Kegyetlen bánásmód – egy érdi edző ellen lázadnak a szülők Pusztazámoron

Kegyetlen bánásmód – egy érdi edző ellen lázadnak a szülők Pusztazámoron

Az Érdi Sport Kft. delegálta azt a kézilabdaedzőt egy pusztazámori iskolába, aki ellen a szülők fellázadtak a gyerekekkel szembeni kegyetlen bánásmód miatt.

Nem volt a kislánynál hajgumi, ezért levágta a haját. Rágta a körmét egy másodikos, ezért ecetbe mártotta a kezét. Életveszélyes kicsi a rakás, a gyerekek agresszióra kényszerítésre. Csak néhány példa azokból a sajátos módszerekből, melyet egy pusztazámori általános iskola kézilabdaedzője nap mint nap alkalmaz. Az esetről az index.hu riportja számolt be.

Közel negyven szülő fordult egy pusztazámori általános iskola igazgatójához amiatt, mert az intézmény kézilabdaedzője, akit az érdi Sport Kft. delegált az intézményhez, kíméletlen módszereket alkalmaz – derült ki abból a levélből, melyet az egyik aggódó szülő juttatott el az Index szerkesztőségébe.

„HOGY SZOKJÁK AZ EDZÉST”

Az édesapa elmondása szerint a sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola pusztazámori tagintézményében a gyerekek nincsenek biztonságban, a diákok egybehangzóan állítják, hogy az edző alábbi módszerei a foglalkozásokon bevett szokásnak számítanak:

  • Ha valaki rágja a körmét, 20 százalékos ecetbe mártja a kezét, majd azt kéri a gyerektől, hogy nyalja le az ujjait. Az egyik diák a hisztaminérzékenysége miatt rosszul lett.
  • A körömrágás ellen van egy másik módszere is: taslit adat a többi gyerekkel annak, aki rágja a körmét.
  • Egy másodikos kislánynak saját kézzel vágta le a haját, pusztán azért, mert a gyereknél nem volt hajgumi.
  • Rendszeresen lefektet egy-egy gyereket a földre, a többiek feladata, hogy ugráljanak rajta, az egyik alkalommal egy harmadikos kisfiú majdnem megfulladt. Az edző szerint az életveszélyes kicsi a rakásra azért van szükség, „hogy szokják az edzést”.
  • Ha egy gyerek sír, a többiektől azt kéri, hogy ne vigasztalják, a sírás ugyanis a gyengeség jele.
  • A gyerekek testsúlyára is éles megjegyzéseket tesz, az egyik tanulóval közölte, hogy kövér, és három hónapja van lefogyni.
  • Miután több negyedikes fiú összekapott, 250 guggolással büntette a többieket. Az eset után több gyerek járni is alig bírt.

Az Indexhez forduló szülő levelében arra is kitért, hogy miután az egyik apuka kérdőre vonta az edzőt, válaszként csak annyit kapott, hogy „20 éve ez a módszertana és nagyon sikeres”.

A szülők a fent említett pedagógiai módszereket ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, ezért is tettek panaszt csoportosan az intézményvezetőnél. Levelükben leszögezték, hogy az edző a gyerekeket „sajátos, a bántalmazás fogalmát kimerítő elvek mentén fegyelmezi”.

Nem érezzük biztonságban és felelősen nem is hunyhatunk szemet a történtek felett. Nem teremthetünk lehetőséget arra, hogy a következő órán egy kicsi a rakás jellegű feladatnál valamelyik, önmagát megvédeni képtelen gyerek akár maradandó sérülést szerezzen, vagy később egy ilyen elveket valló oktató miatt pszichés problémákkal küzdjön. Ez számunkra teljességgel elfogadhatatlan

– olvasható a szülők által az igazgatóhoz eljuttatott levélben.

A tankerület arról tájékoztatta a lapot, hogy miután a szülők panaszt tettek, az intézményvezető vizsgálatot indított és felfüggesztette a kézilabdaedzéseket.

Az Érdi Sport Kft. vezetése egyelőre nem reagált az ügyre.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.