RÉG VOLT OLYAN SZÁRAZ ÉVE ÉRDNEK, MINT A TAVALYI

A tavalyi nyár a 20. század eleje óta a hetedik legmelegebb volt Magyarországon. Városunkra vonatkozóan ehhez még egy érdekes adat társul: érdekes módon ugyanis hazánk területén Érden esett a legkevesebb eső, nagyjából a fele annak, mint amennyi a legnagyobb vízhozamú helyeken esett.

Az elmúlt évtizedben nem volt olyan év, amikor ne áztatta volna sokszor elviselhetetlen mennyiségű csapadék a várost, komoly gondokat okozva az ingatlantulajdonosoknak és a városvezetésnek egyaránt. Ezért is került be hangsúlyosan az Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András akkori polgármester által aláírt Modern Városok Programba a vízelvezetés és az Érdligeten, a Papi földeken végül megépült záportározó, ami a település magasabban fekvő helyeiről gyűjtheti össze az esővizet.

Már elérhetők az Orbán Viktor miniszterelnök által kitárgyalt EU-s támogatások. Ha a városvezetés megfelelően dolgozott volna az elmúlt egy évben, akkor januárban már be lehetne adni a pályázatot, így nyárra talán már meg is volna a támogatás még több területre Érden. Vagyis meg lehetne előzni a nyári esőzések által okozott kárt.

A tavalyi szárazsággal tehát nagy szerencséje van a jelenlegi városvezetésnek. Már csak azért is, hiszen hatalomra kerülésük óta általuk indítottan egyetlen méter esővíz elvezető csatorna nem épült. A víztározó gyűjtőterületén nem folytatódtak a korábban megkezdett gyűjtőrendszerek kiépítései. Még a lakók által is kifogásolt minőségű martaszfalt alapú útjaikat sem védték be sehol rendes esővíz-elvezetéssel.

Ebből az érdi emberek nagy tömegei azért nem vettek észre eddig semmit, mivel ilyen száraz idő volt. 

De nyilván nem lesz ez mindig így. Ahogy korábban is sokszor telibe találta Érdet egy-egy komolyabb zivatarcella, ugyanúgy ez a jövőben is könnyen előfordulhat. Nem kívánjuk, de sajnos előbb-utóbb eléri városunkat egy-egy nagyobb mennyiségű csapadékot hozó eső, és az el nem végzett munkák miatt ez akár már idén nyáron komoly telek és házelöntéseket okozhat.

Ne legyen igazunk!

(A fotón az érdligeti záportározó látható)

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.