Ingyenes úszótáborért kezdeményez összefogást az Érdi Úszó Sport kft. ügyvezetője

Az Érdi Úszó Sport Kft. az ország egyik legsikeresebb úszóklubja volt, ahol Milák Kristóf világbajnokká vált. Ám Érd baloldali vezetése egyetlen tollvonással lenullázta a szervezetet. Az egyesület vezetőjének „visszavágása” mindenkit meglepett.

Berczi Zita, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője közleményt juttatott el az Érdi Hírek szerkesztőségének.

A koronavírus megmutatta a 21. század emberének: nem mi uraljuk a világot. Váratlanul csapott le ránk ez a járvány és okozta sok ember halálát világszerte. Nemcsak testünkben, lelkünkben is pusztított. A tudomány sietett segítségünkre a vakcinák előállításával. Az időseinket az oltásokkal mára meg tudtuk védeni.

De vajon mi van a gyermekeinkkel, unokáinkkal? Ők hogyan tudják feldolgozni azt, amit mi felnőttek is csak nagyon nehezen tudunk? Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként lehetőségem nyílt rendelkeznem – a Magyar Úszó Szövetség jóvoltából – a klubunknak járó 15 millió forintról.

Minden gyermeket nevelő családnak hatalmas segítség lenne anyagilag is, ha gyermekeik nyári úszó tábora INGYENES lenne.

Szándékom szerint legyen minden érdi gyermek

nyári úszó táboroztatása INGYENES!

Arra kérem az érdi lakosokat, támogassanak engem ebben a szándékomban! A városvezetés pedig legyen számon kérhető, hogy erre költsék a felajánlott milliókat. Gyermekeink, unokáink mosolya enyhíteni fogja félelmeinket, gyászunkat.

Erőt adnak nekünk, hogy vissza tudjunk rájuk mosolyogni.

Berczi Zita, az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője

Az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. az ország egyik legsikeresebb úszóklubja volt,

amely válogatott úszókat nevelt, és ez az egyesület adta Magyarországnak Milák Kristófot is. Ám hiába a több évtizedes munka, a hatalmas szakmai sikerek, Érd 2019 őszén hatalomra jutott baloldali vezetése egyetlen tollvonással lenullázta a szervezetet. Ennek egy oka volt: Berczi Zita sportvezető a korábbi polgármester, T. Mészáros András felesége. A városvezetés kíméletlenül megtorolta ezt a „bűnt”: elvette az edzőit, a versenyzőit, a “gyerekeit” és a vízfelületét, és mindezt odaadták az önkormányzat által gründolt új klubnak. Berczi Zita azonban megmutatta, hogy lehet emberségesen is viselkedni. Történt, hogy úszószövetség az ő egyesületének ítélte meg az idei éves támogatást, 15 millió forintot, de mivel ő már nem tudta volna felhasználni, ez az összeg felhasználás nélkül az úszószövetség számláján maradt volna. Ám ő elérte, hogy az úszószövetség elnöksége úgy döntsön, Csőzikék új klubja kaphassa meg a pénzt. Így a 15 millió forint nem ment kárba, azt az érdi gyerekek javára fordíthatják. 

Az első Érdi Úszóegylet Egyesület 2001-ben alakult, nyíltan azzal a céllal, hogy felkarolja a fiatal tehetségeket, és lehetőséget biztosítson az úszni vágyó fiataloknak. A szervezet elnöke és arca Berczi Zita volt, aki férjével, T. Mészáros András korábbi polgármesterrel közösen tette le az érdi úszósport alapjait

Berczi Zita igazi lokálpatrióta: Érden született, itt járt óvodába, itt alapított családot, sőt, azóta felnőtt gyermekei is itt tanultak. Egész életében egyetlen cél lebegett előtte: létre akart hozni Érden a gyerekeknek egy úszóklubot. A városnak akkor még nem volt uszodája, ezért az első hét évben Százhalombattán tartották meg az órákat. Ám a szervezet hamar kinőtte magát. A városi uszoda átadása után az Első Érdi Úszóegylet Egyesület is professzionalizálódott, és kft. formájában, Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.-ként folytatta működését.

A sikerek nem maradtak el

A kis érdi klub országosan ismert versenyzőket, válogatottakat adott Magyarországnak, sőt, egy világklasszist is kinevelt. Bár Milák Kristóf nevét szinte az egész ország ismeri, azt kevesebben tudják róla, hogy pályafutását éppen az Érdi Úszó Sportban kezdte meg, ahol többszörös ifjúsági olimpiai bajnok és Európa-bajnok lett. Emlékezetes, a jelenleg is bombaformában lévő sportoló 2019-ben úgy nyert felnőtt világbajnoki aranyat, hogy megdöntötte Michael Phelps úszófenomén világcsúcsát. A szenzációs eredményre még Orbán Viktor miniszterelnök is reagált közösségi oldalán, sokat mondóan azt írva, hogy „ilyen nincs, és mégis van! Érdről a világ tetejére. Gratulálok, Milák Kristóf”.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke 2017 januárjában az ÉRD Arénában laz Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft versenyzőivel, köztük Milák Kristóffal és Joó Sárával beszélgetett

Milákkal együtt Berczi is felért a csúcsra. Csakhogy az érdi baloldal szemében volt egy óriási bűne: nevezetesen az, hogy a polgármester felesége. Ez pedig nem maradhatott megtorlatlanul.

A legutóbbi önkormányzati választáson hatalomra jutott Csőzik László erős testületi többséggel a háta mögött azonnal politikai alapú tisztogatásba kezdett, ami elérte a szakmai szférát is.

Először Érd másik sikercsapatát, a hatszoros bronzérmes (most szinte a kiesés ellen küzdő) női kézilabdacsapatot verte szét szégyenteljes és botrányos megnyilvánulások közepette, majd amikor itt végzett a mészárlással, következett az Úszó Sport Kft. Nem is titkoltan politikai okokból. Pedig Berczi Zita a volt polgármester feleségeként is tudatosan távol tartotta magát a politikától. A választás után még beszéltek egymással, ekkor Csőzik azt ígérte, hogy folytathatja a munkát. ”Nem vagyunk mi állatok” – fogalmazott az új polgármester. Hamar kiderült, hogy hazudott.

A legtöbben ilyenkor megpróbálnának revansot venni a másikon

keresztbe tenni ellenfeleiknek, azonban Berczit nem ilyen fából faragták. Neki mindene az úszás és a gyerekek – még ha ettől meg is fosztották.  Ahogy ő mondja, “nem szeretne olyan lenni, mint ők, csak azért sem.”

Berczi Zitának köszönhetően végül az érdi gyerekek megkapják a 15 millió forintot, ami egyébként rengeteg pénznek számít az úszósportban. Ha Berczi csendben tudomásul vette volna az úszószövetség eredeti döntését, és – mivel ő már nem használhatta fel – érintetlenül hagyja, akkor ez az összeg elveszett volna.

Berczi Zita azt szeretné, ha a klub ténylegesen a gyerekekre fordítaná az általa kiharcolt támogatást

és az nem folyna el. Éppen ezért azt kéri a baloldali városvezetéstől, hogy tegye ingyenessé minden érdi gyerek számára a nyári úszó táboroztatást. A pandémia okozta terhektől sújott családok igazán megérdemelnék ezt. Berczi Zita csak remélni tudja, hogy Csőzik Lászlóék legalább ebben partnerek lesznek. Igaz, ez viszont már nem rajta múlik majd.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).