Szürke doboz vagy valódi alközpont épülhet Érdligeten?

Nemrég megkereste szerkesztőségünket egy olvasónk, aki arra kért, nézzünk utána, hogy mi a helyzet az érdligeti Takarékszövetkezet mellett lévő hatalmas üres területtel. Utánajártunk.

Éppen 15 éve, 2006-ben terjedt el  a váratlan hír: Csőzik László akkori alpolgármester kezdeményezésre bezár a közkedvelt érdligeti CBA üzlet. Sokan nem értették az okát. Mozgalom indult a bolt megmentésére, de hiába. Az MSZP-SZDSZ-es városvezetés felmondta a bérleti szerződést és a telket eladásra hirdette meg.

Az igazi okot kevesen tudták: a város akkor valóban nehéz anyagi helyzetben volt, a városvezetés hónapok óta kifizetetlen számlákat görgetett maga előtt. Mindezt annak ellenére, hogy 2002-2005 között korábban soha nem látott mennyiségű hitelt vettek fel és korábban soha nem látott mennyiségű önkormányzati vagyont adtak el. Kellett a pénz, mert az önkormányzati választások előtt nem merték bevállalni, hogy csődbe menjen az önkormányzat.

A telket végül a LIDL vásárolta meg, háromszáz millió forintos áron. Ami kifejezetten magasnak számított az akkori ingatlanpiaci viszonyok között. Azonnal le is bontották a régi épületet. Sokan reménykedtem abban, hogy valami hasznos épül majd, de a telek azóta is üres.

2007-ben már az új, fideszes városvezetés próbálta kezelni a kialakult helyzetet. Tárgyalásokat kezdeményeztek a LIDL-el. Két szempontnak kellett megfelelni. Az egyik, hogy legyen egy megfizethető áron elérhető bolt a környék lakóinak. Ám a másik szempont sem elhanyagolható: ez a hely Érdligeten talán az egyetlen, ahol kialakítható az alközpont.

Először a LIDL egy szokványos „doboz” áruház tervével érkezett a szakmai Tervtanács elé. Az építészekből álló zsűri kifogásolta a tervet, mondván, ezzel hosszú évtizedekre ellehetetlenül a városrész alközpontjának fejlesztése.

A kereskedelmi cég partner volt a változtatásban: elkészíttetett egy olyan tervet, amely a hely sajátosságait vette figyelembe. Helyet kapott volna benne a posta, egy civil közösségi tér, kis szolgáltatók, kisboltok. A terv megkapta az akkori városvezetés jóváhagyását, így mindenki azt várta, mikor épül meg végre az ígért létesítmény.

Rejtélyes módon a cég mégsem fogott bele az építkezésbe. Még a jogerős építési engedély birtokában sem. Hiábavalónak bizonyult a városvezetés erélyes fellépése, a LIDL elzárkózott a cselekvéstől. Egészen addig, amíg a helyi kereskedők védelmében a kormány be nem vezette az ún. „plázastopot”.  

Ekkor már persze építettek volna, de a törvényi korlátok miatt nem tehették. Most Aradszki András országgyűlési képviselő kézbe vette az ügyet, hogy a környék lakóinak szempontjai érvényesüljenek.

Ha a cég megkapja a lehetőséget az építésre, akkor már csak a jelenlegi városvezetésen múlik, hogy mi épül a területen. Egy szürke egyendoboz csúfítja évtizedekig a területet, vagy megvalósul egy olyan alközpont, ami a bevásárláson kívül egyéb lehetőséget is biztosít a környék lakóinak, illeszkedve a városképbe?

Meglátjuk.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.