Közel 2000 eszköz hiányzik az új parkvárosi iskolából – Legkorábban október közepén zárulhat a közbeszerzés

Közel 2000 eszköz hiányzik az új parkvárosi iskolából – Legkorábban október közepén zárulhat a közbeszerzés

Már csak két nap van hátra a tanévkezdésig. Bár a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum építése immár pont egy éve befejeződött, még mindig közel 2000 darab eszköz hiányzik a működéshez. köztük elengedhetetlenül fontos bútorok, íróasztalok, székek, karbantartási gépek és eszközök. Pedig az intézmény, amelynek terve még az előző, fideszes városvezetés idején született meg, akár sikertörténet is lehetett volna.

Nem lett az, mert ez a beruházás is áldozatául esett Csőzik László polgármester minden fejlesztést halogató, a beruházások időbeni befejezését szabotáló politikájának, amely egyetlen célt szolgált: egyéni országgyűlési képviselői mandátumhoz juttatni a feleségét, Bősz Anettet.

A terv nem vált be, Bősz veszített Aradszki Andrással szemben. Mindennek az árát viszont, ahogy az várható volt, most fizeti meg a város. Például a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum ügyében.

POLITIKAI KAMPÁNY: IGEN, VÁROSÉPÍTÉS: NEM

Amely már egy éve elkészült ugyan, de az eszközök beszerzésére csak most, augusztus 10-én írták ki a közbeszerzést. Méghozzá október 13-ai határidővel. Amikor már másfél hónapja tart majd az oktatás. Persze arra sincs semmilyen garancia, hogy októberben sikerrel zárul majd a közbeszerzés, ami így további hónapokkal akadályozhatja a biztonságos működést.

Vajon miért? – teheti fel a kérdést a jámbor szülő, akinek természetesen határidőre kell felkészítenie a gyermekét az iskolára, nem kereshet mentséget a késedelemre. Mi lehet fontosabb Csőzik polgármesternek annál, hogy az érdi gyerekek biztonsággal kezdhessék a tanévet Fenyves-Parkvárosban? Nos, a válasz kiábrándítóan egyszerű: most épp a saját választási kampánya, amit már a nyár közepén megkezdett. Olyan népszerűség hajhászó akciókra fecsérelte az érdiek idejét, mint hogy „beállt” bűnüldözőnek. Ami nem jelentett mást, mint hogy együtt fotózkodott olyanokkal, akik valóban és régóta dolgoznak Érd közbiztonságáért, majd cikket íratott kedvenc újságíróival, például ilyen, gyomorforgató, a legócskább bulvárt is alulmúló címmel: „Most született kisbabája az érdi polgármesternek, mégis bűnözők nyomába eredt”.

Mindeközben a város igazán fontos ügyei álltak és állnak, holott tudni lehetett, hogy szeptember elsején kezdődik a tanév. De mint mindent, Csőzikék ezt is elszabotálták.

A Köznevelési Centrum építéséről még az előző polgármester, T. Mészáros András állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel 2015-ben a Modern Városok Program keretében. Ez a kormányzati program több mint 40 milliárd forinttal támogatta az érdi beruházásokat: útépítéseket, vízelvezetést, óvoda- és iskolafejlesztéseket, szociális és egészségügyi intézmények megújítását.

Ennek a megállapodásnak volt része az is, hogy Fenyves Parkvárosban egy „zöldmezős” beruházásként egy új oktatás-nevelési-sport központ jön létre.  A beruházás azon elképzelés mentén született meg, hogy az elmúlt 10 évben gyakorlatilag egy új városrész született Érdnek az M7 autópályától Északra eső részén. Itt már a 2010-es évek elején is 5.000 ember lakott, azóta legalább 50%-al növekedett az itt élők száma.

CSŐZIKÉKNEK CSAK KOLONC A VÁROSÉPÍTÉSI PROGRAM

2012-2013 között az akkor beépített összes utcában kiépült a szennyvízcsatorna. Rengeteg új út épült vagy újult meg, ekkor kapott új burkolatot a Földmunkás utca, Darukezelő utca, Sóskúti út, Asztalos utca, Favágó utca. Elő volt készítve a Zengő utcai átemelő kapacitásnövelésével a lehetőség, hogy a Sóskúti út és Ajnácskő utca közötti részen az üres telkek beépítése után kiépüljön a szennyvízcsatorna.

A baloldal 2019 októberében megszerezte a hatalmat Érden, és onnantól a Modern Városok Program beruházásai leálltak vagy csak akadozva folytatódtak. Csőzikék egyenesen koloncnak titulálták az iskola és óvodaépítéseket, a vízelvezetést, az intézmények felújítását.

A Köznevelési Centrum építése is megakadt, a városvezetés több határidővel is hitegette az érdieket. „Abban bízom, hogy egy szép karácsonyi ajándék lehet az érdiek számára, hogy hivatalosan is átadhatjuk a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumot” – nyilatkozta például Csőzik egyik alpolgármestere tavaly tavasszal. Bár az építkezés 2021 szeptemberében befejeződött, az ajándékból semmi sem lett. Az érdi Fidesz már ekkor jelezte aggályait a közbeszerzések elmaradásával kapcsolatban, de a városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett. Persze hogy nem, hiszen fontosabb volt a választási kampány, ahogy most is az. Csak a város fejlődése nem fontos, hiszen Csőzik szerint az érdiek jópofa, bár semmitmondó posztokkal megvehetőek…

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.