Március elsejéig maradnak a járványügyi szabályok

Az Országgyűlés március 1-jéig hosszabbíthatja meg a különleges jogrendet. Szakemberek szerint oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne. Az enyhítéskor elsőnek a vendéglátóipari helyeket nyitná meg a kormány.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai sajtótájékoztatóján bejelentette: kérni fogják az Országgyűlést, hogy a különleges jogrendet hosszabbítsa meg március 1-jéig.

A miniszter azt mondta: a novemberben hatályban lévő intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, a szakértők véleménye viszont egyértelmű:

oltás hiányában a korlátozások feloldása a járvány terjedéséhez vezetne. A jelenlegi szabályok fenntartása indokolt, az intézkedéseket újabb egy hónappal, március 1-ig hosszabbítják meg, ehhez a parlament jóváhagyására is szükségük van.

Gulyás szerint két esetben van esély enyhítésre: ha a járvány terjedése tovább enyhül, mert még mindig magas az aktív fertőzöttek száma. Ha ez a szám csökken, akkor enyhíthetünk, illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. A kormány a következő heteket, hónapokat arra fogják használni, hogy újabb vakcinákat szerezzenek be.

A Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban a miniszter azt mondta: két hónap vizsgálat után engedélyezték a magyar hatóságok. Mint mondta, Németország is foglalkozik az orosz vakcina engedélyezésével. Oroszországgal szerződést is kötöttek, ha mindkét fél betartja a szerződést, akkor február végéig 300 ezer emberre elegendő vakcina érkezik. Hangsúlyozta, hogy mindenki eldöntheti, melyik vakcinával oltatja be magát. Minden olyan, a világban alkalmazott vakcinát, amivel több mint 1 millió embert oltottak be, be lehet hozni, ettől még a felhasználást megelőzőén az NNK vizsgálni fogja az oltóanyagot.

A kormány tárgyalt a magyar vendéglátók érdékképviseleteivel. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: 7 milliárd forintot már utalt a kincstár, és a folyamatot fel fogják gyorsítani. Kiemelte, hogy a korlátozások enyhítésekor először a vendéglátóhelyeket fogják kinyitni, és mindent megtesznek azért, hogy ez minél hamarabb bekövetkezhessen.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.