Szürke doboz vagy valódi alközpont épülhet Érdligeten?

Nemrég megkereste szerkesztőségünket egy olvasónk, aki arra kért, nézzünk utána, hogy mi a helyzet az érdligeti Takarékszövetkezet mellett lévő hatalmas üres területtel. Utánajártunk.

Éppen 15 éve, 2006-ben terjedt el  a váratlan hír: Csőzik László akkori alpolgármester kezdeményezésre bezár a közkedvelt érdligeti CBA üzlet. Sokan nem értették az okát. Mozgalom indult a bolt megmentésére, de hiába. Az MSZP-SZDSZ-es városvezetés felmondta a bérleti szerződést és a telket eladásra hirdette meg.

Az igazi okot kevesen tudták: a város akkor valóban nehéz anyagi helyzetben volt, a városvezetés hónapok óta kifizetetlen számlákat görgetett maga előtt. Mindezt annak ellenére, hogy 2002-2005 között korábban soha nem látott mennyiségű hitelt vettek fel és korábban soha nem látott mennyiségű önkormányzati vagyont adtak el. Kellett a pénz, mert az önkormányzati választások előtt nem merték bevállalni, hogy csődbe menjen az önkormányzat.

A telket végül a LIDL vásárolta meg, háromszáz millió forintos áron. Ami kifejezetten magasnak számított az akkori ingatlanpiaci viszonyok között. Azonnal le is bontották a régi épületet. Sokan reménykedtem abban, hogy valami hasznos épül majd, de a telek azóta is üres.

2007-ben már az új, fideszes városvezetés próbálta kezelni a kialakult helyzetet. Tárgyalásokat kezdeményeztek a LIDL-el. Két szempontnak kellett megfelelni. Az egyik, hogy legyen egy megfizethető áron elérhető bolt a környék lakóinak. Ám a másik szempont sem elhanyagolható: ez a hely Érdligeten talán az egyetlen, ahol kialakítható az alközpont.

Először a LIDL egy szokványos „doboz” áruház tervével érkezett a szakmai Tervtanács elé. Az építészekből álló zsűri kifogásolta a tervet, mondván, ezzel hosszú évtizedekre ellehetetlenül a városrész alközpontjának fejlesztése.

A kereskedelmi cég partner volt a változtatásban: elkészíttetett egy olyan tervet, amely a hely sajátosságait vette figyelembe. Helyet kapott volna benne a posta, egy civil közösségi tér, kis szolgáltatók, kisboltok. A terv megkapta az akkori városvezetés jóváhagyását, így mindenki azt várta, mikor épül meg végre az ígért létesítmény.

Rejtélyes módon a cég mégsem fogott bele az építkezésbe. Még a jogerős építési engedély birtokában sem. Hiábavalónak bizonyult a városvezetés erélyes fellépése, a LIDL elzárkózott a cselekvéstől. Egészen addig, amíg a helyi kereskedők védelmében a kormány be nem vezette az ún. „plázastopot”.  

Ekkor már persze építettek volna, de a törvényi korlátok miatt nem tehették. Most Aradszki András országgyűlési képviselő kézbe vette az ügyet, hogy a környék lakóinak szempontjai érvényesüljenek.

Ha a cég megkapja a lehetőséget az építésre, akkor már csak a jelenlegi városvezetésen múlik, hogy mi épül a területen. Egy szürke egyendoboz csúfítja évtizedekig a területet, vagy megvalósul egy olyan alközpont, ami a bevásárláson kívül egyéb lehetőséget is biztosít a környék lakóinak, illeszkedve a városképbe?

Meglátjuk.

Főoldalról ajánljuk

“APA LEGYŐZTE A VÍRUST”

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője tavaly novemberben került kórházba koronavírus-fertőzéssel. Több mint öt hétig volt lélegeztetőgépen. A csodával határos módon legyőzte a vírust, és idén Húsvétkor egészségesen térhetett vissza az otthonába. Lánya a betegség első napján naplót kezdett vezetni. A család úgy döntött, hogy ennek szerkesztett változatát megosztja az Érdi Hírek olvasóival. Folytatásokban közöljük Aradszki András betegségének történetét, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy erős és hiteles érvként szolgáljunk az oltás és a regisztráció mellett.

Nézd csak, ki beszél és uszít!

Az érdi propagandamédiában rendre feltűnik egy helyi vendéglátóipari vállalkozás vezetője, akinek a szövege kísértetiesen hasonlít a baloldal politikai célzatú, negatív kampányára. Mi lehet ennek az oka?

Nézd csak, ki beszél és uszít!

Az érdi propagandamédiában rendre feltűnik egy helyi vendéglátóipari vállalkozás vezetője, akinek a szövege kísértetiesen hasonlít a baloldal politikai célzatú, negatív kampányára. Mi lehet ennek az oka?

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.