Séta és ünnepség: „Megújulás útja” Fenyves-Parkvárosban

Séta és ünnepség: „Megújulás útja” Fenyves-Parkvárosban

A „Megújulás útja” nevű, 9 állomásból álló táblasorozat ünnepélyes átadására került sor a hétvégén Fenyves-Parkvárosban, az Erdőszéle Óvoda előtti területen. A táblák nincsenek egymástól messze, egy kellemes sétával könnyedén megtekinthetőek. 

Befejezés alatt álló épületek és pár éves, gyönyörű házak állnak egymás mellett sorban Érd legészakibb és legfiatalabb részén, Fenyves-Parkvárosban. Az elmúlt évek építkezési- és kiköltözési hullámának legfelkapottabb területén a legtöbben még csak ismerkednek új lakóhelyükkel és egymással is.

A közösségépítés a cél

Az Érd-parkvárosi Református Gyülekezet az elmúlt években a legkülönbözőbb módokon próbálta elindítani Fenyves-Parkvárosban azt a missziót, hogy megvalósulhasson egy önálló református közösség létrejötte, annak infrastruktúrájával együtt. Amennyiben a gyülekezetplántálás célba érne, a közel 20 ezer lélekszámú településrészen felépülhetne egy református templom, megerősödhetne a lelki és a közösségi élet:

„Az itt élőkből épül, és teret ad mindannak, amit Isten kimunkálhat bennünk az evangélium által.  A gyülekezet olyan, mint egy templom. Sok építőköve van, mindegyik tag egy-egy ilyen fontos építőelem, az egész építmény pedig Isten dicsőségét és az emberek javát szolgálja.” – olvasható a vadonatúj weboldalon.

Az Érd-parkvárosi reformátusok missziós terve a közelmúltban sokféleképpen valósult már meg (Pünkösdi Piknik, Párbeszéd istentiszteletek szervezése stb.), legutóbb pedig most hétvégén, a „Megújulás útja” című táblasorozat elhelyezése és ünnepélyes átadása volt a módja a közösségépítésnek.

„Megújulás útja”

A reformáció születésnapjára készült „Megújulás útja” egy 9 állomásból álló tematikus sétaút, amelyet bárki végigsétálhat kb. 1,5 óra alatt, vagy akár részletekben is teljesíthet.

Az egyes megállókban interaktív táblák kaptak helyet, melyeken a lelki és fizikai megújulás, a közösségépítés fontosságáról, valamint a kereszténység, a reformáció jelesebb vívmányairól és azoknak a mai életünkre tett hatásáról találhatunk gondolatokat, inspirációt. 

A „Megújulás Útja” állomásai:

  1. Megújulás útja
  2. Házasság, család
  3. Közösség – lehetőség
  4. Ember és természet
  5. Újrakezdés minden nap
  6. A Biblia megszólít
  7. Gyülekezeteink
  8. Teremtő tudás
  9. Irodalom, zene

A „95 tétel”, a reformáció születésnapja

A hagyomány szerint 1517. október 31-én szögezte ki Luther Márton a wittenbergi Schlosskirche vártemplom kapujára vitaindító írását, a „95 tétel”-t. Ezt a dokumentumot tartják a protestáns reformáció elindítójának, a nyugati kereszténység felekezeti megosztottsága felé vezető út első lépésének.

1517-ben X. Leó pápa általános búcsút hirdetett, hogy az épülő Szent Péter székesegyház befejezéséhez szükséges pénzt így előteremtse. A búcsú árusítását a pápa bérbe adta Brandenburgi Albertnek, Mainz választófejedelmének és érsekének. A vitairatot Luther elsősorban a búcsúcédulák értékesítésével kapcsolatos visszaélések miatt írta: a búcsúcédulák árusítói azzal hitegették a népet, hogy aki búcsút vásárol, annak minden bűnét megbocsátja a pápa. Mivel nincsen szükség bűnbánatra, Isten bűnbocsátó kegyelme is teljesen feleslegessé válik.

Az egyházi hatósághoz intézett feljelentés teljesen hiábavalónak bizonyult, Luther 95 tétele azonban alig két hét alatt elterjedt egész Németországban.

Október 31-én, a „95 tétel” vitaindító szöveg kifüggesztésének napján Magyarországon is nagy hagyománya van az ünneplésnek: a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon.

 

Fotók: Jeney Gergő

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.