Okos Város – minőségi közvilágítás

Sokan és régóta panaszkodtak arra, hogy Érden a közvilágítás délutánonként túl későn kapcsol be, amikor már igencsak sötét van. Reggelente pedig túl korán hunynak ki a lámpák, amikor még nincs elég világos. Mindez növeli a közlekedési balesetek kockázatát.

A kialakult helyzet az ún. „közvilágítási naptárra” vezethető vissza, amelyben meg van határozva, hogy egységesen mikor kapcsolódik be és ki automatikusan, számítógépek által vezérelten a közvilágítás. 

Csakhogy a naptárban minden hónap tíznapos időszakokra, dekádokra van osztva, és a dekád első és utolsó napján is azonos a be-kikapcsolási időpont. Pedig a napnyugta ősszel folyamatosan korábbra jön, a napkelte pedig későbbre tolódik. Tíz napon belül lehet akár 8-10 perc különbség. A rugalmatlan rendszer nem tudja kezelni a tíznapos ciklusokon belüli eltéréseket. Másrészt nem reagálnak a lámpák akkor sem, ha az ég borult, felhős.

Az előző városvezetés az energiatakarékos égők felszerelése mellett több programot is elindított. Ismert, hogy városszerte napelemmel működő lámpákat is kihelyeztek, leginkább olyan helyekre, ahol korábban az áramellátás volt az akadálya a kiépítésnek.

Elindították az ú.n. „alkonykapcsolásra” való áttérést is. Ennek előnye, hogy mindig a fényviszonyoktól függően indítják a közvilágítást, így például egy felhősebb, borúsabb délutánon a megszokottnál hamarabb. Ennek megfelelően Érden 179 transzformátor állomást a budapesti alkonykapcsoló szerint állítanak át. Ennek költsége információink szerint kb. 5 millió forint lesz.

HOGYAN TOVÁBB?

Ez kezdetnek jó. Azonban folytatni kellene a közvilágítás fejlesztését több irányba is. A városban sok helyen egyáltalán nincs lámpa vagy csak nagyon gyéren vannak elhelyezve. Ezekre a következő időszak EU-s forrásaiból kellene pályázati úton pénzt szerezni.

Másik irány az előző városvezetés által kidolgozott Okos Város vonatkozó részprogramjainak folytatása. A már korábban kidolgozott elképzelések szerint a beruházások megvalósítása jelentős költségcsökkentést eredményezne, amiből már rövid távon is sok új oszlopot, lámpát lehetne felszerelni. 

A közvilágítási lámpák „okosítása” azt jelenti, hogy a lámpatestek egy részét képessé teszik a kétirányú közvetlen kommunikációra, azaz a központból lehet őket vezérelni. Hiba esetén ugyanígy automatikusan „jelez” a lámpa. Így a szolgáltató lakossági bejelentés nélkül értesül, ha valahol hiba van. A lámpatesteket Bluetooth-kapcsolattal, vagyis anélkül lehet programozni és felügyelni, hogy kosaras autóval fizikailag hozzá kellene nyúlni. 

A továbbfejlesztés egy másik módja, hogy bizonyos lámpák esetén előre beállítottan szabályozzák a fényáramot, és éjszaka – amikor a legkisebb a forgalom – bizonyos százalékot visszavesznek a teljesítményükből, így mérsékelve a fogyasztást és az indokolatlan túlvilágítást. 

Főoldalról ajánljuk

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

Újabb beruházás maradhat el a Duna parton

Néhány éve, akkor még ellenzéki szerepben a mostani városvezetés azt mondta, hogy minden beruházás túl van árazva és fölöslegesen költi a pénzt a fideszes vezetés. Most viszont, hogy átvették az irányítást s ezzel a felelősséget is, minden beruházásra azt mondják, hogy „alul volt árazva” és nem elég a pénz a megvalósításra.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.