Ön KATA-s érdi vállalkozó? Ez érdekelheti az iparűzési adóval kapcsolatban!

Ha adókedvezményt szeretne, január 15-ig teendője van vele!

Bár a veszély (egyelőre) elhárult, sok ezer kisvállalkozó centikre volt attól, hogy évente 50.000 Ft adót kelljen fizessen a Városházának.

2013-ban vezette be a kormány a bürokrácia- és adócsökkentési program részeként a kisadózást, közkedvelt nevén a KATA-t. Azon vállalkozók, akik ezt választják, fix, havi adóért cserébe megszabadulnak a teljes bürokratikus számviteli nehézségektől.

Érden még a T. Mészáros András vezette önkormányzat vezette be, hogy nem kell Érden iparűzési adót fizetnie annak a KATA-s vállalkozónak, aki áttér a törvény által számára lehetőségként biztosított un. „tételes iparűzési adó” formára. Ez egyértelműen kedvezett a kisvállalkozóknak.

A törvény értelmében ugyanis a „tételes iparűzési adó” forma választása esetén az adóalap 2,5 millió forint, a bevétel összegétől függetlenül.  T. Mészáros Andrásék pedig éppen 2,5 millió forintban határozták meg az érdi iparűzési adómentesség összeghatárát.

Igaz, ezt most a baloldali polgármester, Csőzik László rendeleti úton 2,4 millió forintra vitte le. Sokan nem is értették, miért akarja 100 ezer forinttal csökkenteni, hol benne a kanyar?

Nos, szakértők szerint ezzel a trükkel a polgármester meg tudja sarcolni az összes érdi KATA-s vállalkozót.

Ezt egyelőre (még) nem tudja végrehajtani, mivel a kormány a veszélyhelyzet miatt döntött arról, hogy 2021-ben nem lehet adót emelni, új helyi adót kivetni, vagy kedvezményt eltörölni. Így a korábbi adószabály továbbra is él!

Ha ön KATA-s érdi vállalkozó és eddig fizetett iparűzési adót, 2021-től viszont nem szeretne, akkor következőket kell tennie:

2021. február 15-ig kell a helyi adóhatóságnál (Érdi Adócsoport) a változásbejelentést beadnia elektronikus formában, melyben a tételes iparűzési adó megfizetési módot választja.

A határidő jogvesztő, tehát a később beadott bejelentéseket már nem vehetik figyelembe!  

Fontos feltétel továbbá, hogy 2022. január 15-ig el kell készíteni és be kell nyújtani 2021-re vonatkozóan az iparűzési adóbevallást. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a KATA-s vállalkozóknak egyébként nem kötelező iparűzési adóbevallást készíteniük, de az adókedvezmény helyi rendeletben előírt feltétele az adóbevallás elkészítése és január 15-ig történő benyújtása.

Amennyiben bármilyen további kérdésük van az iparűzési adóval kapcsolatosan, keressék bátran az Érdi Adócsoportot, ahol felkészült, korrekt szakemberek válaszolnak kérdéseikre! Telefon: 23/522-364, e-mail: ado@erd.hu

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.