Emelkednek a családtámogatás összegei februártól

Emelkedik a gyermekgondozási díj, a diplomás gyed, a gyermekek otthongondozási díja, valamint az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is.

A munkavállalókat képviselő szakszervezetek hosszas tárgyalássorozat után megállapodtak a minimálbér és a garantált bérminimum év eleji emeléséről, így ezzel együtt növekedni fognak a minimálbérhez kötött állami támogatási összegek is.

Ennek megfelelően február 1-től emelkedni fog

  • a gyermekgondozási díj (gyed),
  • a diplomás gyed,
  • a gyermekek otthongondozási díja (GYOD)
  • valamint az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is

Az emeléssel a gyed maximális összege idén bruttó 234 360 forintra, míg a diplomásgyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 117 180 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 153 300 forintra emelkedik visszamenőlegesen 2021. január 1-től.

A GYOD összege 2021-ben a minimálbér 88 százalékra, azaz 147 312 forintra emelkedik.

A 35 év alatti fiatalok a nyelvvizsgadíjához szükséges támogatást az államtól idén is igényelhetik. 2021-ben legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza a fiatalok, akik sikeresen tették le az első középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat. (A támogatás 2018-as bevezetése óta már több mint 95 ezer fiatal kapta vissza a befizetett nyelvvizsga díját közel 3 milliárd forint értékben.)

Novák Katalin családügyekért felelős miniszter az InfoRdió Aréna című műsorában emlékeztett rá, hogy a jövő évtől bevezetik a 25 évnél fiatalabbak személyijövedelemadó-mentességét, amihez hasonló csak Lengyelországban van. Szerinte erre szükség van ahhoz, hogy megvethessék a lábukat, és elkezdhessék az életüket. A gyermekvállalási kedvet is, ahogy tudja, támogatja a kormány, hogy Magyarországnak hosszú távon is helye legyen Európában – fogalmazott a miniszter.

Novák Katalin: negyven éve nem volt ilyen magas a házasságkötések száma

Hozzátette: Az elmúlt tíz évben nálunk nőtt leginkább Európában a gyermekvállalási kedv, amit igyekeznek megkönnyíteni. Ráadásul negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint tavaly.

Korábban bűnöket követtek el a fiatalokkal szemben, egyáltalán nem támogatta őket a baloldali kormány. Mi folyamatosan építkezünk, és ennek már komoly eredményei látszanak – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Főoldalról ajánljuk

Mi lesz veled, Érdi Városliget?

Az Érdi Városliget egyre népszerűbb az érdiek körében. Minden héten több száz család látogat ki ide sportolni, kikapcsolódni. A baloldal a választási kampányban ádázul támadta a helyet, most pedig a hírek szerint már az üzemeltetési szerződést is felmondták. Pedig sorra jelennek meg a pályázatok, amelyek segítségével még szebbé, még otthonosabbá lehetne tenni a helyet.

Érd a sor végén az élhető magyar városok rangsorában

Magyarországon a Várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg a megyei jogú városok között Érd szerepelt a leggyengébben – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a 20 ezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta tavaly év végén.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.