Fut a pénzünk után a felelőtlen érdi városvezetés

Fut a pénzünk után a felelőtlen érdi városvezetés

Már az országos sajtónak is feltűnt, hogy Csőzik László polgármester felelőtlen, a fejlesztéseket két és fél évig halogató politikai stratégiája miatt Érd elveszítheti a kormánytól városépítésre kapott milliárdokat.

Nagy bajban lehetnek azok az települések, amelyek politikai okokból halogatták eddig a beruházások megvalósulását – az érdi önkormányzat mind közül viszi a prímet. A megyei jogú város ugyanis most azzal szembesül, hogy a háború okozta ársokk miatt gyakorlatilag semmire sem elegendő, amit három-négy éve kapott a kormánytól. Akár forrásvesztés is lehet a vége – – írta meg a Világgazdaság című gazdasági portál.

A 2019 októberében a szavazók többsége – valójában a választásra jogosultak alig húsz százaléka – úgy döntött, hogy az addig dinamikusan fejlődő Érd fideszes vezetését baloldalira cseréli. A Csőzik László által vezetett (ám korántsem általa irányított) paktumkoalíció Érd jövőjét egyetlen célnak rendelte alá: annak, hogy szó szerint minden áron biztosítsa a polgármester feleségének politikai karrierjét. A terv kudarcot vallott, ám az árát mégis busásan meg kell fizetniük – az érdieknek.

A város még 2018-ban kapott a Pénzügyminisztériumtól 150 millió forintot a botrányos állapotú Tárnoki út felújítására, de Csőzik csak tavaly nyáron, tehát több mint három év (!) után, 2021 augusztusában volt hajlandó a közbeszerzést kiírni. Valóságos hideg zuhanyként érhette a település vezetését, a polgármesterrel az élén, amikor előbb a győztes Colas, majd a második helyezett Swietelsky is visszalépett közbeszerzéstől, miután úgy ítélték meg, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből már nem tudnák megvalósítani a tervbe vett beruházást. Mindkét vállalat a háború kitörése óta tapasztalt kőolajár-robbanásra hivatkozott döntésében.

Érd Tárnoki út
Fotó: VG

Csomópontokat építhetne a város, mégsem teszi

De nem csak ez az egy projekt látszik teljesen befuccsolni az igencsak elhanyagolt infrastruktúrájú agglomerációs településen. Januárban a Magyar Nemzet írt először arról, hogy óriási késésben vannak egyes beruházások a városban,

hiába kaptak például csaknem 6 milliárd forint uniós forrást a legforgalmasabb csomópontok fejlesztésére, a település által kezelt kilenc beruházás közül mindössze kettő készült el eddig, alig pár száz millió forint értékben, a többi közbeszerzés mind eredménytelen lett.

2022-ben sem javult a helyzet, a közbeszerzési hatóság adatbázisában továbbra sincs nyoma annak, hogy kiírták volna a tendereket. Ami azért is óriási probléma, mert közeleg az uniós ciklus zárása, jövő év végéig mindenképpen be kellene fejezni ezeket a projekteket, különben a forrásvesztést kockáztatja a város.

A kormány, a tervezők, a vállalkozók és a bank is hibás 

A Világgazdaság megkereste a város sajtóosztályát, ahol azzal indokolták a csúszásokat, hogy mind a tervezők, mind a kivitelezők kapacitásai le vannak kötve a nagyobb beruházásokkal, és a kisebb projekteket nem vállalják, ez pedig olyan adottság, „amin az önkormányzat nem tud változtatni”. A Tárnoki út felújításával kapcsolatban a kormányra és a bankra mutogatnak, szerintük ugyanis a kormányzat által biztosított önrész nem volt elegendő, és miután a kormánnyal való egyeztetések elakadtak, a városvezetés az önrész emelése érdekében 2020-ban banki hitel felvétele mellett döntött, a hitelügyintézésnek pedig volt egy átfutási ideje, így jutottak el 2021 augusztusáig, mire történt érdemi lépés. Most azt ígérik, heteken belül újra elindítják a folyamatot, bízva abban, hogy az eljárás ezúttal gyorsabb lesz.

Vállalkozói falu, iskolakomplexumok, turisztika fejlesztések – egyelőre mind kuka

Az előző polgármester, T. Mészáros András még 2015-ben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern városok program érdi fejlesztéseiről. Az összesen 65 milliárd forint összegű csomagban az útépítések mellett gazdaság- és intézményfejlesztések egyaránt helyet kaptak, de ami igaz volt a csomópont-beruházásokra, az itt is elmondható: hiába áll a forrás az önkormányzat rendelkezésére, borzasztó nyögvenyelősen haladnak az egyes projektek.

A 6 milliárd forintból megvalósuló Fenyves Parkváros Köznevelési Centrum tavaly szeptemberben készült el, ami azóta is üresen áll a bútorok hiánya miatt, bár itt legalább júniusban sikeresen lezárult a közbeszerzés, így talán van esély arra, hogy idén szeptemberben birtokba vegyék a gyerekek. Igaz, ez már harmadik időpont, amit Isten bizonyra ígért Csőzik. Az egyéb projekteknek, mint a vállalkozói falu vagy a turisztikai fejlesztések, egyelőre se híre, se hamva, nagyon nagy kérdés, hogy mire lesz elegendő a korábban megítélt összeg, főleg, hogy már másfél évvel korábban is kevesellte a kormánytól kapott pénzt az önkormányzat.

Csak néhány a jelentősebb érdi fejlesztésekből,
amelyekre az előző, fideszes városvezetés megszerezte a forrást

A francia multinak 100 milliós osztalék – pipa

Tény, hogy 2006-ban, a csatornázási program elindításával történelminek is mondható dinamikus fejlődésnek indult Érd. 2019-ig közel 100 milliárd forint fejlesztési pénzt szerzett a városnak T. Mészáros András polgármester és Aradszki András országgyűlési képviselő. A baloldali városvezetés alatt azonban a fejlődés gyakorlatilag megállt. Csőzik polgármesternek egyetlen olyan konkrét intézkedése volt, ami milliókban mérhető: hivatalba lépése után nem sokkal 100 millió forint osztalékot fizetett a város a Veolia nevű francia multinacionális cégnek, az Érd és Térsége Víziközmû Kft. többségi tulajdonosának. Annak a multinak, amely 2006 előtt többek között Csőzik László akkori alpolgármester  jóvoltából szerezte meg az érdiek tulajdonát…

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.