Mentőöv a kisvállalkozásoknak, újraindítás három lépésben

Kis híján drasztikus adóemeléssel sújtotta Csőzik László polgármester az érdi kis- és középvállalkozásokat, ehelyett most a kormány egy új hitelfajta bevezetéséről döntött. Tízéves, kamatmentes, tízmillió forintos hitelt kaphatnak, melyet csak három év után kell törleszteni.

Tavaly év végén Érd polgármestere kis híján a szakadékba lökte a helyi kis és középvállalkozásokat. Kevés városvezető reagált olyan érzéketlenül, csak az önös politikai érdekeit figyelembe véve a járványhelyzetre, mint Csőzik László. Ha a kormány nem lép közbe, ma már a megnőtt adót fizetnék az érdi vállalkozók. Ám a miniszterelnök megtiltotta az adóemelést, most pedig kivételesen jó feltételekkel teremtette meg a lehetőséget arra, hogy minden érintett átvészelhesse a járvány okozta nehézségeket..

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján bejelentette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv 2020 márciusától idén januárig tartott. Ez volt a védekezés. Most jön a gazdasági újraindítási akcióterv három részletben.

Konzultáció a nyitásról

A következő időszak gazdasági sikere az újraindítástól függ. A helyzetet könnyíti, hogy növekedett a lakossági megtakarítás, sőt a hitelállomány is, ahogy ez a fellendülések idején szokott történni. A kérdés természetesen az, hogy mikor lehet enyhíteni a korlátozásokat, nyitni a gazdaság lezárt részeit, mikor indul újra az élet. A kormány úgy tervezi, hogy február közepén konzultációt indít a nyitás lépéseiről, mégpedig online formában a rendelkezésre álló, rövid idő miatt. A nyitást alapvetően az oltás teszi lehetővé, kérdés, hogy milyen ütemben sikerül az ország átoltását megvalósítani.

A gazdasági újraindítási terv első szakasza januárban indult, az egyik cél, hogy évi negyvenezer lakás épüljön, ebből idén húszezerre van kilátás. Bevezetik a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó-mentességét, ami része annak a programnak, hogy a születésétől 25 éves koráig mindenki megfelelő támogatást kapjon, akkor viszont álljon készen az önfenntartásra, illetve a családalapításra.

A kormány döntött egy új hitelfajta bevezetéséről, ennek az a lényege, hogy a kis- és középvállalkozások tízéves, kamatmentes, tízmillió forintos hitelt kapnak, melyet csak három év után kell törleszteni.

Nyáron már a beruházásoké lehet a terep

Április elsején indul a második szakasz, ezen belül egy 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztési terv megvalósítása, a felsőoktatás átalakul, és ezáltal sokkal hatékonyabbá válhat. A júliusban induló harmadik szakasz a nagy beruházások időszaka lesz, ezen belül elsődleges a zöldenergia, a zöldgazdaság, a digitalizáció. Ugyancsak tervben van egy hosszú távú agrárfejlesztési program is, ennek részleteit később ismertetik.

Van egy jelentős változás világszerte: nemcsak újraindulnak a bezárt gyárak, hanem sok esetben új helyszínt keresnek a vállalkozások. Ezekért verseny folyik, amelybe Magyarország is benevez: ez egy jó lehetőség a gazdaságfejlesztésre, a gazdaság és egyben a gazdasági hatékonyság növekedésének előmozdítására, a munkahelyek számának növelésére. Ami az autóipart illeti: meg akarjuk őrizni a jelentős részesedést, de ezen belül cél az elektromos autók gyártására való átállás. Exportorientált ország vagyunk, a magyar export a 34. legnagyobb a világon, és ez a továbbiakban is igen fontos része marad a gazdaságnak, enélkül nem lehetne a jólétet növelni.

Főoldalról ajánljuk

“APA LEGYŐZTE A VÍRUST”

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője tavaly novemberben került kórházba koronavírus-fertőzéssel. Több mint öt hétig volt lélegeztetőgépen. A csodával határos módon legyőzte a vírust, és idén Húsvétkor egészségesen térhetett vissza az otthonába. Lánya a betegség első napján naplót kezdett vezetni. A család úgy döntött, hogy ennek szerkesztett változatát megosztja az Érdi Hírek olvasóival. Folytatásokban közöljük Aradszki András betegségének történetét, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy erős és hiteles érvként szolgáljunk az oltás és a regisztráció mellett.

Nézd csak, ki beszél és uszít!

Az érdi propagandamédiában rendre feltűnik egy helyi vendéglátóipari vállalkozás vezetője, akinek a szövege kísértetiesen hasonlít a baloldal politikai célzatú, negatív kampányára. Mi lehet ennek az oka?

Nézd csak, ki beszél és uszít!

Az érdi propagandamédiában rendre feltűnik egy helyi vendéglátóipari vállalkozás vezetője, akinek a szövege kísértetiesen hasonlít a baloldal politikai célzatú, negatív kampányára. Mi lehet ennek az oka?

ARADSZKI ANDRÁS ÚJRA OTTHON

Közel öt hónap kórházi, illetve az ezt követő rehabilitációs kezelés után, Nagypéntek előtt két nappal gyógyultan térhetett vissza otthonába Érd országgyűlési képviselője, Aradszki András. Legyőzte a covid vírust.

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.