Már a közeljövőben rövidülhet a várakozási idő

Kormánydöntés született a kórházi várólisták csökkentéséről. A kabinet 13,6 milliárd forintot fordít erre a célra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós elmondta, hogy Magyarországon a várólisták hossza a szocialista kormányzás utolsó évére – 2010 környékére – „rendkívüli módon megemelkedett”. Mintegy 70 ezer ember szerepelt a várólistákon. Ezt a pandémia előtti utolsó évig – 2019-re – 28-26 ezerre lehetett leszorítani nagyon jelentős kormánytámogatással. Ekkor a magyar várólisták az európai országok első harmadában helyezkedtek el és körülbelül a svédországival megegyező számokat mutattak.

A koronavírus-járvány itthon is – más országokhoz hasonlóan – a várólisták növekedését okozta. Ugyanis a halasztható műtéteket mindenhol, bizonyos országokban pedig az életet veszélyeztető betegségek kezelését is hosszabb vagy rövidebb ideig halasztani kellett.

Az elmúlt két évben a covidos betegek ellátása volt az egészségügy fókuszában, emiatt sajnos nagyon sok egyéb problémával küzdő beteg kényszerült várakozásra. Ugyanakkor ebben az időszakban is ellátták a daganatos, valamint a súlyos állapotban lévő, akut kezelésre szoruló betegeket.

A most meghozott kormányzati intézkedés egyrészt a kiemelt várólista-csökkentési program végrehajtásának 2022 végéig történő meghosszabbításáról, másrészt a program keretében elvégzett ellátások elszámolásának új, a korábbinál kedvezőbb feltételeiről rendelkezik annak érdekében, hogy minél több szolgáltató vehessen részt a várólistán szereplők ellátásában.

A kiemelt várólista-programban nemcsak a várólista-köteles ellátási formákat finanszírozzák, hanem az úgynevezett kapacitáshiányos várólistán lévő beavatkozások is kitüntetett figyelmet kapnak. Ennek keretein belül számos egyéb diagnosztikai, járó-, és fekvőbeteg ellátás (például nőgyógyászati, sebészeti, urológiai beavatkozások) kap plusz 30 százalékkal finanszírozott támogatást, amelynek célja a várakozók számának és a várakozás idejének gyors csökkentése.

Reméljük, hogy már a közeljövőben lényegesen kevesebb beteg várakozik majd műtétekre, és valószínűleg a várakozási idő is rövidülni fog.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).