RÉG VOLT OLYAN SZÁRAZ ÉVE ÉRDNEK, MINT A TAVALYI

RÉG VOLT OLYAN SZÁRAZ ÉVE ÉRDNEK, MINT A TAVALYI

A tavalyi nyár a 20. század eleje óta a hetedik legmelegebb volt Magyarországon. Városunkra vonatkozóan ehhez még egy érdekes adat társul: érdekes módon ugyanis hazánk területén Érden esett a legkevesebb eső, nagyjából a fele annak, mint amennyi a legnagyobb vízhozamú helyeken esett.

Az elmúlt évtizedben nem volt olyan év, amikor ne áztatta volna sokszor elviselhetetlen mennyiségű csapadék a várost, komoly gondokat okozva az ingatlantulajdonosoknak és a városvezetésnek egyaránt. Ezért is került be hangsúlyosan az Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András akkori polgármester által aláírt Modern Városok Programba a vízelvezetés és az Érdligeten, a Papi földeken végül megépült záportározó, ami a település magasabban fekvő helyeiről gyűjtheti össze az esővizet.

Már elérhetők az Orbán Viktor miniszterelnök által kitárgyalt EU-s támogatások. Ha a városvezetés megfelelően dolgozott volna az elmúlt egy évben, akkor januárban már be lehetne adni a pályázatot, így nyárra talán már meg is volna a támogatás még több területre Érden. Vagyis meg lehetne előzni a nyári esőzések által okozott kárt.

A tavalyi szárazsággal tehát nagy szerencséje van a jelenlegi városvezetésnek. Már csak azért is, hiszen hatalomra kerülésük óta általuk indítottan egyetlen méter esővíz elvezető csatorna nem épült. A víztározó gyűjtőterületén nem folytatódtak a korábban megkezdett gyűjtőrendszerek kiépítései. Még a lakók által is kifogásolt minőségű martaszfalt alapú útjaikat sem védték be sehol rendes esővíz-elvezetéssel.

Ebből az érdi emberek nagy tömegei azért nem vettek észre eddig semmit, mivel ilyen száraz idő volt. 

De nyilván nem lesz ez mindig így. Ahogy korábban is sokszor telibe találta Érdet egy-egy komolyabb zivatarcella, ugyanúgy ez a jövőben is könnyen előfordulhat. Nem kívánjuk, de sajnos előbb-utóbb eléri városunkat egy-egy nagyobb mennyiségű csapadékot hozó eső, és az el nem végzett munkák miatt ez akár már idén nyáron komoly telek és házelöntéseket okozhat.

Ne legyen igazunk!

(A fotón az érdligeti záportározó látható)

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.