Támogatás a fiataloknak a vizsgákhoz

Támogatás a fiataloknak a vizsgákhoz

A FIDESZ-KDNP kormány 2018 júliusában vezette be a KRESZ vizsgadíj-támogatást. Azóta több mint nyolcvanezer fiatal kapott támogatást jogosítványa megszerzéséhez.

A szabályok szerint az igénylőknek 25 ezer forintot térítenek vissza a KRESZ-vizsga és a kapcsolódó online vagy tantermi tanfolyam árából. A kormány a családtámogatási intézkedéscsomag részeként 2020. július 1-jétől a gyermekük vagy unokájuk nevelése miatt otthon maradó (csedben, gyedben, gyesben részesülő) édesanyák, édesapák és nagyszülők részére is életkori megkötés nélkül elérhetővé tette a támogatást.

Mivel az elméleti tanfolyamért hozzávetőleg húsz-negyvenezer forintot kell fizetni, a KRESZ-vizsga pedig országszerte 4600 forintba kerül, ezért akár a KRESZ-tanfolyam és -vizsga teljes költségét visszakaphatja az igénylő.

A 2022-es költségvetésben a Fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulás elnevezésű előirányzatra a tavalyival nagyságrendileg megegyező összeg áll rendelkezésre. A forrás tervezésénél az előző évi igények mértékét veszik alapul, ügyelve arra, hogy az igények esetleges növekedését is fedezze a keret.

Hasonlóan népszerű támogatási forma a nyelvvizsga támogatás. A sikeres komplex nyelvvizsga, illetve az emelt szintű idegennyelvi érettségi díjának visszatérítésére jogosultak részére eddig átlagosan 34.296 forintot, a csak a második résznyelvvizsga díjának visszatérítésére jogosultak részére átlagosan 20.627 forintot, míg a honosított nyelvvizsga díjának visszatérítésére 10 ezer forintot folyósítottak.

Alapesetben egyébként a vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül lehetne igényelni támogatást. Viszont a veszélyhelyzet 2022. május végéig történő meghosszabbítása érinti a vizsgadíjak igénylési határidejét is.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.