Lesz-e felsőoktatás az Elvira Majorban?

Hatezer milliárdos gazdasági csomagot készített elő a kormány. Ebből ezerötszáz milliárdot fektetnek be az egyetemekbe. Az Elvira major is a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. Kérdés, hogy az érdi városvezetés tud-e élni a lehetőséggel vagy csak másra mutogatás lesz megint belőle?

Egy hatezer milliárdos újjáépítési csomagról döntött a kormány. Ezzel már a vakcina utáni újraindítás szakaszát is elkezdték tervezni. Az egyetemek lesznek a legnagyobb győztesei a gazdaság újraindításának.

Kilenc terület között osztotta szét a magyar kormány az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat. Ebből a legfontosabbként a felsőoktatást emelte ki ma Orbán Viktor mininiszterelnök.

A kormányfő reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz. A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében: több, mint ezerötszáz milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe.

Példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi uniós támogatásként felsőoktatásra és kutatásra érkezett az unió előző költségvetési időszakában.

Az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

A pénzből 

  • 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnének fordítani, 
  • 382 milliárdot szánnak az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 
  • 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.

A támogatástól a kormány azt várja, hogy a felsőoktatás megfelelően támogassa szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, és néhány egyetem bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.    

A gazdasági akciótervben szereplő tételek közül tehát a legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz.

Kérdés, hogy e program kereteiben megvalósulhat-e az a régi álom, hogy Érden is legyen felsőoktatás?

Ismert, hogy februártól az Elvira major is a a Szent István Egyetem átalakulásával létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. A célkitűzések szerint az egyetem Európa legjobb agráregyetemei közé szeretne tartozni.

A korábbi városvezetés erre a ciklusra tervként fogalmazta meg, hogy létrejöjjön Érden is egy felsőoktatási kar. Ezt most meg is lehetne valósítani, hisz soha vissza nem térő alkalom nyílik erre.

Ha városvezetőink képesek lesznek együttműködni a kormánnyal és a létrejövő új egyetemmel, akkor van egy minimális esélye annak, hogy nem bénázzák el ezt a lehetőséget is. Csak annyit kellene, hogy egy pár napra abbahagyják a permanens választási kampányt a kormányzat ellen és dolgozzanak a városért.

Reménykedjünk.

Főoldalról ajánljuk

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.