Emléknap az érdi elhurcoltakért

Emléknap az érdi elhurcoltakért

Érdet 1944. december 24-én szállták meg a szovjet katonák. Két héttel később kezdődött a tömeges elhurcolás: azt hazudták az embereknek, hogy Ercsibe kell menni és ott kapnak majd „bumáskát”, papírt, amivel majd szabadon közlekedhetnek. Az akkori érdi piactérre volt megszervezve a gyülekező, a férfiaknak fogalmuk sem volt, hogy mi vár rájuk.

Többségük már sohasem térhetett haza.

A kevés hazatérőnek pedig, a megpróbáltatások miatt kialakult különböző betegségek mellett, az itthoni rendszer megbélyegzésével is meg kellett küzdeniük hosszú éveken keresztül.

Ma rájuk emlékezünk!

A szovjetek által megszállt területeken a 2. és a 3. Ukrán Front 1944. december 22-i 0060. számú parancsa rendelte el a deportálást, hogy összegyűjtsék a német származású férfiakat és a 18 és 30 év közötti német nőket. Területenként megadott létszámban kellett begyűjteni az embereket és ahol nem volt elég német, ott magyarokkal töltötték fel a hiányzó létszámot. A hadköteles korban levő férfiaknak jelentkezniük kellett a helyi szovjet parancsnokságon. Őket távolabbi helyekre irányították, majd gyűjtőtáborokba meneteltették.

Érden 1945 január 6. és 10. között gyűjtötték össze a férfiakat.

 

 

 

erdihirek.hu

A következő 5 év legfontosabb feladata Érden

Az otthonos Érd büszke arra, hogy megyei jogú város. Ezért sokan gondolják azt, hogy érdemes arra, hogy rangjának megfelelő úthálózatot kapjon. Ez az a terület, ahol már mindent megígértek már

Legyen Érd ismét a nyertesek között!

Megújult csapattal jelentkezett a Fidesz a júniusi önkormányzati választáson. Céljuk nem kevesebb, mint hogy elérjék: Érd újból fejlődésnek induljon az elmúlt évek stagnálása után. Interjú Gasparik Gábor érdi Fidesz elnökkel.

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.