Március elsejéig maradnak a járványügyi szabályok

Az Országgyűlés március 1-jéig hosszabbíthatja meg a különleges jogrendet. Szakemberek szerint oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne. Az enyhítéskor elsőnek a vendéglátóipari helyeket nyitná meg a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai sajtótájékoztatóján bejelentette: kérni fogják az Országgyűlést, hogy a különleges jogrendet hosszabbítsa meg március 1-jéig.

A miniszter azt mondta: a novemberben hatályban lévő intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, a szakértők véleménye viszont egyértelmű:

oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne. A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt, az intézkedéseket újabb egy hónappal, március 1-ig hosszabbítják meg, ehhez a parlament jóváhagyására is szükségük van.

Gulyás szerint két esetben van esély enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább enyhül, mert még mindig magas az aktív fertőzöttek száma. Ha ez a szám csökken, akkor enyhíthetünk, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. A kormány a következő heteket, hónapokat arra fogják használni, hogy újabb vakcinákat szerezzenek be.

A Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban a miniszter azt mondta: két hónap vizsgálat után engedélyezték a magyar hatóságok. Mint mondta, Németország is foglalkozik az orosz vakcina engedélyezésével. Oroszországgal szerződést is kötöttek, ha mindkét fél betartja a szerződést, akkor február végéig 300 ezer emberre elegendő vakcina érkezik. Hangsúlyozta, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinával oltatja be magát. Minden olyan, a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint 1 millió embert oltottak be, be lehet hozni, ettől még a felhasználást megelőzőén az NNK vizsgálni fogja az oltóanyagot.

A kormány tárgyalt a magyar vendéglátók érdékképviseleteivel. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: 7 milliárd forintot már utalt a kincstár, és a folyamatot fel fogják gyorsítani. Kiemelte, hogy a korlátozások enyhítésekor először a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni, és mindent megtesznek azért, hogy ez minél hamarabb bekövetkezhessen.

Főoldalról ajánljuk

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.