Szürke doboz vagy valódi alközpont épülhet Érdligeten?

Nemrég megkereste szerkesztőségünket egy olvasónk, aki arra kért, nézzünk utána, hogy mi a helyzet az érdligeti Takarékszövetkezet mellett lévő hatalmas üres területtel. Utánajártunk.

Éppen 15 éve, 2006-ben terjedt el  a váratlan hír: Csőzik László akkori alpolgármester kezdeményezésre bezár a közkedvelt érdligeti CBA üzlet. Sokan nem értették az okát. Mozgalom indult a bolt megmentésére, de hiába. Az MSZP-SZDSZ-es városvezetés felmondta a bérleti szerződést és a telket eladásra hirdette meg.

Az igazi okot kevesen tudták: a város akkor valóban nehéz anyagi helyzetben volt, a városvezetés hónapok óta kifizetetlen számlákat görgetett maga előtt. Mindezt annak ellenére, hogy 2002-2005 között korábban soha nem látott mennyiségű hitelt vettek fel és korábban soha nem látott mennyiségű önkormányzati vagyont adtak el. Kellett a pénz, mert az önkormányzati választások előtt nem merték bevállalni, hogy csődbe menjen az önkormányzat.

A telket végül a LIDL vásárolta meg, háromszáz millió forintos áron. Ami kifejezetten magasnak számított az akkori ingatlanpiaci viszonyok között. Azonnal le is bontották a régi épületet. Sokan reménykedtem abban, hogy valami hasznos épül majd, de a telek azóta is üres.

2007-ben már az új, fideszes városvezetés próbálta kezelni a kialakult helyzetet. Tárgyalásokat kezdeményeztek a LIDL-el. Két szempontnak kellett megfelelni. Az egyik, hogy legyen egy megfizethető áron elérhető bolt a környék lakóinak. Ám a másik szempont sem elhanyagolható: ez a hely Érdligeten talán az egyetlen, ahol kialakítható az alközpont.

Először a LIDL egy szokványos „doboz” áruház tervével érkezett a szakmai Tervtanács elé. Az építészekből álló zsűri kifogásolta a tervet, mondván, ezzel hosszú évtizedekre ellehetetlenül a városrész alközpontjának fejlesztése.

A kereskedelmi cég partner volt a változtatásban: elkészíttetett egy olyan tervet, amely a hely sajátosságait vette figyelembe. Helyet kapott volna benne a posta, egy civil közösségi tér, kis szolgáltatók, kisboltok. A terv megkapta az akkori városvezetés jóváhagyását, így mindenki azt várta, mikor épül meg végre az ígért létesítmény.

Rejtélyes módon a cég mégsem fogott bele az építkezésbe. Még a jogerős építési engedély birtokában sem. Hiábavalónak bizonyult a városvezetés erélyes fellépése, a LIDL elzárkózott a cselekvéstől. Egészen addig, amíg a helyi kereskedők védelmében a kormány be nem vezette az ún. „plázastopot”.  

Ekkor már persze építettek volna, de a törvényi korlátok miatt nem tehették. Most Aradszki András országgyűlési képviselő kézbe vette az ügyet, hogy a környék lakóinak szempontjai érvényesüljenek.

Ha a cég megkapja a lehetőséget az építésre, akkor már csak a jelenlegi városvezetésen múlik, hogy mi épül a területen. Egy szürke egyendoboz csúfítja évtizedekig a területet, vagy megvalósul egy olyan alközpont, ami a bevásárláson kívül egyéb lehetőséget is biztosít a környék lakóinak, illeszkedve a városképbe?

Meglátjuk.

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.