Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását jelentették be a héten

A Fejér megyei Iváncsán a dél-koreai SK Innovation vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel egy 2.500 munkahelyet létrehozó gyárat épít. Magyarországon 140 százalékkal emelkedtek, miközben világszerte 42 százalékot zuhantak a közvetlen külföldi befektetések 2020-ban az ENSZ szerint. Érdi beruházásokról semmi hír.

A jó hírt bejelentő Szijjártó Péter külgazdasági miniszter elmondta: az SK Innovation Dél-Korea legnagyobb energetikai, vegyipari vállalata és a világpiac egyik vezető cége az elektromos akkumulátorok gyártásának területén.

A cég első két tengerentúli gyára Komáromban működik, és a vállalat úgy döntött, hogy harmadik európai gyárát is Magyarországon építi fel, ahol elektromos autókba való akkumulátorokat fog gyártani.

A beruházás értéke 2,3 milliárd dollár, soha ekkora zöldmezős, első ütemű beruházás a modern magyar gazdaságtörténetben még nem történt, hangsúlyozta a miniszter.

A beruházás már idén, a harmadik negyedévben elkezdődik, mintegy 700 ezer négyzetméternyi terület érintett első lépésben. Egy ilyen hatalmas gyár megépítéséhez az infrastruktúra fejlesztése is szükséges. Ezért a kormány komoly közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztési programot hajt végre a dunaújvárosi járásban – jelezte a miniszter.

Kiemelte azt is: a gyár megjelenése a 2500 közvetlen munkahely mellett Iváncsán és az egész dunaújvárosi járásban az ott működő vállalkozások számára újabb beszállítási lehetőségeket teremt. Ami újabb munkahelyeket és a növekedés lehetőségét jelenti.

A világban szinte mindenhol csökken a beruházási kedv, nálunk nő.

Épp tegnap adott hírt arról a Makronóm, hogy egy új ENSZ-felmérés szerint egymást taposva menekülnek Magyarországra a nemzetközi befektetők. Magyarország ráadásul épp a jövő iparágában, az elektromos mobilitásban vált ezzel európai éllovassá, ami az újraiparosítási stratégia sikerét jelzi.

Az Innovációs és Tehnológiai Minisztérium államtitkára, György László ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormány ás utat választott, mint a többiek.

“Azt mondtuk, hogy a beruházásokon keresztül kívánjuk megerősíteni a magyar munkahelyeket és azokat a cégeket támogatjuk, akik súlyos pénzeket költenek gépek, eszközök, technológia vásárlására, gyárüzemek építésére, hiszen a jövőbe fektetnek be.

A hazaiak mellett pedig támogatunk minden olyan vállalkozást, amely otthonának tekinti hazánkat és megélhetést nyújt a magyar munkavállalók száma.

Ennek hatására, miközben a világon 42 százalékkal csökkent a beruházási kedv, Magyarországra csaknem 2,5-szer annyi beruházási célú tőke áramlott 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

Ez jó alap arra, hogy a világgazdaság újraindulásának győztesei legyünk.”

És mi a helyzet Érden?

Sajnos egyelőre nem tudunk arról beszámolni, hogy városunk polgármestere hasonló léptékű beruhásáról tárgyalna. Tavaly Érdre szeretett volna jönni a Lenovo, de a nem befektetőbarát városvezetés miatt inkább másik települést választott. Az előző városvezetés által Érdre hozott AVL beruházás is leállt. Az épületek ugyan elkészültek, de a tavalyi átadásból nem lett semmi. Ugyanis a városvezetés képtelen volt az erre a célre rendelkezésre álló pénzből kiépíteni a szükséges közműveket.

Bízunk benne, hogy nem lesz visszafordíthatatlan a befektetői bizalomvesztés Érd irányába jelenlegi vezetői miatt. Városunknak is szüksége van beruházásokra, a helyi gazdaság fejlesztésére, munkahelyek teremtésére!

Mint látható, a kormányon nem múlik. Soha nem látott mértékben kötnek magyar városok megállapodásokat a beruházókkal. Ha korábbi városvezetés maradt volna hivatalban, eddig már bizonyára Érdre – a kiváló adottságokkal rendelkező városba – is jöttek volna többen,

Már csak jelenlegi városvezetőink kellene felnőjjenek a feladathoz.

Főoldalról ajánljuk

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.