Lesz-e felsőoktatás az Elvira Majorban?

Lesz-e felsőoktatás az Elvira Majorban?

Hatezer milliárdos gazdasági csomagot készített elő a kormány. Ebből ezerötszáz milliárdot fektetnek be az egyetemekbe. Az Elvira major is a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. Kérdés, hogy az érdi városvezetés tud-e élni a lehetőséggel vagy csak másra mutogatás lesz megint belőle?

Egy hatezer milliárdos újjáépítési csomagról döntött a kormány. Ezzel már a vakcina utáni újraindítás szakaszát is elkezdték tervezni. Az egyetemek lesznek a legnagyobb győztesei a gazdaság újraindításának.

Kilenc terület között osztotta szét a magyar kormány az unióval együttműködve a rendelkezésre álló forrásokat. Ebből a legfontosabbként a felsőoktatást emelte ki ma Orbán Viktor mininiszterelnök.

A kormányfő reményei szerint a következő évek magyar lokomotívja a tudomány, a kutatás és a felsőoktatás lesz. A következő években olyan egyetemfejlesztési program indul, amire még nem volt példa Magyarország történetében: több, mint ezerötszáz milliárd forintot fognak befektetni az egyetemekbe.

Példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi uniós támogatásként felsőoktatásra és kutatásra érkezett az unió előző költségvetési időszakában.

Az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják.

A pénzből 

  • 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnének fordítani, 
  • 382 milliárdot szánnak az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 
  • 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre.

A támogatástól a kormány azt várja, hogy a felsőoktatás megfelelően támogassa szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, és néhány egyetem bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé.    

A gazdasági akciótervben szereplő tételek közül tehát a legnagyobb nyertes a felsőoktatás lesz.

Kérdés, hogy e program kereteiben megvalósulhat-e az a régi álom, hogy Érden is legyen felsőoktatás?

Ismert, hogy februártól az Elvira major is a a Szent István Egyetem átalakulásával létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem része lesz. A célkitűzések szerint az egyetem Európa legjobb agráregyetemei közé szeretne tartozni.

A korábbi városvezetés erre a ciklusra tervként fogalmazta meg, hogy létrejöjjön Érden is egy felsőoktatási kar. Ezt most meg is lehetne valósítani, hisz soha vissza nem térő alkalom nyílik erre.

Ha városvezetőink képesek lesznek együttműködni a kormánnyal és a létrejövő új egyetemmel, akkor van egy minimális esélye annak, hogy nem bénázzák el ezt a lehetőséget is. Csak annyit kellene, hogy egy pár napra abbahagyják a permanens választási kampányt a kormányzat ellen és dolgozzanak a városért.

Reménykedjünk.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.