Egy nap késés esetén is 1.270 forinttal több lesz a vízszámla!

Szabad kezet kapott a városvezetéstől az érdi vízművek a lakosság és az érdi kisvállalkozások megsarcolására. A közzétett tervezet szerint akár egy nap késés is 1.270 forint büntetést vonhat maga után. A kisvállalkozásokról idén már 18 millió forintot gomboltak le így.

Az ÉTV Kft közzétette, hogy módosítani kívánja az üzletszabályzatát. A hatálybalépést követően  akár 1 nap késedelmes számlafizetés esetén is jár a büntetés. Biztosak lehetünk benne: élni is fognak a jogosultságukkal.

Nyáron már több kisvállalkozás megtapasztalta, hogyan is működik ez. Volt akinek úgy számláztak ki 40.000 Ft-ot behajtási költségátalányként, hogy közel ennyi volt az éves vízszámlája. De késett pár napot a befizetéssel.

Másnak úgy számláztak ki több mint 30.000 Ft-ot, hogy a határidő napján, postán adta fel. De a szolgáltató ezt nem fogadta el. Közölték, hogy ők csak két nap múlva kapták meg és ez késésnek számít.   

A pénzbehajtás időzítése rendkívül empatikusan a járványhelyzetre esik. Nyilván az emberek többsége igyekszik minden fizetnivalót időre befizetni, de bárkivel előfordulhat egy-két nap késés. Mostantól nincs kímélet: könyörtelenül behajtják.

Az alábbiakban közzéteszünk egy olvasói levelet, amit a témában kaptunk. Utánajárunk és hamarosan közzétesszük a kérdésekre kapott válaszokat is!

Olvasói levél:

Kis családi Bt-nk érdi telephellyel működik, ahol az ÉTV és ÉTCS ügyfelei vagyunk. Kisfogyasztóként számláink összege sosem nagy, a 2 havi számláink a 2 cégnél 10-15 ezer Ft között alakulnak. Minden számlánkat rendszeresen kiegyenlítjük, sosem volt halmozott tartozásunk. A koronavírusos lezárások utáni első számlákon azonban egy új, számomra ismeretlen tétel szerepelt. Behajtási költségátalány címen közel 40 ezer Ft-os tétel volt csak az ÉTV számlán! Összehasonlításképpen a 2019-ben ÉTV-nek fizetett vízdíjunk összesen éves szinten ennyi.

Utánanéztem a  jogszabálynak és látom hogy ez egy több évvel ezelőtti törvény adta lehetőség, ami egységesen 40 euros külön díjátalány kirovását teszi lehetővé ha a vevő késedelmet mutat. Eddig ilyen tétel az elmúlt 3 éves szerződéses viszonyunk alatt nem volt a számlánkon, tehát joggal hihettem azt, hogy ez egy eddig nem alkalmazott kiszabott díj.

Természetesen bementem az ÉTV ügyfélszolgálatára, ahol a hölgy jelezte hogy tudja miért vagyok itt, mert tömegesen élnek panasszal az ügyfelek.

Megerősítette, hogy ezt újonnan kezdte kiszámlázni az ÉTV és nálam is a visszamenőleg 1 évvel 3 olyan számla volt, aminek késedelme 30 napot meghaladta. (Ennek egyszerű oka, hogy havi egyszer utalok járulékokat és számlákat és ha elkeveredett a postán kapott számla, akkor lehet csak  következő hónap elején került rá sor, ez minden számlánál látszik).

De ami a lényeg, a 3 számla értéke sorrendben 6464 Ft, 9263 Ft és 7864 Ft. Ezekre kaptam a kiszámlázott esetleges késedelmi kamaton és felszólító levél díján túl 40 ezres “büntetést”.

Természetesen megírtam a hölgy tanácsára levelem, amiben kértem a díj aránytalan volta miatt a mérséklést vagy az elengedést. A válaszban az említett törvényre hivatkozva a szolgáltató jelezte, hogy nem tudnak eltekinteni, mert jogosan számláztak.

Kérdéseim ami miatt írtam Önöknek:

– Kíváncsi lennék, hogy egy ilyen nehéz évben vajon hány városnál döntött úgy a vízmű hogy ezt a díjat kiveti és mennyire bevett gyakorlat, hogy ezzel élnek? 

– Vajon az ÉTV eddig is alkalmazta ezt vagy ahogy az ügyfélszolgálatos kolléga mondta, ez új rendelkezés a vízműveknél?

– Mennyire arányos az, hogy – persze a törvény adta lehetőséggel takarózva – olyan kisfogyasztónál is kivetik ezt, akinek éves számlája éri el a büntetés értékét, ráadásul mindhárom esetben 1-1 hónap késedelem esetén. Miért esek én ugyanabba a körbe, mint egy nagyfogyasztó vállalat, akik adott esetben havi több százezres vízdíjat fizetnek és ugyanígy ezt az egyénileg kiszabható költségátalányt szabják ki rájuk?

– Mennyire etikus, vállalkozásbarát módszer az, hogy a részben önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató éppen a koronavírus vészhelyzet végével bünteti saját fogyasztóit ilyen aránytalan díjtétellel?

– Mi indokolhatja a kisválllalkozások ilyen módon történő megsarcolását ez egy olyan cégnél, ami részben külföldi magánkézben van és ami pont a vészhelyzet idején vett ki 100 millió Forintos osztalékot a tartalékjából?

– Miért nézi ezt a hirdetetten (és ezek szerint látszat erejéig) érdi vállalkozások oldalán álló új városvezetés ezt tétlenül és miért engedi egyik oldalon a vírushelyzet idején az osztalék kifizetést és a másik oldalon az ilyen mértékű új sarc kivetését? 

Én egyet tudok hozzáfűzni. Szégyellje magát mindenki, aki ebben részt vett, aki erről tudott és aki ezeket a döntéseket felelős vezetőként meghozta!

Tisztelettel:

K.János.

Levelem tartalmának közléséhez hozzájárulok, de szeretnék a nyilvánosság előtt inkognitóban maradni.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.