T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A város önkormányzatának februári közgyűlése a baloldali képviselők szavazatával elfogadta Érd 2023. évi költségvetési rendeletét. A kisebbségben lévő jobboldal nemmel szavazott. Miért?

Az érdi baloldal ezzel a költségvetéssel az elhallgatásra, a titkolózásra, a gondatlan kezelésre, a felelőtlenségre és Érd leépülésére tette rá a pecsétet. Ezt mi nem támogathattuk tiszta lelkiismerettel.

Ez súlyos és sommás kijelentés, joggal várható el, hogy konkrétumokkal támassza alá.

Nagyon fontos az elején tisztázni, hogy mi nem zsigerből utasítunk el baloldali előterjesztéseket, hanem szakmai alapon. 2020-ban például egyhangúlag támogattuk a baloldal által beterjesztett költségvetést, méghozzá annak ellenére, hogy mind a hat módosító indítványunkat gondolkodás és mérlegelés nélkül elutasították. Köztük azt is, hogy a baloldali többség ne szüntesse meg a választókerületi alapot, amiből korábban többek között utak, járdák épülhettek. Nagyot nyeltünk, elszámoltunk sokszor tízig, de végül a megelőlegezett bizalom jeleként igennel szavaztunk az akkori költségvetésre. Sajnos a DK által irányított, Csőzik László vezette baloldal gátlástalanul visszaélt ezzel a bizalommal.

GÚZSBA KÖTVE PIKNIKELNI

Ez a múlt. De mi a gond az idei költségvetéssel?

A múlt is fontos, hiszen az eljátszott bizalom nehezen visszahozható, az érdi baloldal ráadásul semmit nem is tesz a bizalom helyreállítása érdekében. Már a költségvetés tárgyalásának legelejét is a trükközés, a becsapás, a lehetetlen helyzetek szándékos megteremtése jellemezte.  

A pénzügyi bizottság, amelynek elnöke vagyok, mindössze 30 perccel a bizottsági ülés előtt kapta kézhez a tervezetet, ennyi időt adtak a testületnek arra, hogy áttanulmányozza a város talán legfontosabb rendeletét. Az önkormányzati képviselők két napot se kaptak a város politikai irányítóitól arra, hogy alaposan átnézhessék a tervezett költségvetést. Ráadásul ezek az anyagok szerkeszthetetlen, tervezői munkára alkalmatlan formában érkeztek a képviselőkhöz. Így sem módosító javaslatokat, sem érdemi kritikát nem lehet megfogalmazni. Csőzikéknek nyilván ez is volt a céljuk, ami nemcsak a tisztességes politizálással, de saját, az átláthatóságra és az ellenőrizhetőségre vonatkozó választási ígéretükkel is szöges ellentétben áll. Ostobaság azt gondolni, hogy velünk, kisebbségben lévő képviselőkkel szúrnak ki ezzel, bár a munkánkat nemcsak megnehezíti, de el is lehetetleníti ez az eljárás. Végső soron azonban azokat az érdieket verik át így, akiknek a szolgálatára felesküdtek.

Nézzük a részleteket. Csőzik László folyamatosan arról panaszkodik, hogy nincs elég pénze a városnak, kevés a kormányzati támogatás. „Gúzsba kötve fogunk táncolni az idén” – fogalmazott.

Amelyik város gúzsba van kötve, az takarékoskodik, és nem táncol el ránézésre is több tíz millió forintos tételt, ahogy teszi ezt idén is a város az Érdi Piknik nevű rendezvényén hamarosan… Tehát valójában szó sincs gúzsba kötésről. Kezdjük azzal, hogy tavalyról mintegy 16 milliárd forint maradt a kasszában, ennek legnagyobb része a Modern Városok Programra kapott pénz. A város politikai irányítóinak stratégiája 2019 óta az elvégezhető beruházások halasztása, egészen a választás előtti utolsó évig, azaz mostanáig, méghozzá azért, hogy folyamatosan hajtogathassák a „nincs pénz semmire” meg a „gúzsba vagyunk kötve” szlogeneket. Magyarul az elmúlt három és fél évben tudatosan szabotálták Érd fejlesztését.

Mindennek az árát – még ha ma még nem is látják, mert bedőlnek a mosolypropagandának – az érdiek fizetik meg. Ugyanis a tavaly, tavalyelőtt rendelkezésre álló, de politikai okokból fel nem használt források mára kb. 40-50% érnek kevesebbet. Egy 2019-re tervezett beruházás, mint amilyen például a Tárnoki út felújítása volt, ma legalább másfélszer, de inkább kétszer annyiba kerül, mint került volna, ha idejében elkezdik.

Ezért is olyan gyatra a kivitelezés. Mindenki láthatja például a Tárnoki út esetében is, amit két nappal az átadása után már újra le kellett zárni, hogy megfelelő alap nélkül csinálnak egy olyan utat, ahol egykor majd buszoknak kellene közlekedniük.

Ez tehát az egyik tétel, a mínuszos oldala a történetnek. E mellett azonban van pozitív oldal is, méghozzá a kormány jóvoltából. Ugyanis idén is érkezik Érdre kormányzati támogatás, méghozzá 5 milliárd forint, ami több mint félmilliárd forinttal haladja meg a tavalyi támogatást. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása is 280 millióval, azaz közel 20%-al több, mint a tavalyi. Erre természetesen jön még mintegy 2 milliárd rendkívüli év közbeni támogatás. A gyermekétkeztetés támogatására adott pénz is 20 százalékkal több a tavalyihoz képest.

A KÖLTSÉGVETÉS FIKTÍV OLDALA

E két oldal mellett azonban van egy harmadik – és ez a trükk az egészben –, egy fiktív oldala is a költségvetésnek. A helyi adóbevételek tervezés során például – csak úgy, mint az elmúlt 3 évben – valaki hasára ütött és így írtak be 3,3 milliárdos iparűzési adó bevételt. Csőzikék további mintegy 5 milliárd forint állami támogatást is beterveztek, minden jogalap nélkül. Ugyanezt csinálták tavaly és tavalyelőtt is. Ám az egész semmi mást nem szolgál, mint hogy erre hivatkozva egész évben panaszkodhassanak, hogy nincs elég pénz. Ez olyan, mintha otthon az ember tervezné a kiadásait és a bevételeit, és gondolva egy nagyot, a fizetése duplájával kezdene számolni, majd az így elképzelt jövedelmet kezdené költeni. Majd amikor az év felénél kifogy a pénzéből, dühödten követelőzni és vádaskodni kezd, hogy de hát ő dupla fizetéssel tervezett, neki az jár, azonnal fizessék ki neki. Nonszensz. De, ami igazán tragikus ebben a történetben az az, hogy ezt a politikai hazugságot is az érdiekkel fizettetné ki Csőzik. Nem véletlenül követeli, hogy az önkormányzatok ismét – ahogy ők 2006 előtt tehették – korlátlanul vehessenek fel hitelt. (Csőzik László ezt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi ülésén vetette fel. A szerk.) Csakhogy annak ismerjük az eredményét: a legtöbb önkormányzat végletesen eladósodott, és a Fidesz-kormánynak kellett beavatkozni az adósságkonszolidációval. Most újra adósságspirálba taszítanák Érdet.  

Ön az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, a kisebbségi frakció vezetője. A nem szavaztuk mellett milyen demokratikus lehetőségeik vannak arra, hogy kifejtsék az ellenvéleményüket például a költségvetéssel vagy a város gazdálkodásával kapcsolatban?

Csőziknél nincs demokrácia. Ennek megfelelően nem sok teret hagy a baloldal, méghozzá azért, mert pontosan tudják, hogy simliznek, tudják, hogy pártpolitikai játszmát játszanak városépítés helyett, tudják, hogy igazat mondunk, és nem szeretnék, ha ez eljutna az emberekhez. Ha meg is jelenhet a véleményünk a helyi médiában, akkor is minket gúnyoló kontextusba teszik. Hatalomra kerülésükkor Csőzikék két lehetőség közül választhattak. Az egyik, hogy meghallgatják és figyelembe veszik a véleményünket, és legalább az érdieket közvetlenül érintő ügyekben elfogadják a segítő kezünket az érdiek érdekében. A politikai vitáinkat így is le lehetett volna folytatni, de legalább nem ártottak volna szándékosan a városnak. A másik, hogy elütik ezt a kezet, és mivel nincsenek meggyőző és a valóságon alapuló érveik, lejárató kampányt indítanak mindazokkal szemben, akiknek az övéktől eltérő véleményük van. Ők ezt az utóbbit választották. Ezért vádolnak és terjesztenek például rólam is hazugságokat. Értem persze ezt is, hiszen az a politikus is boldogulni akar, aki a várospolitikához nem rendelkezik megfelelő képességekkel. Az ilyennek a feljelentgetés és a lejáratás az eszköztára, no meg a cukiság propaganda, amivel a valódi munka hiányát leplezi. Mertem volna én kutyával besétálni egy óvodába és fényképeztetni magam a gyerekek gyűrűjében. Csőzik baloldali újságíró haverjai ízekre szedtek volna az országos és a közösségi médiában.

Láthatóan bejön a baloldalnak ez a stratégia. Akkor miért ne csinálná?

Persze, ez most működik, látom én is, de hiszem, hogy csak ideig-óráig. Ezek a bűvésztrükkök arra jók, hogy az emberek ne kérdezzenek, ne legyenek kíváncsiak, ne foglalkoztassa őket, hogy mi lesz a várossal jövőre vagy öt, tíz év múlva. Ne érdekelje őket a polgármester több mint száz jogsértő intézkedése, ne érdekelje őket a neki adott biankó csekk, amivel gyakorlatilag ellenőrzés nélkül varázsolhat el milliárdokat, például a kabinetfőnökének kézi vezérlése alatt álló ÉKFI-n keresztül. Milliárdok válnak köddé, és ebből a rengeteg pénzből a város lakói nem látnak semmit, hiszen nincs választókerületi alap, mert megszüntették, nincs közösségi költségvetés, mert leszavazták, és nincs megfelelő tájékoztatás még a pénzügyi bizottság tagjai számára sem, nemhogy a város lakóinak.

Miközben panaszkodnak, hogy gúzsba van kötve a város, negyedmilliárd forintot költenek egy alig nézett internetes TV-re, alig hallgatott rádióra és egy pártutasításra működő internetes portálra, közel 150 milliót személygépkocsi vásárlásra és több tízmillió forintot városi piknikre. Azt viszont meggátolják, hogy mindezen összeg töredékéből működjön a választókerületi alap vagy a közösségi költségvetés intézménye.

Alig egy év múlva önkormányzati választás lesz. Ön szerint milyen jövő vár az érdiekre? Kell-e, lesz-e, lehet-e változás?

Csőzik László láthatóan nem ura a rendkívüli helyzeteknek. A covid alatt több mint száz jogsértést követett el, mert fogalma sem volt arról, hogyan kell ilyen helyzetben vezetni a várost. Azóta hónapról hónapra kerülnek a közgyűlés elé jogszabálysértő intézkedés-tervezetek, amelyek közül kisebbségi frakcióként csak azokat tudjuk megakadályozni, ahol “nagyon kilóg a lóláb”, mint például a több ezer férőhelyes lakótelep építésének terve Érd közepén. Most a háború árnyékában és a háború okozta gazdasági válság közepette még annyira sincs elképzelése arról, hogy hogyan óvja meg az érdiek biztonságát. A rendkívüli támogatások folyamatos és mániás követelése, az eladósítás nem biztonságot ad, éppen ellenkezőleg, kiszolgáltatottá tesz. Ahogy a már említett térfigyelő kamerák leállítása is. Ha lenne ipari parkja Érdnek, mint ahogy már lenne, ha Csőzikék nem indítottak volna országos kampányt ellene 2018-19-ben, akkor Érd ma sokkal biztonságosabb hely lenne, mint amilyen ma. A város politikai irányítója azonban nem stratégiát gyárt, hanem ellenségképet, nem biztonságot teremt, hanem bizonytalanságot. Melyik családfő, melyik édesapa vagy édesanya tervezi úgy a családja jövőjét, hogy folyamatosan pénzt követel valakitől, a szomszédtól, az önkormányzattól, miközben maga nem tesz semmit a boldogulás érdekében, amit pedig támogatásként kap, azt vagy nem költi el, mert letagadja, hogy kapott, vagy másra költi?  Ki merné ezt a saját családjával megcsinálni? Csőzik gond nélkül megteszi Érddel, mert biztos abban, hogy a cukiskodása annyira elvarázsolja az embereket, hogy nem veszik észre az átverést. Pedig a város közpénzmilliárdjai folynak el a kézzel vezérelt Érdi Városgazdához, már elindult a megalapozatlan hitelfelvétel, és készítik elő az Aréna és a körülötte lévő ingatlanok eladását. Az önkormányzat legutóbbi közgyűlésén közel 10 milliárd forint köztulajdon került ki a közösség kontrollja alól. Azt pedig, aki ez ellen felemeli a szavát, a rendőrséggel és feljelentgetésekkel fenyegetik. Kell-e, lesz-e változás? Azt, hogy kell-e, jó-e ez így a városnak, azt csak az érdiek dönthetik el a választásokon majd 2024-ben. Senki más.

Főoldalról ajánljuk

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).