Sehogy sem jön össze a szabályos közbeszerzés az útépítésre az érdi városvezetésnek

Egyetlen komolyabb közbeszerzést sikerült kiírni hatalomra kerülése óta a polgármesternek, de ezzel kapcsolatban is érik a botrány. A városvezetés valamiért fél a nyílt, mindenki számára elérhető közbeszerzésektől.

A Modern Városok Program keretében 65 milliárd forint érkezett Érdre. További 12 milliárd forint várt elköltésre 2019-ben. Azaz arra, hogy kiírják a szabályos közbeszerzéseket és annak alapján megrendeljék a munkát.

Ezeknél a beruházásoknál tehát a három legnehezebb és leginkább időigényes munka már kész volt: az építési terv, az építési engedély és a megépítéshez szükséges pénz.

Mindhárom rendelkezésre állt. Csak kellett volna találni valakit, aki ezek után megépíti. Kellemes feladat – gondolhatná az egyszeri érdi ember.

Mi a feladat?

Egy 1 kilométer hosszúságú utat kell felújítani 5,5 méter szélességben a Molnár utcában.

A Duna felé eső végén egy 10 férőhelyes parkolót kell építeni. 855 méteren járdát kell építeni térkőből. 11 forgalomcsillapító küszöböt kell beépíteni, hogy ne száguldozzanak az autósok.

A vízelvezetést kiemelt vízvezető szegéllyel kell megoldani. Ezen kívül a közvilágítás fejlesztésére 14 oszlopra LED lámpatestet kell szerelni és 5 új napelemes lámpákat tartalmazó közvilágítási oszlopot kell telepíteni.

A kiírás szerint ez egy maximum fél éves munka. Tehát ha tavasszal elkezdik, őszre készen is vannak vele.

Már rég készen lehetne

Az előző városvezetés mindent előkészített, beleértve a közbeszerzési kiírásokat is. Egy feladata maradt az új városvezetésnek: fel kellett adni a hirdetményt és lefolytatni a szabályos eljárást. Ha ezt év elején megtették volna, év végére készen is lett volna a feladatnak ez a része.

Hosszas huzavona után, – fél éves késéssel –  június elején elindították az eljárást. Mindjárt ki is derült, hogy hatalmas az érdeklődés, tucatnyi cég jelezte részvételi szándékát. Ettől kicsit meg is riadt a városvezetés, mert ők úgy képzelték, hogy könnyű menet lesz ez az általuk kiszemelt baráti vállalkozásnak.

Elkezdték módosítgatni a kiírást. Ezért négyszer is kitolták a beadási határidőt, mígnem a végső határidő 2020. július 20 lett. Tovább már nem lehetett húzni. 

Ennek fél éve. És azóta mély csönd…

A szabályok szerint az ajánlati kötöttség 60 nap a végső beadási határidőtől számítva. Ez tehát szeptember 20-án lejárt. A városvezetés indokairól csak találgatni lehet. Ami biztos, nem a feladat elvégzése az elsődleges szempontja. Vannak, akik szerint kifárasztásra játszanak a vállalkozókkal szemben. Ha a jelentkezők megunják a kekeckedést, más munka után néznek, itt pedig nem hosszabbítják meg az ajánlatukat, és akkor eredménytelen lesz a közbeszerzés.

Mi várható?

Ha optimisták vagyunk, akkor az, hogy végül valami trükkel leszerződnek egy baráti vállalkozóval, és valahogy, valamikor, valamit építenek.

Ha nem vagyunk ennyire optimisták, akkor lehet ebből közbeszerzési bírság, lehet eredménytelen közbeszerzés – és ennek nyomán dráguló munka –, lehet előző városvezetés/kormányzat elleni uszítás.

Mert ne legyenek kétségeink: ha nem jön össze a munka, azért is vagy az előző városvezetés vagy a kormány lesz a hibás. Miközben egész egyszerűen csak tenni kellene a dolgukat: szabályosan szerződni, építeni a várost a már megszerzett fejlesztési pénzből.

Érd jelenlegi vezetői vajon erre miért képtelenek?

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.