Érd mától nem családbarát város

Csőzik László és csapata méltatlannak tartja a családtámogatási intézkedések támogatását, ezért az erről szóló, még 2019 márciusában, az előző városvezetés idején elfogadott nyilatkozat visszavonásáról döntött tegnap az érdi Közgyűlés baloldali többsége.

Az érdi baloldal vita és mindenféle magyarázat nélkül határozott tegnap a családtámogatási intézkedéseket támogató közgyűlési határozat visszavonásáról. Az indítványt döbbent csend fogadta a kisebbségi oldalon, a baloldali többség viszont teljes egyetértést mutatott azzal kapcsolatban, amit az előterjesztés alapján röviden így összegezhetünk:

az érdi baloldal és a jelenlegi városvezetés nem tud azonosulni a családtámogatási intézkedésekkel, ezek támogatását méltatlannak tartja.

Persze mindez nem előzmény nélküli, ugyanis Csőzik László polgármester felesége, Bősz Anett korábban az országgyűlésben nemmel szavazott a családtámogatási intézkedésekre.

Csőzik tegnap a Közgyűlés elején még látszólag elfogadta az ülésen felszólaló és beszédében a politikai ellenfeleinek békejobbot nyújtó, a feleségét áprilisban legyőző Aradszki András országgyűlési képviselő gesztusát. Csőzik így fogalmazott: „Bízom benne, hogy a városra gyümölcsöző, normális, a városra társadalmi békét hozó, nyugodt korszak köszönt. Ebben maximálisan partner leszek.” És a szeme sem rebbent közben.

CSŐZIK MEGINT HAZUDOTT

A polgármester szavában nem lehet bízni, ezt mindenki tudja, aki kicsit is racionálisan figyeli az érdi közéletet. Ám azt, hogy ilyen rövid időn belül képes megszegni a szavát, az még a sokat tapasztaltakat is meglepte. Csőzik ugyanis nem sokat teketóriázott:  Aradszki András távozása után a hatalmát biztosító többségével megszavaztatta, hogy Érd nem támogatja tovább a kormány családtámogatási intézkedéseit. E mellett visszavonták az EU kényszerbetelepítési tervét elutasító és a terrorcselekményeket elítélő korábbi közgyűlési határozatokat is. Együttműködés? Békejobb? Lárifári – ahogy a polgármester politikai főnöke, Gyurcsány Ferenc szokta mondani.

ÉRD EGYKOR CSALÁDBARÁT VOLT

Érd 2019 szeptemberében másodszor nyerte el a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet, amelyet a Nagycsaládosok Országos Egyesülete alapított. Az indoklás szerint a díj odaítélésekor értékelték egyebek között a város bölcsődei, óvodai és iskolai férőhelyeinek bővülését, az Ifjúsági Önkormányzat intézményét, a városi babacsomagot, a bővülő iskolakezdési támogatást, játszóterek megépítését, illetve az olyan különleges családbarát rendezvényeket, mint a Szomszédünnep, ami szintén a helyi közösségeket erősíti.

Gyakorlatilag ezekre is nemet mondott tegnap Csőzik László és csapata. Sajnos le kell vonni a szomorú következtetést: Érd mától nem családbarát város.

És hogy kik ezért a felelősök? Álljon itt a nevük tanulságként:

CSŐZIK LÁSZLÓ

TETLÁK ÖRS

SZŰCS GÁBOR

LENGYEL PÉTER

BALLA IMRE

GREGUS LÁSZLÓ

ANDRASEK MÓNIKA

CSORNAINÉ ROMHÁNYI JUDIT

CSÉPÁN ISTVÁN

GÁL ALEX

EGYEBEK MELLETT EZEK AZ ÉRDI BALOLDAL ÁLTAL NEM TÁMOGATOTT CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERV ELEMEI

 • a családi adókedvezmény növelés;
 • a diplomás gyed időtartamának bővítése;
 • a családok jelzáloghitel-tartozásából a harmadik gyermek születése után (és minden további gyerek esetén) 1 millió Ft állami átvállalás;
 • a diákhitel-tartozás csökkentése, illetve teljes eltörlése a nevelt gyermekek számától függően;
  a CSOK adminisztrációs terheinek csökkentése;
 • a Köldökzsinór program, illetve a gyermek születése után az anyasági támogatás és a babakötvény-jegyzés lehetőségének megnyitása a külföldön élő magyarok előtt is.
 • 10 milliárd Ft-os bölcsődefejlesztési program elindítása;
 • források elkülönítése a lombikprogram hozzáférési lehetőségének növelésére, a szükséges gyógyszerek támogatására;
 • az ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak körének bővítése;
 • a Babaváró Támogatás bevezetése, amelynek keretében minden első házas, 40 év alatti nő a közös életkezdéshez 10 millió Ft összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet, ennek visszafizetéséhez a megszületett gyermekek után további könnyítések járnak;
 • bővült a CSOK kamatkedvezményes hitelek összege, és a családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják;
 • a jelzáloghiteles családok hiteltartozását már a második gyermek születésekor 1 millió Ft-tal, a harmadik gyermek után 4 millió Ft-tal, minden további gyerek születésekor újabb 1 millió Ft-tal csökkentette a Kormány;
 • négy gyermek után mentesültek az édesanyák a személyi jövedelemadó fizetésének terhe alól;
 • elindult a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása;
 • a tovább bővült a bölcsődei hálózat;
 • bevezetésre került a kisgyermeket gondozó nagyszülők által igényelhető gyermekgondozási díj;
 • minden gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló számára kétszer, a 9. és a 11. évfolyamot követően kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőség biztosított.

Főoldalról ajánljuk

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

MÉLTÓSÁGGAL ÉS EMELT FŐVEL A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁN

Idén 102 éve e napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon kívülre.
A Nemzeti Összetartozás Napjának városi megemlékezésén Csőzik László polgármester mellett T. Mészáros András önkormányzati képviselő, az érdi Fidesz frakcióvezetője mondott beszédet.
Ennek szerkesztett változatát közöljük.

Kamuzásból jeles, városvezetésből elégtelen

Csőzik László polgármester vitatható adatkezelési technikákkal kiválaszt ötven embert, hogy 72 ezer érdi nevében beszéljen kamu kérdésekről, de olyan ügyekben, amelyek tényleg az itt élők hétköznapjait érinti, nem konzultál az érintettekkel.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).