Orbán Viktor: Nálunk nem lesz energiahiány

Orbán Viktor: Nálunk nem lesz energiahiány

Magyarországon nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a Kormányinfón közölte: a kormány 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami szerveknél és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál.

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – mutatott rá.
Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő.
Közölte: „nálunk nem lesz energiahiány” és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés.

„Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is”, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet

– jelentette ki a miniszterelnök.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, a kormány magán kezdi a takarékoskodást, amely azonban nem érinti a kórházakat és a bentlakásos szociális intézményeket.
A miniszter értékelése szerint egész Európában rendkívül nehéz az energiaellátási helyzet, és az energiaárak emelkedése miatt gazdasági válsághelyzet alakult ki. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket – mondta.

HATÓSÁGI ÁRAS LESZ A TŰZIFA

Jövő héttől az erdőgazdaságoknál is lehet tűzifát venni, amelyre hatósági árat fog megállapítani a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten. Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy az energiaintenzív iparágakban támogatási programot indítanak.

A miniszter hangsúlyozta: a legnagyobb támogatási program Európában Magyarországon van, ahol 150 ezer forint az átlagtámogatás havonta. Hozzátette, azon vagyunk, hogy ezt fenn tudjuk tartani.

Gulyás Gergely azt mondta, az erdőgazdaságok mindenkinek tudnak biztosítani tíz köbméter fát, ami egy háztartás téli fűtésére elegendő.
Szólt arról is, hogy szénprogramot is indítanak. A jelenlegi 50 ezerről akár 280 ezer tonnára is emelhető a kitermelés külszíni fejtés esetén, az ehhez szükséges lépéseket a következő napokban a kormány megteszi.
Gulyás Gergely a termelési láncok fenntartásával indokolta, hogy az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozásoknak támogatási programot dolgoznak ki a gázra és a villanyra.

A TÁVHŐ ÁRA LAKOSSÁGI FOGYASZTÓK SZÁMÁRA NEM VÁLTOZIK

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely leszögezte: a sajtóban téves hírek jelentek meg, a lakossági fogyasztóknak a távhő ára sem változik. Ugyanakkor döntöttek arról, hogy minden, távhővel fűtő lakást mérőórával lássanak el, 130-140 ezer olyan lakás van, amely nem rendelkezik mérőórával, ezért 24 filléres emelés jön, de ezt az ipari fogyasztók fedezik. 

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.