Egyszerűbb és kedvezőbb lesz az új tarifarendszer

Egyszerűbb és kedvezőbb lesz az új tarifarendszer

Március 1-től kezdődik az új tarifarendszer a MÁV és a Volánbusz járatain.

  • Ingyenes utazás a 14 év alatti gyermekeknek,
  • 50%-os, állandó kedvezmény a közalkalmazottaknak,
  • új, 24 órás vármegye- és ország díjtermékek
  • a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csak 2 marad
  • a jelenlegi 65 helyett csak mintegy 20 kedvezménytípus lesz.

Ez lesz az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformja.

A tavaly májusban bevezetett ország- és vármegyebérletek sikere azt mutatta: igény és lehetőség is van a tarifarendszer érdemi egyszerűsítésére, a közösségi közlekedés elérhetőbbé tételére. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra:

minden 14 év alatti és a 65 év feletti utasunk díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utasunk pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

Az országbérletek esetén megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások: március elsejétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is. A vármegyebérleteknél azonban marad a korlátozás: ezek InterCity vonatokon továbbra sem lesznek használhatók. A kedvezményes vármegye- és országbérletek vonatkozásában a jogosultak köre kiegészül az „ellátottak utazási utalványával” rendelkezőkkel is, így azok már nem csak a hazai diákigazolványok birtokában használhatók.

Újfajta napijegyek is lesznek: ezek a „Vármegye24”, illetve a  „Magyarország24” elnevezésű díjtermékek a  megegyező vármegyére szóló vármegyebérlettel, illetve a megegyező országbérlettel azonos feltételekkel felhasználhatóak a vásárlástól számított 24 órán belül.

Teljesen díjmentesen vehetik majd igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik már ma is jelképes, 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. A közalkalmazottak a jövőben 50%-os kedvezményt kapnak, utazási korlátozás nélkül.

A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 Ft lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása természetesen továbbra is díjmentes.

A készpénzfizetés visszaszorítása érdekében a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 Ft adminisztrációs díjjal egészül majd ki.

 

erdihirek.hu

Mennetek kell!

„Sok minden korlátozható ma Érden: az átlátható működés, a közpénzek felhasználásának nyomon követése, a tisztességes és elfogulatlan tájékoztatás. A templom harangja speciel még nem.”

Aki ott volt és aki nem

A 2019 őszétől megváltozott önkormányzatban a helyi Fidesz-KDNP frakció is tette a dolgát. Politikai szempontból az egyik legfontosabb feladatunk és felelősségünk az volt, hogy egyben maradjon a táborunk és megmutassuk: mi vagyunk többen a városban.