Orbán Viktor: Nem lesznek megszorítások!

A miniszterelnök a választás után két nappal nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelynek során több mint másfél órán át válaszolt a magyar és a külföldi újságírók kérdéseire.

Orbán Viktor kijelentette: az ötödik Orbán-kabinet nem készül válságkormányzásra.

A válságkormányzást feszegető kérdésre a miniszterelnök úgy reagált, az újságírók folyamatosan félreértik a helyzetet. A kormány ugyanis 2021 októbere után nemhogy növelte, hanem csökkentette a költségvetési hiányt és az államadósságot, mert úgy látta, Magyarország pénzügyi érdekei ezt követelik meg. Mindez a választási évben, ami példanélküli a nemzetközi politikában – fogalmazott a kormányfő. Elmondta, ma az államadósság 77 százalék a Covid alatti 80 százalékkal szemben, a büdzsé hiányát pedig 1,5-2 százalékponttal vitték le. Újságírói kérdésre a miniszterelnök kizártnak nevezte, hogy megszorítások lesznek.

A Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás megindításával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, az arról szóló levelet még nem látta, de ő is szeretné látni, mivel nem érti az egész helyzetet. Úgy vélte, a Helyreállítási Alapból megkapott pénzeket vissza lehet vonni, de „mi még egy centet sem kaptunk” – mutatott rá. Egyúttal aláhúzta, hogy „nem küldünk fegyvereket Ukrajnába, az Oroszországgal szembeni esetleges energetikai szankciókba nem megyünk bele, a genderügyben nem engedünk. Ezek kérdések nem alku tárgyai. Ez a legnagyobb probléma.” – jelentette ki.

A kormányfő tervei szerint az ötödik Orbán-kormány tovább bővíti a családtámogatási rendszert. Konkrét elképzeléseik vannak, de azzal meg kívánják várni az új kormány megalakulását.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).