“SZÁMOLNUNK KELL HASONLÓ VILÁGJÁRVÁNY KIALAKULÁSÁVAL”

EXKLUZÍV! INTERJÚ A BRIT BIRODALMI LOVAGRENDDEL KITÜNTETETT SZAKMÁNY TAMÁSSAL, A VMG EGYKORI DIÁKJÁVAL

Futótűzként terjedt a hír tegnap az országban, hogy Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Lovagrend kitüntetést adományozta egy magyar aneszteziológusnak, Szakmány Tamás professzor úrnak. A jelenleg Walesben dolgozó orvos Százhalombattán született és az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett. Szakmány Tamás az elhivatottságának, munkaszeretetének köszönheti a méltó elismerést, joggal büszke rá Magyarország. A magyar sajtóban elsőként az Érdi Híreknek adott interjút, üzenve a VMG jelenlegi diákjainak is.

– Mindenekelőtt gratulálunk ehhez a rendkívüli elismeréshez! Hogyan értesült róla és mi volt az első gondolata? 

– December közepén érkezett egy gyanús email a következő tárggyal: Szigorúan bizalmas! Mivel a munkahelyi címemre érkezett és tudom, hogy az ottani spamfilter igen erős, megnyitottam. Kétszer kellett elolvasnom, hogy elhiggyem tényleg arról van szó, hogy a Kitüntetési Bizottság a Member of the Order of the British Empire – A Brit Birodalmi Lovagrend Tagja (MBE) kitüntetésre javasolt. Tulajdonképpen még most is nehezem hiszen el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem.

– Keveseknek adatik meg – Magyarországon, hogy a Brit Birodalmi Lovagrend tagja lehet. Jelent ez plusz felelősséget? Változik valamit az élete? 

– Mindenképpen plusz felelősséggel jár, hiszen a kitüntettek szavára talán jobban hallgatnak a konzervatív brit társadalomban. A mindennapi élet valószínűleg semmit nem fog változni, ezt abból gondolom hogy azok a kollégáim akik hasonló elismerésben részesültek korábban különféle érdemeikért, ugyanúgy bejárnak dolgozni, mint eddig. Az intenzív osztályunkon már ketten viselhetjük ezt a rangos címet, és a másik kolléganőm aki néhány éve kapott MBE-t ugyanolyan kettőzött erővel veti bele magát a betegellátásba, mint azelőtt.  

– Milyen globális jövőt sejt az egészségügy szempontjából? Esetleg fel kell készülnünk, hogy újabb és újabb ismeretlen vírusokkal kell küzdenie az emberiségnek? 

– A koronavírus járvány a sok negatív következmény mellett néhány igazi pozitívumot is hozott, szűkebb szakmámban, az intenzív terápiás ellátásban mindenképpen. Az elmúlt tíz hónap alatt többet értünk el a mesterséges lélegeztetés biztonságosabbá tétele irányában, mint előtte tíz év alatt. Ezt biztosan át tudjuk majd menteni, hiszen rutinná vált. A másik előrelépés a gyógyító munka egy részének áttevődése a digitális térbe: ismételten a hihetetlenül sok és komplex adattal dolgozó intenzív osztályokon elkezdtük kihasználni azt a lehetőséget, hogy a betegágy mellett levő kollégákat távolról, akár egy másik kórházból is támogatni tudjuk a megfelelő döntések meghozatalában, úgy hogy az összes beteginformáció a rendelkezésre áll mindkét helyen.

Szinte biztos vagyok abban, hogy az orvostudománynak és a társadalomnak sajnos számolnia kell hasonló világjárvány kialakulásával. Inkább az tűnik valószínűtlennek, hogy a spanyolnátha és a koronavírus járványok között több mint 100 év telt el.

– Mit üzen a VMG-s diákoknak?

– Az Alma Mater kiváló felkészítést ad a továbbiakra. Az itt megtanult alapokkal igenis bárhova el lehet jutni. Nem tudok jobbat, biztatóbbat, a névadó szavainál: 

És mégis – mégis fáradozni kell.
Egy újabb szellem kezd felküzdeni,
Egy új irány tör át a lelkeken.

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.