Ma hat éve alakult meg az Ifjúsági Önkormányzat Érden

2015. március 15-én Érd ünnepi közgyűlése rendkívüli ülésen egy rendkívüli határozott fogadott el: megalapította a város Ifjúsági Önkormányzatát. A szavazáson jelenlévő képviselők egyhangúlag fogadták el a határozatot. A valósághoz azonban hozzátartozik, hogy a baloldali pártok képviselői a szavazást bojkottálva tüntetőleg kivonultak az ünnepi ülésről.

Az országosan azóta is egyedülálló ifjúsági önkormányzat létrehozásának deklarált célja az volt, hogy az érdi ifjúságot – a pártpolitizálást szigorúan megtiltva – a város közügyeinek tevékeny szereplőjévé és aktív résztvevőjévé tegye.

Az egy éves mandátummal rendelkező testület tagjait – a diákpolgármestert, a diák-alpolgármestereket és a képviselőket – 2015 óta minden év szeptemberében az érdi középiskolákba járó tanulók titkos szavazással választják. A voksolást egy egy hónapos intenzív kampány előzi meg, amely kicsinyített és persze jóval szelídebb változata a politikai pártok országos kampányainak. A középiskolák indítják a jelölteket, akik a saját közösségeiken kívül a többi intézmény tanulójának szavazatait is igyekeznek megszerezni. A kampány és a szavazás tisztaságát etikai bizottság és a polgármesteri hivatal jegyzője felügyeli.

A megválasztott testület évi 10 millió forint felett rendelkezhet, amelyet az érdi diákság közcéljaira szabadon költhet el – természetesen szigorú elszámolás mellett.

A diákpolgármester legfontosabb jogosítványai közé tartozik, hogy jogosult előzetes konzultációra megkapni és véleményezni a város közgyűlése elé terjesztendő, az érdi diákságot érintő előterjesztéseket. A diákságot érintő ügyekben tanácskozási joggal vehet részt a közgyűlés ülésein, valamint a bizottsági üléseken. Szót kérhet az érdi diákságot érintő napirendek esetében, illetve a diákképviselő-testület felhatalmazása alapján jogosult az érdi diákságot érintő kérdésben javaslatot benyújtani a polgármesternek.

Az ifjúsági önkormányzat megalakulásának, megválasztásának és működésének, valamint az önkormányzat és az ifjúsági önkormányzat együttműködésének alapvető kereteit az úgynevezett Alapokmány írja le részletesen.

Az első érdi ifjúsági önkormányzati választást 2015 szeptemberében a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnázium diákja, Tomka Lilla nyerte, s Érd első diákpolgármestereként beírta magát a város történelemkönyvébe.

Érd első Ifjúsági Önkormányzatának tagjai T. Mészáros András akkori polgármesterrel, akinek javaslatára hat évvel ezelőtt megalakulhatott ez az országosan azóta is egyedülálló diákképviseleti intézmény

Innentől az ezt követő öt évben Borsányi Csilla, a Polgármesteri Hivatal ifjúsági referense segítette az Ifjúsági Önkormányzat tagjainak munkáját. A diákképviselők elmondása alapján túlzás nélkül állítható, hogy az ő szeretettel teli támogatása volt az egyik meghatározója az IFÖ sikeres működésének. (A baloldal hatalomra kerülése után Borsányi Csillát leváltották, helyét a polgármester egyik titkárnője vette át.)

Az Ifjúsági Önkormányzatot a megalakulása után egy évvel máris nagy megtiszteltetés érte. Erdélyi Áron diák-alpolgármester ugyanis az érdi diákság nevében – Balogh Zoltán akkori oktatási miniszter mellett – beszédet mondhatott az Érden rendezett nemzeti tanévnyitó ünnepségen, amit élőben közvetítettek a közszolgálati csatornák.

Érd akkor baloldali képviselői – akik közül néhány a jelenlegi testületnek is tagja – az ifjúsági önkormányzat megalakítását is pártpolitizálásra használták fel. Csőzik László és társai tüntetőleg kivonultak az ifjúsági önkormányzat megalakulásáról szóló szavazásról. A legfőbb “kifogásukat”, amelyet hivatalosan a DK és az MSZP nevében fogalmaztak meg, érdemes szó szerint is idézni: az érdi diákság demokratikusan választott testületeként működő ifjúsági önkormányzat „nem foglalkozik azokkal, akik nem Érdre járnak középiskolába, vagy nem járnak középiskolába, és azokkal a fiatalokkal sem, akik munkanélküliként kezdik életüket”.

A baloldal éveken át folyamatosan bírálta, kritizálta a testületet, a programjait bojkottálta – kivéve azt az évi egy alkalmat, amikor a mandátumuk végére érő, leköszönő diákképviselők elköszöntek a közgyűléstől és ajándékkal lepték meg a városi képviselőket.

Csőzik László jelenlegi polgármester azonban többnyire ezeken sem vett részt.

Megválasztása után viszont azonnal szelfizett egyet az akkori testület tagjaival, mint az érdi diákok elkötelezett támogatója…

A 2019 őszén leköszönt Ifjúsági Önkormányzat búcsúfilmje

Főoldalról ajánljuk

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.