Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).

A katolikus Egyházban március elején, hamvazószerdával megkezdődött a nagyböjt.

Ebben a negyvennapos időszakban a hívők magukba tekintenek és megvizsgálják életüket: vajon mennyire követik a hétköznapjaikban mesterüket és Megváltójukat, Jézus Krisztust? Ehhez komoly őszinteségre van szükség, hiszen hazudni sem magunknak, sem Istennek nem érdemes.

Az önvizsgálat során nagyban segíthet, ha valamilyen önmegtartóztatást is vállalunk. A lélek ugyanis aktívabbá válik, ha a test tunyasága nem nyomja el. A történelem folyamán – már az Ószövetségben is – ez általában az étkezésben gyakorolt böjtöt jelentette. Ennek során csupán minimális mennyiségű étel magunkhoz vételével a test megtisztítása által a lélek is új életre kelhet. Ehhez társult a hústilalom is, amely a középkorban még teljes, ma már csak részleges (azaz hamvazószerdán és a nagyböjt péntekjein érvényes) megtartóztatást jelent.

Természetesen más területen is vállalhatunk böjtöt: pl. a szórakozás, az internet, a szerencsejáték, az alkohol, a dohányzás megszorításával; vagy több imádsággal, jótékonysággal (alamizsna). A lényeg: valamilyen áldozatvállalással csatlakozunk Jézus húsvéti szenvedéséhez és áldozatához. Különben a húsvét csak látszat-ünnep és bulilehetőség lesz.

Ha ez sikerül, akkor kiűzhetjük életünkből a Sátánt: imádsággal és böjttel. A Gonosz az élet minden területén jelen van és rombol. Ez a nagyböjt – ha hitelesen éljük meg – lehetőség arra is, hogy a közéletet is megtisztítsuk tőle: de csakis imádsággal és böjttel. „Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a hegynek itt: Menj innét oda! – odamegy, s nem lesz nektek semmi sem lehetetlen.” (Mk 17,20) Hogy van-e, lesz-e elég hitünk, és mindez sikerül-e, április elején kiderül.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.