Megvan, mikor jöhet az új nyugdíjemelés Magyarországon

A kormány készül a nyugdíjak idei pótlólagos emelésére, ami az eredetileg tervezett 5% emelésnek akár a duplája is lehet – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

A kormány minden évben az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt a nyugdíjemelés mértékéről. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíjkiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben.

A szaktárca emlékeztet rá, hogy a háború, a szankciók és az energiaárak emelkedése miatt egész Európában magas az infláció.

A jegybank az idei évre már 7,5-9,8%-os átlagos inflációt vár, míg korábban 4,7-5,1% volt a prognózisa. Ez alapján jól látható, hogy az eredeti 5%-os év elejei nyugdíjemelésnek akár a duplája is elképzelhető idén.

Jelenleg az átlagnyugdíj értéke körülbelül 161 ezer forint. Ha a jegybank 9,8%-os inflációs előrejelzéséből indulunk ki, akkor egy 4,8%-os plusz emelésre van szükség összesen a két lépcső végrehajtásával. Ez havi szinten az átlagos nyugdíj szintjén 7700 forintnyi plusz összeg. Mivel ez a pótlólagos emelés januárig visszamenőleges lesz várhatóan, ezért éves szinten 92.700 forinthoz juthatnak pluszban a nyugdíjasok a magasabb inflációból fakadó negatív hatások kompenzálása érdekében.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).