Lesz-e felsőoktatás az Elvira Majorban?

Hatezer milliárdos gazdasági csomagot készített elő a kormány. Ebből ezerötszáz milliárdot fektetnek be az egyetemekbe. Az Elvira major is a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. Kérdés, hogy az érdi városvezetés tud-e élni a lehetőséggel vagy csak másra mutogatás lesz megint belőle?

Egy hatezer milliárdos újjáépítési csomagról döntött a kormány. Ezzel már a vakcina utáni újraindítás szakaszát is elkezdték tervezni. Az egyetemek lesznek a legnagyobb győztesei a gazdaság újraindításának.

Kilenc terület között osztotta szét a magyar kormány az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat. Ebből a legfontosabbként a felsőoktatást emelte ki ma Orbán Viktor mininiszterelnök.

A kormányfő reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz. A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében: több, mint ezerötszáz milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe.

Példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi uniós támogatásként felsőoktatásra és kutatásra érkezett az unió előző költségvetési időszakában.

Az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

A pénzből 

  • 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnének fordítani, 
  • 382 milliárdot szánnak az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 
  • 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.

A támogatástól a kormány azt várja, hogy a felsőoktatás megfelelően támogassa szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, és néhány egyetem bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.    

A gazdasági akciótervben szereplő tételek közül tehát a legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz.

Kérdés, hogy e program kereteiben megvalósulhat-e az a régi álom, hogy Érden is legyen felsőoktatás?

Ismert, hogy februártól az Elvira major is a a Szent István Egyetem átalakulásával létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. A célkitűzések szerint az egyetem Európa legjobb agráregyetemei közé szeretne tartozni.

A korábbi városvezetés erre a ciklusra tervként fogalmazta meg, hogy létrejöjjön Érden is egy felsőoktatási kar. Ezt most meg is lehetne valósítani, hisz soha vissza nem térő alkalom nyílik erre.

Ha városvezetőink képesek lesznek együttműködni a kormánnyal és a létrejövő új egyetemmel, akkor van egy minimális esélye annak, hogy nem bénázzák el ezt a lehetőséget is. Csak annyit kellene, hogy egy pár napra abbahagyják a permanens választási kampányt a kormányzat ellen és dolgozzanak a városért.

Reménykedjünk.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.