Kegyetlen bánásmód – egy érdi edző ellen lázadnak a szülők Pusztazámoron

Az Érdi Sport Kft. delegálta azt a kézilabdaedzőt egy pusztazámori iskolába, aki ellen a szülők fellázadtak a gyerekekkel szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

Nem volt a kislánynál hajgumi, ezért levágta a haját. Rágta a körmét egy másodikos, ezért ecetbe mártotta a kezét. Életveszélyes kicsi a rakás, a gyerekek agresszióra kényszerítésre. Csak néhány példa azokból a sajátos módszerekből, melyet egy pusztazámori általános iskola kézilabdaedzője nap mint nap alkalmaz. Az esetről az index.hu riportja számolt be.

Közel negyven szülő fordult egy pusztazámori általános iskola igazgatójához amiatt, mert az intézmény kézilabdaedzője, akit az érdi Sport Kft. delegált az intézményhez, kíméletlen módszereket alkalmaz – derült ki abból a levélből, melyet az egyik aggódó szülő juttatott el az Index szerkesztőségébe.

“HOGY SZOKJÁK AZ EDZÉST”

Az édesapa elmondása szerint a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola pusztazámori tagintézményében a gyerekek nincsenek biztonságban, a diákok egybehangzóan állítják, hogy az edző alábbi módszerei a foglalkozásokon bevett szokásnak számítanak:

  • Ha valaki rágja a körmét, 20 százalékos ecetbe mártja a kezét, majd azt kéri a gyerektől, hogy nyalja le az ujjait. Az egyik diák a hisztaminérzékenysége miatt rosszul lett.
  • A körömrágás ellen van egy másik módszere is: taslit adat a többi gyerekkel annak, aki rágja a körmét.
  • Egy másodikos kislánynak saját kézzel vágta le a haját, pusztán azért, mert a gyereknél nem volt hajgumi.
  • Rendszeresen lefektet egy-egy gyereket a földre, a többiek feladata, hogy ugráljanak rajta, az egyik alkalommal egy harmadikos kisfiú majdnem megfulladt. Az edző szerint az életveszélyes kicsi a rakásra azért van szükség, „hogy szokják az edzést”.
  • Ha egy gyerek sír, a többiektől azt kéri, hogy ne vigasztalják, a sírás ugyanis a gyengeség jele.
  • A gyerekek testsúlyára is éles megjegyzéseket tesz, az egyik tanulóval közölte, hogy kövér, és három hónapja van lefogyni.
  • Miután több negyedikes fiú összekapott, 250 guggolással büntette a többieket. Az eset után több gyerek járni is alig bírt.

Az Indexhez forduló szülő levelében arra is kitért, hogy miután az egyik apuka kérdőre vonta az edzőt, válaszként csak annyit kapott, hogy „20 éve ez a módszertana és nagyon sikeres”.

A szülők a fent említett pedagógiai módszereket ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, ezért is tettek panaszt csoportosan az intézményvezetőnél. Levelükben leszögezték, hogy az edző a gyerekeket „sajátos, a bántalmazás fogalmát kimerítő elvek mentén fegyelmezi”.

Nem érezzük biztonságban és felelősen nem is hunyhatunk szemet a történtek felett. Nem teremthetünk lehetőséget arra, hogy a következő órán egy kicsi a rakás jellegű feladatnál valamelyik, önmagát megvédeni képtelen gyerek akár maradandó sérülést szerezzen, vagy később egy ilyen elveket valló oktató miatt pszichés problémákkal küzdjön. Ez számunkra teljességgel elfogadhatatlan

– olvasható a szülők által az igazgatóhoz eljuttatott levélben.

A tankerület arról tájékoztatta a lapot, hogy miután a szülők panaszt tettek, az intézményvezető vizsgálatot indított és felfüggesztette a kézilabdaedzéseket.

Az Érdi Sport Kft. vezetése egyelőre nem reagált az ügyre.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).