Ilyen még soha nem történt a magyarok bankszámláin

A háború kitörése ellenére a lakossági bankszámlák és betétek egyenlege rekord mértékben, 868 milliárd forinttal hízott az év első hónapjaiban, miközben a forgalomban lévő készpénzállomány is 242 milliárd forinttal gyarapodott.

A háború első hatásainál sokkal nagyobb szerepe lehetett a választások előtti családi szja-visszatérítésnek és 13. havi nyugdíjnak, amelyek felhasználás előtt mintegy 600, illetve 370 milliárd forinttal gyarapították a lakossági bankszámlákat és a készpénzállományt. Hiteloldalon a fogyasztási hiteleknél látszódik némi lassulás, a lakáshitelezés azonban tovább dübörög: immár a hitelkihelyezések 33%-át adják az új lakások, a Zöld Otthon Program részesedése 29%-ra kúszott fel. Utóbbi folytatásáról és esetleges szigorításáról hamarosan a Monetáris Tanács dönthet.

Pénteken tette közzé a magyar bankszektor hitelezési és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Mivel a magyar lakosság egy része pánikszerűen reagált az orosz-ukrán háború kitörésére, ugyanakkor jelentős állami kifizetések is történtek, különösen is érdekesek a megtakarítások átrendeződéséről megjelent első statisztikák. Sokan azt gondolnák, hogy a háztartások elsősorban készpénzfelvétellel tették likvidebbé, szükség esetén könnyebben felhasználhatóvá a vagyonukat a háború hatására, ez azonban nem így történt.

A készpénzállomány valóban rekord összegben, 242 milliárd forinttal emelkedett (2020 márciusában, a járvány kitörésekor ez 228 milliárd forint volt), a bankbetétállomány azonban így is sokkal nagyobb mértékben, 868 milliárd forinttal bővült.

Nehéz különválasztani a háború, az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj hatását, utóbbi kettő mintegy 600 milliárd, illetve 370 milliárd forinttal gyarapította a magyar háztartások számlaegyenlegét és készpénzállományát februárban, ugyanakkor azt nem tudni, mennyit fogyasztottak el belőle vagy helyeztek más megtakarításba a családok a hónap végéig. A betétek 82%-a jelenleg lekötés nélkül áll a bankszámlákon.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).