Olvasói levél

"Azért írok Önöknek, mert szeretném, ha mindenki első kézből kapna információt arról, hogy a Szendrői úton hogyan lehetetlenítették el a közlekedést sebességkorlátozás címén."

Azért írok Önöknek, mert szeretném, ha mindenki első kézből kapna információt arról, hogy a Szendrői úton hogyan lehetetlenítették el a közlekedést sebességkorlátozás címén. Az utat egyirányúsították a polgármester egyszemélyes (!) döntése alapján (ezt írta a Facebook oldalán: „ úgy döntöttem”), de szakaszonként hol erre, hol arra lehet közlekedni. Nekünk nincs autónk, a lányunk jár bevásárolni nekünk. Az eddig egy irányban egyenesen megtett út helyett most folyamatosan kanyarogva, legalább kétszer olyan hosszú úton tud eljutni hozzánk. Ráadásul a Lőcsei út felől semmilyen jelzés nem utal arra, hogyan juthat el a célhoz. 

Engedjék meg, hogy röviden leírjam a tapasztalataimat. A városközpont felé tartva a buszt várva szomorúan látom, hogy a Lőcsei úton összefüggő kocsisor araszol reggel, és minden bizonnyal este is. A busz megáll, a kocsisor is megáll, nincs lehetősége előzni. Még annak is ki kell mennie a Lőcsei útra, aki eddig a Szendrői úton végig tudott jönni, mert pl. ott lakik, de most szabályosan közlekedve nem mehet végig egyenesen ugyanazon az úton, ahol eddig járt. A Lőcsei úton viszont sokkal lassabban halad a feltorlódott kocsisor. Sajnálom az embereket, nem tudnak időben beérni a munkahelyre, előtte még elviszik a gyerekeket iskolába, óvodába, emiatt korábban kell őket kirángatniuk az ágyból. 

A Szendrői utat évekkel ezelőtt EU-s pénzből azért építették ilyen szélesre és ilyen jó minőségűre, hogy szükség esetén tehermentesíteni tudja a Lőcsei utat. Jelenleg erre nem alkalmas, sőt, további forgalmat generál a Lőcsei úton, mivel nem járható végig egy irányban. Már az építéskor fente a fogát erre az esztelenségre egy Sóskúti úton lakó vállalkozó, hogy zavartalanul tudjon 8 autó parkolni a portája előtt. A Sóskúti út azóta zsákutca lett, így elérte, amit akart. Álma megvalósításához talált 2 kedves nyugdíjas hölgyet, akik aláírást gyűjtöttek és kérelmet adtak be a polgármesteri hivatalba. Azok írták alá, akiknek nincs autójuk, vagy nem a Szendrői úton laknak, és jellemzően nyugdíjasok, akik ki sem mozdulnak otthonról. Őket nem zavarja, hogy lehetetlen a közlekedés az utcában. A nagyon jó minőségű egyenes utat nagy otromba virágládák ékesítik, ezeknek a járda szélén lenne a helyük, nem az út közepén. Remélem, tavaszra odakerülnek! 

A hölgyek egyik problémája az volt, hogy a Lőcsei út építésekor nagy munkagépek közlekedtek reggel 7 óra körül a Szendrői úton. Most ezek a munkagépek reggel 7-kor a Lőcsei út forgalmát feltartva (20 km-es sebességgel haladva) mennek végig, ahelyett, hogy pár perc alatt a Szendrőin végig tudnának közlekedni másokat nem zavarva. Reggel 7-kor az a néhány autó mégis kit zavar??? A Lőcsein lakókat és az ott közlekedőket biztos, hogy sokkal jobban, mint a Szendrőin lakókat. 

Azzal, hogy az út most alsóbb rendűvé lett nyilvánítva, a hókotrás és sózás sem fog reggel megtörténni, mint eddig, hanem majd valamikor délután talán ideérnek. Hányan fogják eltörni a lábukat az úton sétálva, mire ideér a sózás? 

Hogyan megy végig a tűzoltó és a mentőautó szükség esetén az úton? Még ha be is hajthat az egyirányú részre, kerülgetni kell azokat a böhöm nagy ládákat. Hogyan megy végig a kukásautó? 

A hölgyeket az is zavarta, hogy a forgalom miatt nem tudják takarítani az árkot. Zavarja őket reggel 7-kor a forgalom, de akkor akarnak árkot takarítani? Én délelőtt szoktam a járda felől, és olyankor alig-alig jár autó az utcában, senkit nem zavarnak. 

Az Érd TV-ből tudom, hogy van egy Országos Rendészeti Csoport, akik felülvizsgálnak veszélyes forgalmi rendeket, pl. a felüljáró túlsó végén is találtak szabálytalanságot. Meg kellene vizsgálniuk ezt a döntést és annak a következményeit is. Ahogy a Kormányhivatal is megvizsgálhatná, milyen jogon döntött a polgármester ebben a kérdésben egyedül (képviselőtestület nélkül?), mindenféle Közlekedési Hatóság megkérdezése nélkül. Egyáltalán ez a döntés mennyire szabályos? Egy ilyen út lezárásához nem kellene engedély? 

Az EU-s pénzt nem erre kaptuk. Mi lesz, ha ellenőrzik, hogy fenntartják-e az EU-s pénzből finanszírozott utat, betölti-e a célját? Ráadásul a KRESZ-táblák kihelyezése nekünk is sok pénzünkbe került. 

Arra kérem Önöket, hogy mindent tegyenek meg, amit tudnak azért, hogy visszatérjen a normális, régi forgalmi rend a Szendrői utcában. Amennyiben valóban szeretnék lassítani az itteni forgalmat, arra találjanak más megoldást, mert ez minden, csak nem észszerű. Ha kinézek az ablakon, nem a virágládákat szeretném látni az út közepén, hanem a két irányban haladó autókat, és korán reggel a sószóró autó fényét. 

Köszönöm, hogy elolvasták.

Tisztelettel: Riskó Gáborné

nyugdíjas

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.