Egerszegi Krisztina az Úszó Nemzet Program nagykövete

Évi 7,2 milliárd forintot fordít a kormány a 2028-ig tartó Úszó Nemzet Program keretében a kisgyerekek úszásoktatására.

Egerszegi Krisztina Érden élő ötszörös olimpiai bajnok úszó a Nemzeti Sportnak elmondta: három éve kezdődött el a gondolkodás az Úszó Nemzet Programról. Nagyon sok olyan gyerek van, aki nem jut el uszodába. Egész egyszerűen azért, mert nem teheti meg, mert nincs rá lehetősége. A programon sokan és sokat dolgoztak, hogy minden egyes részlet összeálljon, hogy minél tökéletesebb legyen.

„Az Úszó Nemzet Programnak nem az a lényege, hogy abból, aki részt vesz benne, versenyúszó legyen, itt nem ez a cél – sokkal inkább az, hogy megismerkedjenek és megbarátkozzanak a vízzel, hogy ne féljenek tőle, hogy megszeressék. Tudjuk mindannyian, attól, amit nem ismerünk, sokszor félünk, a félelem pedig sok minden mást blokkol bennünk, az életünkben, a mindennapjainkban.

Engem is azért írattak be úszni a szüleim, hogy ha vízpart mellett nyaralunk, ne legyen semmi gond, s nem azért, hogy később élsportoló váljék belőlem. Fontos, hogy mindenki megtanuljon úszni, az úszás pedig majd’ minden sportág alapját jelenti.” – mondta el Egerszegi Krisztina.

A Magyar Úszó Szövetség 2020 őszén indította el a programot próbaként Budapest XXII. kerületében, Debrecenben, Móron és Tokajban.

A kormány elégedett a próbaprogram eredményeivel, ezért a „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” cél érdekében kiterjeszti az óvodai nagycsoportosok és az általános iskolai alsó tagozatosok kötelező úszásoktatását.

A mostani döntés szerint első alkalommal 2022. február 1. és 2028. június 30. között szélesebb körben is megvalósítják. Ehhez már az idei költségvetésből és aztán 2028-ig évente 7,2 milliárd forintot ad a kormány.

A programot „a Magyar Úszó Szövetség bevonásával és a kiválasztott települések illetékes köznevelési intézményei fenntartóinak közreműködésével” kell lebonyolítani. A pénzt az Úszó Szövetség kapja, Kásler Miklós miniszternek „a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okiratot” kell vele aláírnia.

Bízunk benne, hogy Érden is élvezhetik gyermekeink a Program előnyeit!

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).