Ön KATA-s érdi vállalkozó? Ez érdekelheti az iparűzési adóval kapcsolatban!

Ha adókedvezményt szeretne, január 15-ig teendője van vele!

Bár a veszély (egyelőre) elhárult, sok ezer kisvállalkozó centikre volt attól, hogy évente 50.000 Ft adót kelljen fizessen a Városházának.

2013-ban vezette be a kormány a bürokrácia- és adócsökkentési program részeként a kisadózást, közkedvelt nevén a KATA-t. Azon vállalkozók, akik ezt választják, fix, havi adóért cserébe megszabadulnak a teljes bürokratikus számviteli nehézségektől.

Érden még a T. Mészáros András vezette önkormányzat vezette be, hogy nem kell Érden iparűzési adót fizetnie annak a KATA-s vállalkozónak, aki áttér a törvény által számára lehetőségként biztosított un. „tételes iparűzési adó” formára. Ez egyértelműen kedvezett a kisvállalkozóknak.

A törvény értelmében ugyanis a „tételes iparűzési adó” forma választása esetén az adóalap 2,5 millió forint, a bevétel összegétől függetlenül.  T. Mészáros Andrásék pedig éppen 2,5 millió forintban határozták meg az érdi iparűzési adómentesség összeghatárát.

Igaz, ezt most a baloldali polgármester, Csőzik László rendeleti úton 2,4 millió forintra vitte le. Sokan nem is értették, miért akarja 100 ezer forinttal csökkenteni, hol benne a kanyar?

Nos, szakértők szerint ezzel a trükkel a polgármester meg tudja sarcolni az összes érdi KATA-s vállalkozót.

Ezt egyelőre (még) nem tudja végrehajtani, mivel a kormány a veszélyhelyzet miatt döntött arról, hogy 2021-ben nem lehet adót emelni, új helyi adót kivetni, vagy kedvezményt eltörölni. Így a korábbi adószabály továbbra is él!

Ha ön KATA-s érdi vállalkozó és eddig fizetett iparűzési adót, 2021-től viszont nem szeretne, akkor következőket kell tennie:

2021. február 15-ig kell a helyi adóhatóságnál (Érdi Adócsoport) a változásbejelentést beadnia elektronikus formában, melyben a tételes iparűzési adó megfizetési módot választja.

A határidő jogvesztő, tehát a később beadott bejelentéseket már nem vehetik figyelembe!  

Fontos feltétel továbbá, hogy 2022. január 15-ig el kell készíteni és be kell nyújtani 2021-re vonatkozóan az iparűzési adóbevallást. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a KATA-s vállalkozóknak egyébként nem kötelező iparűzési adóbevallást készíteniük, de az adókedvezmény helyi rendeletben előírt feltétele az adóbevallás elkészítése és január 15-ig történő benyújtása.

Amennyiben bármilyen további kérdésük van az iparűzési adóval kapcsolatosan, keressék bátran az Érdi Adócsoportot, ahol felkészült, korrekt szakemberek válaszolnak kérdéseikre! Telefon: 23/522-364, e-mail: ado@erd.hu

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.