Felmondások az érdi vízműnél – Veszélyben lehet a cég működésének biztonsága?

Felmondások az érdi vízműnél – Veszélyben lehet a cég működésének biztonsága?

Több felelős beosztásban lévő munkatárs, köztük a vízellátásért felelős főmérnök és egy műszaki vezető is felmondott az Érd és Térsége Viziközmű Kft-nél – értesült az Érdi Hírek. Információink szerint komoly bérfeszültség áll a felmondások között. Lapunk úgy értesült, hogy a felmondások legfőbb indoka a nem megfelelő bérezés. A kormány 200 milliót adott erre a célra Érdnek, ám Csőzik és kabinetje mostanáig parkoltatta ezt a pénzt.

Ami azért is érdekes, mert a kormány már két éve, 2020 végén több mint 200 millió forintot adott az érdi önkormányzatnak, méghozzá azért, hogy rendezhesse a béreket az ÉTV-nél. Erre azonban nem került sor, ugyanis Csőzik László polgármester és kabinetjének álláspontja szerint „e nélkül is megvannak a cégnél”.

A bérekre szánt százmilliókat tehát két évig parkoltatta az önkormányzat számláján a városvezetés, most viszont – a rá jellemző módon – kapkodva intézkedne a felhasználásáról. De még mindig inkább költenék a kormánytól bérrendezésre kapott jelentős támogatást például napelem parkra – amely legkorábban is jövő év végére állítható működésbe – mint az ÉTV dolgozóinak fizetésére.

Az állam most is segítene, de Csőzikék nem kérnek belőle

A vezető beosztású, stratégiailag fontos posztokon dolgozó munkatársak távozása viszont a jelen problémája, ami komolyan veszélyeztetheti a cég működését, a szolgáltatás biztonságát.

Közben a város közgyűlésének baloldali többsége e hét szerdán döntött arról, hogy nem adja át a helyi közműcéget az államnak. A testületi vitában újra egyértelművé vált, hogy Csőzikék a város érdekei helyett sokkal inkább az ÉTV-ben jelentős tulajdonosi hányaddal rendelkező francia multi Veolia érdekeit tartják szem előtt. A dékás polgármester a Veolia számára pozitív kimenetelű szavazás után cinikusan meg is jegyezte: „ilyen a politika”.

Ki fizeti majd a veszteséget?

A közgyűlési döntés tétje az volt, hogy ki fizeti majd a megugró energia árak miatti évi egy milliárd(!) forintos veszteséget. A kormány ezúttal is felajánlotta, hogy segít, kompenzálja a cég veszteségeit. Viszont a törvények szerint tulajdonosként ezt csak akkor teheti be a cégbe, ha minimális, mondjuk 5% tulajdonrésze van a vízműben.

Jelenleg a tulajdonos önkormányzatok 74%-ot, míg a befektetők 26%-ot birtokolnak. Látszik, hogy csak szándék kellett volna a feltétel teljesítéséhez. Szó nem volt tehát államosításról, ahogy azt politikai érdekei alapján Csőzikék mantrázzák, az állam ugyanis deklaráltan nem kívánt 5%-nál nagyobb tulajdonrészt szerezni az ÉTV-ben.

Ám az állam még az 5 százalékéval is belelátott volna a cég működésébe, és vélhetően a városvezetésből ez már sokakat zavart volna.

Inkább úgy döntöttek, hogy nem kérik az állami támogatást. Ez azt is jelentheti, hogy a 74%-os tulajdonosi hányad birtokosaként jövő évtől évente legalább egy milliárd forintot kell az érdi és térségi önkormányzatoknak helyi bevételeikből a vízmű veszteségeinek kompenzálására adni.

Bérrendezés: nuku – osztalék a multinak: pipa

A francia multi iránt érzett olthatatlan baloldali vonzalom persze nem új keletű. 2006-ban az akkori városvezetés Csőzik László akkori alpolgármester tevékeny közreműködésével jelentős tulajdoni részt játszott át a Veoliának és az akkor ugyancsak baloldali irányítású Fővárosi Csatornázási Műveknek. A 26 százalékos tulajdoni hányaddal a mindenkori osztalék 75 százaléka jár a francia cégnek, ami olyan komoly összegeket jelenthet, amiért egyesek akár a város érdekei ellen is hajlandóak lehetnek cselekedni. Makacsul tartja magát a szóbeszéd, hogy 2020-ban Csőzik kezdeményezésére – miközben a város csődhelyzetéről hadovált – nem véletlenül fizetett a város 100 millió forint osztalékot a Veolia érdekeltségeknek.

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.