Érdi intézményfejlesztések – merre tovább?

Keveset hallunk mostanában a városban zajló beruházásokról. Ennek több oka is van. Leginkább az, hogy a városvezetés a hivatalba lépése óta, azaz két és fél éve nem indított egyet sem. Amiről pedig beszél, az jóindulattal is csak délibáb kergetésnek nevezhető. Ezt az is tetézi, hogy az előző városvezetés által indított és elkezdett beruházásokat lelassították, megállították és agyonhallgatják.

Öt iskola fejlesztése volt napirenden Érden a 2019-es polgármesterváltás idején. Vegyük sorra, melyikkel mi történt!

A Batthyány Sportiskola alsós tagozatának épülete elkészült és 2020 év végén nagy titokban átköltöztették az iskolásokat az új épületbe. A gimnáziumi rész mostanra – másfél év késéssel – felépült, a sportudvarral és a vadonatúj birkózó csarnokkal együtt. Egy év késéssel nekifogtak az iskola környéki utcák rendbetételének, parkolóhelyek és járdák kialakításának. A szükséges bútorok beszerzésére azonban két és fél év sem volt elegendő. A birkózócsarnok másfél éve készen van ugyan, de csak néha-néha, egy-egy rendezvényre nyitják meg, mert képtelenek rendezni az üzemeltetés anyagi-jogi feltételeit.

A Parkvárosi Nevelési Centrum a Búvár és Favágó utcák sarkán egy év késéssel, tavaly nyár végére felépült. Egy gyönyörű, vadonatúj iskola sportcsarnokkal, uszodával (az uszoda medencéje feltöltve) áll ott lassan egy éve üresen! És sajnos ez így lesz még őszig. Az ok fájdalmasan egyszerű: nincs benne bútor, sem más berendezés. Nyilvános városvezetői ígéretek hangzottak el, hogy az elmúlt őszi szünetre, majd Karácsonyra, majd idén tavaszra ide költözhet a Teleki Iskola. Most azért szurkolunk, hogy legalább az új tanév – két év késéssel – itt kezdődhessen. A kész tervvel és engedéllyel rendelkező megközelítő utak megépítése (amelyekre pedig a kormány a pénzt is átutalta már az önkormányzatnak) még csak fel sem merült mostanában. Így évekig garantált még a közlekedési káosz a környéken.

A Kós Károly Szakképzési Centrum szintén másfél éves késésben van. Nyárra talán elkészül, ősszel – ha valami közbe nem jön… „Vicces” adalék, hogy a bútorok és eszközök beszerzésére kiírt közbeszerzést azért kellett visszavonni, mert a 66 öltözőszekrény mellé tévedésből 464 (!!) zárszerkezetet kívántak megvenni. Nevetnénk rajta, ha nem a mi pénzünkön és a mi gyermekeink iskolájával csinálnák mindezt…

A Törökbálinti úton lévő Teleki Iskola helyén megépülő gimnázium beruházását viszont akár el is felejhetjük. Egyrészt az erre biztosított és kormány által átutalt több milliárd forintot másra költötték el. Másrészt a városvezetés kitalálta, hogy ide kívánja költöztetni a madárneves utcákból a speciális nevelési igényű gyermekeket nevelő-oktató Móra Ferenc iskolát. Pedig a parkvárosi gimnázium nem csak azért lett volna fontos, mert a városrészben óriási igény mutatkozik már most a 14-18 éves fiatalok gimnáziumi oktatására. Hanem azért is, mert a kész tervekkel és engedélyekkel rendelkező beruházás egy új Városkaput jelenthetett volna, és igen jelentős mértékben átalakíthatta volna pozitív irányba a Bem tér és az alközpont városképét.

Az említett Móra Ferenc Iskola fejlesztésének előkészítésére – az eredeti helyszínen – még az előző városvezetés biztosított pénzt, ami pár hónap alatt eltűnt a költségvetésből. Az elmúlt hónapokban Aradszki András országgyűlési képviselő intenzíven dolgozott azért, hogy városunkban egy mintaszerű intézmény jöhessen létre. Hiszen nem elég csak egy épületet felhúzni, a működtetésre – a speciális igények jellege okán – külön pénzügyi források is szükségesek. A városvezetés ezekből az erőfeszítésekből kimaradt, ők más utat választottak. Reméljük, az új Orbán-kormány megalakulása után ez a beruházás – állami fejlesztésként – elindulhat majd.

Itt tartunk tehát most, két és fél év baloldali városvezetés után. Ám ahogy ismerjük őket, Csőzikék hamarosan elkezdik a kampányt az önkormányzati választásokra, ami a ciklusból hátralévő két és fél évben újabb indokként szolgál majd arra, hogy miért nem foglalkoznak végre Érd építésével.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).