Sporttechnológusként oroszlánrésze volt - számos hazai sportlétesítmény mellett - az Érd Aréna létrehozásában is.

Játszania kellett volna a Népstadionban az 1955-ös kosárlabda Európa-bajnokságon a válogatott irányítójaként, dolgozott a létesítmény karbantartását végző építőipari csoport főmérnökeként, részt vett az új Puskás-stadion első, meg nem valósuló tervének elkészítésében Skardelli György munkatársaként. 

Judik Zoltán a magyar kosárlabdasport legdicsőségesebb korszakának kevés, köztünk élő tanúi­nak egyike. Játszott az éra két hazai sztárcsapatában, a MAFC-ban és a Bp. Honvédban, nyolc bajnoki címet nyert, 116-szor szerepelt a válogatottban, amellyel 1954-ben aranyérmes lett a budapesti főiskolai világbajnokságon, 1957-ben ezüstérmes a párizsi universiadén, 1957-ben és 1959-ben negyedik a szófiai, illetve az isztambuli Európa-bajnokságon, 1960-ban kilencedik a római olimpián. A legendás Greminger János mellett a válogatott irányítója volt.

Miután az 1960-as római olimpiát követően Judik Zoltán visszalépett a válogatottságtól, diplomás építészmérnökként is maradt a Népstadionnál: a kalapácsvető olimpiai bajnok Németh Imre irányította Népstadion és Intézményei építőipari csoportjának főmérnöke lett.

Nyolc éven át dolgozott a Mátraházától Dunavarsányig 18 sportlétesítményt felölelő állami „portfólió” karbantartását végző csoportban. Aztán 1968-tól a Testnevelési Főiskola következett és annak rekonstrukciós munkái, többek között akkor épült a nemrég leégett csarnok, és a BAH-csomópont kialakítása miatt el kellett forgatnia a Csörsz utcai atlétikai pályát.

Judik Zoltán 1986-tól 2002-es nyugdíjba vonulásáig a Nemzeti Sportuszodában dolgozott, de „klasszikus nyugdíjas” sohasem volt és sohasem lesz: építészmérnöki pályafutását a tornatermektől a csarnokokig 180 sportlétesítmény dicséri.

Nevéhez fűződik Zalaegerszeg, Sopron, Paks, Szombathely, Gyál, Hódmezővásárhely, Érd, Oroszlány, Kazincbarcika, Algyő, Győr, Kistarcsa, Pannonhalma, Székesfehérvár sport-, illetve tornacsarnoka, a budapesti Tüskecsarnok eredeti és csaknem másfél évtizeddel későbbi terve, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportközpontja, a Ludovika Aréna multifunkcionális csarnoka, a hozzá tartozó szabadtéri sportpályákkal.

Az elmúlt időszakban dolgozott, dolgozik a nagykanizsai és a tatabányai sportcsarnokon, az Erzsébet-táborok zánkai központjának teljes rekonstrukcióján, az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) atlétikai futófolyosójának, füves és műfüves futballpályájának megalkotásán.

Jelenleg a a népligeti kézilabdacsarnok munkálatain dolgozik. Itt a versenyaréna mellett bemelegítőcsarnok is lesz, úszó-, atlétikai világversenyek megrendezésére alkalmas térrel, fix jégpályával, amelyre ráhelyezhetik más sportágak borítását. És benne van a budapesti Mázsa téri többcélú csarnok, a veszprémi és dunaújvárosi uszoda tervezésében… „De amint ezek kifutnak, befejezem, újat már nem akarok vállalni. Hatalmas a stressz, egyre nehezebben viselem – inkább teniszezem!” – mondta még tavaly.

A Judik Zoltánnal a SportTV-ben készült beszélgetést ide kattintva nézheti meg.

(forrás: Nemzeti Sport)

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.