Fizetőssé tette az önkormányzat Érd legrégibb ingyenes közösségi programját

Évtizedek óta ingyenes volt, most a Csőzik László által vezetett önkormányzat fizetőssé tette Érd legpatinásabb kulturális eseményét.

Érden és környékén hosszú évek, sőt évtizedek óta komoly presztízzsel bírt a hagyományosan szeptember első hétvégéjére szervezett, koncertekkel, kirakodóvásárral, gyerek és felnőtt programokkal tarkított nyárbúcsúztató buli. Annyira, hogy egy idő után még a mi városunknál elmondhatatlanul gazdagabb s ezáltal nagyobb lehetőségekkel bíró Százhalombatta is ehhez az eseményhez igazította a Battai Napokat.

Hívhatták bárhogy, mindig ingyenes volt

Eleinte Kilométeres Utcabálnak hívták, később – amikor a Balatoni útról átkerült a Budai útra, majd a Főtérre – Utcabálnak, majd Érdi Napoknak. Idén pedig már Érdi Piknik néven hirdette meg az önkormányzat által a szervezéssel megbízott Szepes Művelődéi Központ.

Bárhogy is nevezték eddig ezt a programsorozatot, egyvalami közös volt Érd legnagyobb nyárbúcsúztató bulijában: az, hogy az önkormányzat mindenki számára ingyenes belépést biztosított az adófizetők pénzéből – tehát javarészt nem szponzori támogatásokból – szervezett programokra.

Nos, ennek idén vége. A Csőzik László vezette önkormányzat úgy döntött, hogy 2022 szeptemberében már csak pénzért vehetnek részt az érdiek az eseményen.

Áprilisban még jó volt

Érdi Piknik néven először idén április végén szervezett háromnapos városi eseményt, amelynek csúcspontja éppen május elsejére esett.  „Korlátozás, megkülönböztetés nélkül várunk minden kedves érdeklődőt” – hirdette ekkor a Földrajzi Múzeum patinás kertjébe szervezett eseményt a szervező, hangsúlyozva, hogy minden program ingyenes.

A fizetőssé tételt most azzal indokolják, hogy „a múzeumkert befogadó- és teljesítőképessége véges”, ezért „a biztonság, a konformfokozat,(sic!) a programok és a rendezvényt követő helyreállítás okán úgy kellett döntenünk, hogy a következő Piknik, pont azért, hogy a jövőben is megvalósulhassanak hasonló rendezvények a múzeumkertben, belépőjegyes lesz”.

Nos, bárki is találta ki ezt a magyarázatot, biztosan nő már a Pinokkió-orra. Hiszen az áprilisi Piknik után, amelyen saját állításuk szerint tízezer ember vett részt, a főszervező, Wolf Katalin (aki recepciósból küzdötte fel magát a Szepes igazgatói posztjáig) szanaszét dicsérte a helyszínt: a Magyar Földrajzi Múzeum kertje

mind földrajzi elhelyezkedés, mind környezet, mind biztonság szempontjából kiválóan alkalmas

– nyilatkozta.

Érződik itt némi ellentmondás, ugye? Áprilisban még vígan taposhatta tízezer ember a múzeum kertjének gyepét, a szervezők szerint mintha erre találták volna ki, majd három hónap múlva már limitálják a részvételt a belépőjegyekkel azzal az indokkal, hogy csak így tudják helyreállítani a rendezvény okozta károkat.

Miközben a Főtéren, ahol közel egy évtizedig gond nélkül zajlottak le az Érdi Napok hasonló (évekig épp Wolf által szervezett) programjai, ilyen probléma nem volt. Mégsem ott tartják az Érdi Pikniket.

Igaz, ott nem is lehetne pénzbeszedésre használni ezt a korábban mindig ingyenes városünnepet.

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).