Sehogy sem jön össze a szabályos közbeszerzés az útépítésre az érdi városvezetésnek

Egyetlen komolyabb közbeszerzést sikerült kiírni hatalomra kerülése óta a polgármesternek, de ezzel kapcsolatban is érik a botrány. A városvezetés valamiért fél a nyílt, mindenki számára elérhető közbeszerzésektől.

A Modern Városok Program keretében 65 milliárd forint érkezett Érdre. További 12 milliárd forint várt elköltésre 2019-ben. Azaz arra, hogy kiírják a szabályos közbeszerzéseket és annak alapján megrendeljék a munkát.

Ezeknél a beruházásoknál tehát a három legnehezebb és leginkább időigényes munka már kész volt: az építési terv, az építési engedély és a megépítéshez szükséges pénz.

Mindhárom rendelkezésre állt. Csak kellett volna találni valakit, aki ezek után megépíti. Kellemes feladat – gondolhatná az egyszeri érdi ember.

Mi a feladat?

Egy 1 kilométer hosszúságú utat kell felújítani 5,5 méter szélességben a Molnár utcában.

A Duna felé eső végén egy 10 férőhelyes parkolót kell építeni. 855 méteren járdát kell építeni térkőből. 11 forgalomcsillapító küszöböt kell beépíteni, hogy ne száguldozzanak az autósok.

A vízelvezetést kiemelt vízvezető szegéllyel kell megoldani. Ezen kívül a közvilágítás fejlesztésére 14 oszlopra LED lámpatestet kell szerelni és 5 új napelemes lámpákat tartalmazó közvilágítási oszlopot kell telepíteni.

A kiírás szerint ez egy maximum fél éves munka. Tehát ha tavasszal elkezdik, őszre készen is vannak vele.

Már rég készen lehetne

Az előző városvezetés mindent előkészített, beleértve a közbeszerzési kiírásokat is. Egy feladata maradt az új városvezetésnek: fel kellett adni a hirdetményt és lefolytatni a szabályos eljárást. Ha ezt év elején megtették volna, év végére készen is lett volna a feladatnak ez a része.

Hosszas huzavona után, – fél éves késéssel –  június elején elindították az eljárást. Mindjárt ki is derült, hogy hatalmas az érdeklődés, tucatnyi cég jelezte részvételi szándékát. Ettől kicsit meg is riadt a városvezetés, mert ők úgy képzelték, hogy könnyű menet lesz ez az általuk kiszemelt baráti vállalkozásnak.

Elkezdték módosítgatni a kiírást. Ezért négyszer is kitolták a beadási határidőt, mígnem a végső határidő 2020. július 20 lett. Tovább már nem lehetett húzni. 

Ennek fél éve. És azóta mély csönd…

A szabályok szerint az ajánlati kötöttség 60 nap a végső beadási határidőtől számítva. Ez tehát szeptember 20-án lejárt. A városvezetés indokairól csak találgatni lehet. Ami biztos, nem a feladat elvégzése az elsődleges szempontja. Vannak, akik szerint kifárasztásra játszanak a vállalkozókkal szemben. Ha a jelentkezők megunják a kekeckedést, más munka után néznek, itt pedig nem hosszabbítják meg az ajánlatukat, és akkor eredménytelen lesz a közbeszerzés.

Mi várható?

Ha optimisták vagyunk, akkor az, hogy végül valami trükkel leszerződnek egy baráti vállalkozóval, és valahogy, valamikor, valamit építenek.

Ha nem vagyunk ennyire optimisták, akkor lehet ebből közbeszerzési bírság, lehet eredménytelen közbeszerzés – és ennek nyomán dráguló munka –, lehet előző városvezetés/kormányzat elleni uszítás.

Mert ne legyenek kétségeink: ha nem jön össze a munka, azért is vagy az előző városvezetés vagy a kormány lesz a hibás. Miközben egész egyszerűen csak tenni kellene a dolgukat: szabályosan szerződni, építeni a várost a már megszerzett fejlesztési pénzből.

Érd jelenlegi vezetői vajon erre miért képtelenek?

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.