Kezdődik az SMA-s gyerekek ingyen kezelése!

Elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerekek ingyenes kezelése az elérhető legkorszerűbb készítménnyel - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Érd jelenlegi vezetője szerint ez egy gyógyíthatatlan betegség, és két éve még válogatott szidalmakat szórt az akkori polgármesterre, aki az országos összefogáshoz csatlakozva Érden gyűjtést kezdeményezett a beteg Zente gyógyulásáért.

Kásler Miklós arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy elsőként egy kislány kapja meg az áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhető, az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát.
Ezzel – írta közösségi oldalán a miniszter – elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyermek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése a Bethesda kórházban és a Semmelweis Egyetemen.

“Orvos-miniszterként örömmel tölt el a tudat, hogy kezdeményezője lehettem ennek az áttörésnek, ami az érintett szülők számára a reményt, a kis betegek számára pedig az életet jelentheti”

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, bízik a kezelés eredményességében.
Kásler Miklós emlékeztetett, a készítményhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyedi támogatásával juthatnak hozzá a betegek, és a mielőbbi döntések érdekében elrendelte a leletek értékelésének gyorsítását.

Csőzik és felesége szerint gyógyíthatatlan a betegség, a kis Zente szerencsére rájuk cáfolt

Mi hiszünk az összefogásban, hiszünk az emberségben, hiszünk abban, hogy közösen csodákra vagyunk képesek. Ezért arra kérünk minden érdit, hogy fogjunk össze és segítsünk együtt Zentének, hogy mielőbb meggyógyuljon.” 2019 őszén az akkori polgármester, T. Mészáros András e szavakkal kezdeményezett gyűjtést Érden annak a kozármislenyi kisfiúnak a gyógyulásért, akinek a betegsége országosan is hihetetlen szolidaritást váltott ki. Talán csak két ember volt a városban, sőt, valószínűleg az egész országban, akinek a lelkét nem a beteg kisfiú iránti aggódás, nem a gyógyulásába vetett remény töltötte el, hanem a gonosz gyűlölet. Csőzik László és a felesége, Bősz Anett T. Mészáros felhívására egészen elképesztő módon reagált. Csőzik a következőket írta: „{T. Mészáros Andrásnak} sajnos még arra sem futotta, hogy tisztességesen utánanézzen ennek a ritka betegségnek, így ahhoz kér segítséget, hogy Zente mihamarabb felgyógyuljon, amihez tényleg csoda kellene, ugyanis a spinális izomatrófia egy gyógyíthatatlan betegség.” A volt polgármestert válogatott jelzőkkel szidalmazó bejegyzésében Csőzik László azt írta, hogy a beteg gyerekek leépülése lassítható, de nem gyógyítható, elbizonytalanítva ezzel az adakozni szándékozókat. De a csoda mégis megtörtént: Zente idén májusban – többek között az érdiek összefogásának is köszönhetően – felült, állt és már lépett is. 

Csőzik és Bősz minden emberi érzést felülíró hatalomvágya és az ebből fakadó gonoszsága csak a jövőnek szóló dokumentálás miatt történik. A lényeg azonban ez: a kormány döntésének köszönhetően valamennyi SMA-beteg gyermek megkapja a reményt, hogy teljes életet éljen. 

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.