Csőzik László illegális jövedelmet vett fel hónapokon át?

Súlyosan megsérthette az összeférhetetlenségre vonatkozó jogszabályokat, s ezáltal illegális jövedelemre tehetett szert Csőzik László – derül ki az érdi polgármester vagyonnyilatkozatának vizsgálatából.

A jogi végzettségű, korábban ügyvédként praktizáló Csőzik vagyonnyilatkozataiban évek óta szerepel, hogy felügyelőbizottsági tagként jövedelmet kap a – nem mellesleg zűrös hátterű – Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesülettől. Nem is volt ezzel semmilyen probléma, egészen az önkormányzati törvény tavaly májusi módosításáig. Ekkor ugyanis egy tiltó rendelkezés lépett hatályba.

A polgármesternek nem lehetne egyéb bevétele

A hatályos jogszabály arról szól, hogy a 3000 fő feletti lakosságszámú települések főállású polgármesterei – bizonyos kivételektől eltekintve – nem folytathatnak más kereső foglalkozást, egyéb tevékenységért díjazást nem fogadhatnak el és nem lehetnek gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjai.

Csőzik László felügyelőbizottsági tagsága az említett egyesületben nem tartozik a törvényben felsorolt kivételek közé, vagyis a rendelkezés alapján tavaly május óta nem megengedett. A polgármesternek kötelessége lett volna megszüntetnie az említett egyesülettől kapott jövedelemforrását.

Csőzik László 2022. február 1-jén közzétett vagyonnyilatkozata

Egy hónapja lett volna megszüntetni az összeférhetetlenséget

Csőzik Lászlónak a módosítás hatályba lépését követően 30 napja volt erre, valamint arra, hogy tájékoztassa az önkormányzatot az összeférhetetlenségről, illetve annak megszüntetéséről.  Csakhogy ő a törvény előírását figyelmen kívül hagyva megtartotta a felügyelőbizottsági tagságát, ami azt is jelenti – és erre a saját, most leadott vagyonbevallása a bizonyíték –, hogy a tavaly május óta eltelt hónapokban törvénytelen jövedelemhez jutott.

A Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület felügyelőbizottsága 2022. február 1-jén. Forrás: dimenziobiztosito.hu

Ha a gyanú beigazolódik, Csőziket meg kell fosztani a tisztségétől

A törvény a lehető legszigorúbban szankcionálja az ilyen jellegű törvénysértést. Amennyiben ugyanis bebizonyosodik, hogy a polgármester nem hozta a Közgyűlés tudomására az összeférhetetlenségi okot és nem is szüntette azt meg, úgy a törvény rendelkezése szerint meg kell szüntetni a polgármester megbízatását.

Főoldalról ajánljuk

T. Mészáros András: A politikai hazugságok árát az érdiek fizetik meg

A város baloldali politikai többsége megszavazta Érd idei költségvetését. Ahogy Csőzik László fogalmazott, „gúzsba kötve táncol a város” 2023-ban. A közgyűlés Fidesz-frakciója nemmel szavazott a költségvetési rendeletre. Ennek okairól kérdeztük T. Mészáros András frakcióvezetőt, a város korábbi polgármesterét.

A BEZÁRÁSOKRA SZAVAZNÁNAK CSŐZIKÉK – AZ ÉRDI FIDESZ 2,4 MILLIÁRD FORINTOS REZSIMENTŐ CSOMAGOT TETT AZ ASZTALRA

Sport-és kulturális intézmények bezárására tesz javaslatot a holnapi közgyűlésen Csőzik László és baloldali csapata. A testületben kisebbségben lévő érdi Fidesz ezzel szemben olyan, közel egy milliárd forintos takarékossági csomagot javasol, amelynek elfogadása esetén elkerülhetőek lennének a bezárások. Közben a kormány 42 millió forintot szavazott meg Érdnek az Érd Aréna nyitva tartására.

Városi rendezvényekre idén is sok pénze lesz a városnak

Miközben évek óta siránkozik a városvezetés, hogy szinte semmire nincs pénze az önkormányzatnak, azért a jó kis szelfi lehetőségeket biztosító rendezvényekre két kézzel szórja a pénzt. Mivel a hivatalos tájékoztatás nem árulja el, hogy mindez mibe kerül és ki fizeti, ezért utánajártunk.

Lesz-e elég hitünk?

„Ezt a fajtát nem lehet másképp kiűzni, csak imádsággal és böjttel” – mondja Jézus apostolainak a holdkóros ember meggyógyítása után (Mk 17,21).