“SZÁMOLNUNK KELL HASONLÓ VILÁGJÁRVÁNY KIALAKULÁSÁVAL”

EXKLUZÍV! INTERJÚ A BRIT BIRODALMI LOVAGRENDDEL KITÜNTETETT SZAKMÁNY TAMÁSSAL, A VMG EGYKORI DIÁKJÁVAL

Futótűzként terjedt a hír tegnap az országban, hogy Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Lovagrend kitüntetést adományozta egy magyar aneszteziológusnak, Szakmány Tamás professzor úrnak. A jelenleg Walesben dolgozó orvos Százhalombattán született és az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. Szakmány Tamás az elhivatottságának, munkaszeretetének köszönheti a méltó elismerést, joggal büszke rá Magyarország. A magyar sajtóban elsőként az Érdi Híreknek adott interjút, üzenve a VMG jelenlegi diákjainak is.

– Mindenekelőtt gratulálunk ehhez a rendkívüli elismeréshez! Hogyan értesült róla és mi volt az első gondolata? 

– December közepén érkezett egy gyanús email a következő tárggyal: Szigorúan bizalmas! Mivel a munkahelyi címemre érkezett és tudom, hogy az ottani spamfilter igen erős, megnyitottam. Kétszer kellett elolvasnom, hogy elhiggyem tényleg arról van szó, hogy a Kitüntetési Bizottság a Member of the Order of the British Empire – A Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre javasolt. Tulajdonképpen még most is nehezem hiszen el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem.

– Keveseknek adatik meg – Magyarországon, hogy a Brit Birodalmi Lovagrend tagja lehet. Jelent ez plusz felelősséget? Változik valamit az élete? 

– Mindenképpen plusz felelősséggel jár, hiszen a kitüntettek szavára talán jobban hallgatnak a konzervatív brit társadalomban. A mindennapi élet valószínűleg semmit nem fog változni, ezt abból gondolom hogy azok a kollégáim akik hasonló elismerésben részesültek korábban különféle érdemeikért, ugyanúgy bejárnak dolgozni, mint eddig. Az intenzív osztályunkon már ketten viselhetjük ezt a rangos címet, és a másik kolléganőm aki néhány éve kapott MBE-t ugyanolyan kettőzött erővel veti bele magát a betegellátásba, mint azelőtt.  

– Milyen globális jövőt sejt az egészségügy szempontjából? Esetleg fel kell készülnünk, hogy újabb és újabb ismeretlen vírusokkal kell küzdenie az emberiségnek? 

– A koronavírus járvány a sok negatív következmény mellett néhány igazi pozitívumot is hozott, szűkebb szakmámban, az intenzív terápiás ellátásban mindenképpen. Az elmúlt tíz hónap alatt többet értünk el a mesterséges lélegeztetés biztonságosabbá tétele irányában, mint előtte tíz év alatt. Ezt biztosan át tudjuk majd menteni, hiszen rutinná vált. A másik előrelépés a gyógyító munka egy részének áttevődése a digitális térbe: ismételten a hihetetlenül sok és komplex adattal dolgozó intenzív osztályokon elkezdtük kihasználni azt a lehetőséget, hogy a betegágy mellett levő kollégákat távolról, akár egy másik kórházból is támogatni tudjuk a megfelelő döntések meghozatalában, úgy hogy az összes beteginformáció a rendelkezésre áll mindkét helyen.

Szinte biztos vagyok abban, hogy az orvostudománynak és a társadalomnak sajnos számolnia kell hasonló világjárvány kialakulásával. Inkább az tűnik valószínűtlennek, hogy a spanyolnátha és a koronavírus járványok között több mint 100 év telt el.

– Mit üzen a VMG-s diákoknak?

– Az Alma Mater kiváló felkészítést ad a továbbiakra. Az itt megtanult alapokkal igenis bárhova el lehet jutni. Nem tudok jobbat, biztatóbbat, a névadó szavainál: 

És mégis – mégis fáradozni kell.
Egy újabb szellem kezd felküzdeni,
Egy új irány tör át a lelkeken.

Főoldalról ajánljuk

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.