Fut a pénzünk után a felelőtlen érdi városvezetés

Már az országos sajtónak is feltűnt, hogy Csőzik László polgármester felelőtlen, a fejlesztéseket két és fél évig halogató politikai stratégiája miatt Érd elveszítheti a kormánytól városépítésre kapott milliárdokat.

Nagy bajban lehetnek azok az települések, amelyek politikai okokból halogatták eddig a beruházások megvalósulását – az érdi önkormányzat mind közül viszi a prímet. A megyei jogú város ugyanis most azzal szembesül, hogy a háború okozta ársokk miatt gyakorlatilag semmire sem elegendő, amit három-négy éve kapott a kormánytól. Akár forrásvesztés is lehet a vége – – írta meg a Világgazdaság című gazdasági portál.

A 2019 októberében a szavazók többsége – valójában a választásra jogosultak alig húsz százaléka – úgy döntött, hogy az addig dinamikusan fejlődő Érd fideszes vezetését baloldalira cseréli. A Csőzik László által vezetett (ám korántsem általa irányított) paktumkoalíció Érd jövőjét egyetlen célnak rendelte alá: annak, hogy szó szerint minden áron biztosítsa a polgármester feleségének politikai karrierjét. A terv kudarcot vallott, ám az árát mégis busásan meg kell fizetniük – az érdieknek.

A város még 2018-ban kapott a Pénzügyminisztériumtól 150 millió forintot a botrányos állapotú Tárnoki út felújítására, de Csőzik csak tavaly nyáron, tehát több mint három év (!) után, 2021 augusztusában volt hajlandó a közbeszerzést kiírni. Valóságos hideg zuhanyként érhette a település vezetését, a polgármesterrel az élén, amikor előbb a győztes Colas, majd a második helyezett Swietelsky is visszalépett közbeszerzéstől, miután úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből már nem tudnák megvalósítani a tervbe vett beruházást. Mindkét vállalat a háború kitörése óta tapasztalt kőolajár-robbanásra hivatkozott döntésében.

Érd Tárnoki út
Fotó: VG

Csomópontokat építhetne a város, mégsem teszi

De nem csak ez az egy projekt látszik teljesen befuccsolni az igencsak elhanyagolt infrastruktúrájú agglomerációs településen. Januárban a Magyar Nemzet írt először arról, hogy óriási késésben vannak egyes beruházások a városban,

hiába kaptak például csaknem 6 milliárd forint uniós forrást a legforgalmasabb csomópontok fejlesztésére, a település által kezelt kilenc beruházás közül mindössze kettő készült el eddig, alig pár száz millió forint értékben, a többi közbeszerzés mind eredménytelen lett.

2022-ben sem javult a helyzet, a közbeszerzési hatóság adatbázisában továbbra sincs nyoma annak, hogy kiírták volna a tendereket. Ami azért is óriási probléma, mert közeleg az uniós ciklus zárása, jövő év végéig mindenképpen be kellene fejezni ezeket a projekteket, különben a forrásvesztést kockáztatja a város.

A kormány, a tervezők, a vállalkozók és a bank is hibás 

A Világgazdaság megkereste a város sajtóosztályát, ahol azzal indokolták a csúszásokat, hogy mind a tervezők, mind a kivitelezők kapacitásai le vannak kötve a nagyobb beruházásokkal, és a kisebb projekteket nem vállalják, ez pedig olyan adottság, „amin az önkormányzat nem tud változtatni”. A Tárnoki út felújításával kapcsolatban a kormányra és a bankra mutogatnak, szerintük ugyanis a kormányzat által biztosított önrész nem volt elegendő, és miután a kormánnyal való egyeztetések elakadtak, a városvezetés az önrész emelése érdekében 2020-ban banki hitel felvétele mellett döntött, a hitelügyintézésnek pedig volt egy átfutási ideje, így jutottak el 2021 augusztusáig, mire történt érdemi lépés. Most azt ígérik, heteken belül újra elindítják a folyamatot, bízva abban, hogy az eljárás ezúttal gyorsabb lesz.

Vállalkozói falu, iskolakomplexumok, turisztika fejlesztések – egyelőre mind kuka

Az előző polgármester, T. Mészáros András még 2015-ben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern városok program érdi fejlesztéseiről. Az összesen 65 milliárd forint összegű csomagban az útépítések mellett gazdaság- és intézményfejlesztések egyaránt helyet kaptak, de ami igaz volt a csomópont-beruházásokra, az itt is elmondható: hiába áll a forrás az önkormányzat rendelkezésére, borzasztó nyögvenyelősen haladnak az egyes projektek.

A 6 milliárd forintból megvalósuló Fenyves Parkváros Köznevelési Centrum tavaly szeptemberben készült el, ami azóta is üresen áll a bútorok hiánya miatt, bár itt legalább júniusban sikeresen lezárult a közbeszerzés, így talán van esély arra, hogy idén szeptemberben birtokba vegyék a gyerekek. Igaz, ez már harmadik időpont, amit Isten bizonyra ígért Csőzik. Az egyéb projekteknek, mint a vállalkozói falu vagy a turisztikai fejlesztések, egyelőre se híre, se hamva, nagyon nagy kérdés, hogy mire lesz elegendő a korábban megítélt összeg, főleg, hogy már másfél évvel korábban is kevesellte a kormánytól kapott pénzt az önkormányzat.

Csak néhány a jelentősebb érdi fejlesztésekből,
amelyekre az előző, fideszes városvezetés megszerezte a forrást

A francia multinak 100 milliós osztalék – pipa

Tény, hogy 2006-ban, a csatornázási program elindításával történelminek is mondható dinamikus fejlődésnek indult Érd. 2019-ig közel 100 milliárd forint fejlesztési pénzt szerzett a városnak T. Mészáros András polgármester és Aradszki András országgyűlési képviselő. A baloldali városvezetés alatt azonban a fejlődés gyakorlatilag megállt. Csőzik polgármesternek egyetlen olyan konkrét intézkedése volt, ami milliókban mérhető: hivatalba lépése után nem sokkal 100 millió forint osztalékot fizetett a város a Veolia nevű francia multinacionális cégnek, az Érd és Térsége Víziközmû Kft. többségi tulajdonosának. Annak a multinak, amely 2006 előtt többek között Csőzik László akkori alpolgármester  jóvoltából szerezte meg az érdiek tulajdonát…

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).