Csőzik beintett a nyilvánosságnak – nem válaszol a közt érdeklő kérdésekre

Válaszra sem méltatta Csőzik László azt az érdi önkormányzati képviselőt, aki törvényben garantált jogával élve közérdekű adatokat szeretett volna megtudni a város gazdálkodásával kapcsolatban. Érd polgármestere, aki a választási kampányban átlátható működést ígért, már tavaly is megtagadta az adatszolgáltatást.

Érd polgármesterének egyik legfőbb választási ígérete az önkormányzat átlátható működésére vonatkozott. 2019 őszén nem volt olyan kampánygyűlés, ahol Csőzik László ezt ne hozta volna szóba. Persze könnyű felelősség nélkül beszélni tucatjával szervezett kampánygyűléseken. Ám a jelek szerint az ígéretek, amint meghozzák a vágyott sikert, már egyáltalán nem olyan fontosak. Inkább nyűg lesz, mint a becsület által kijelölt igazodási pont.

Önkormányzati képviselőként, a pénzügyi bizottság tagjaként a törvény által előírt kötelezettségének eleget téve tett fel a közt érdeklő adatokra vonatkozó kérdéseket a város polgármesterének és több városi cég vezetőjének Simó Károly, az érdi Fidesz frakcióvezetője.  Választ mindössze három cégtől kapott. Csőzik László polgármester – immár nem először – elzárkózott a válaszadástól.

“VESZÉLYEZTETNÉ SZOLGÁLTATÁSUK ELLÁTÁSÁT”

A Szociális Gondozó Központ, az Érdi Sport Kft és az Érdi Városfejlesztési Kft vezetője eleget tett jogi kötelezettségének. Az Érd és Térsége Víziközmű Kft és a Csatorna-szolgáltató Kft. közös ügyvezetője, valamint az ÉKFI vezetője viszont sajátosan értelmezte ezt a kérést. Ők arra hivatkoztak, hogy az adatok szolgáltatása veszélyeztetné a szolgáltatásuk ellátását, ezért a különleges jogrend ideje alatti egyedi szabályokat kihasználva csak másfél hónap múlva tervezik a válaszadást.

Az Érd Médiacentrum vezetője – megterhelő elfoglaltságaira hivatkozva – ugyancsak a későbbi válaszadást helyezte kilátásba.

Az ÉTH Kft. ügyvezetője nem válaszolt az önkormányzati képviselő hivatalos megkeresésére.

Ahogy Csőzik László polgármester sem.

Mindez a Simó Károly önkormányzati képviselő közösségi oldalán olvasható bejegyzésből derült ki.

Képtalálatok a következőre: simó károly
Simó Károly önkormányzati képviselő kérdéseire egyelőre nincsenek válaszok

Csőzik tavaly ősszel már egyszer írásban megtagadta az önkormányzat gazdálkodását érintő információk kiadását – emlékeztetett Simó. A polgármester az akkori levelében azt írta, hogy a kérdéseket megfogalmazó önkormányzati képviselő – aki egyben a pénzügyi bizottság törvény szerint ellenőrzési kötelezettséggel felruházott tagja is – joggal való visszaélést követ el azzal, hogy kérdéseket tesz fel a polgármesternek az önkormányzat gazdálkodásáról.

VAJON MIÉRT TITKOLÓZIK CSŐZIK?

Képtalálatok a következőre: csőzik lászló
A választási kampányban tett ígéretek mintha el se hangzottak volna

Világos, hogy Csőzik László a polgármesteri székben ülve kényelmetlennek és idegesítőnek talál olyan kérdéseket, amelyeket ő is előszeretettel tett fel kisebbségi képviselőként. Ám a polgármester választási lehetőségei között az elutasítás nem szerepel. Ebben az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, valamint az önkormányzatokról szóló törvény ad iránymutatást. Márpedig ezek egyikében sem szerepel, hogy közérdekű adat kiadását Csőzik megtagadhatja.

Simó Károly a polgármester jogsértésének két alapos indokát látja. Szerinte a titkolózás egyik oka az lehet, hogy az adatszolgáltatás teljesítésével idő előtt kiderülne, hogy valójában az önkormányzatnak van elég pénze, akkor pedig nem tudnák tovább heccelni az érdieket a kormány ellen. Másfelől pedig Csőzik

„másképpen nem tudná a felesége választási kampányát azzal segíteni, hogy naponta siránkozik a Facebookon, hogy milyen kevés az önkormányzat bevétele.”

Simó Károly emlékeztetett rá: eddig negyedévente kikérte az önkormányzat számláin levő összegeket és ezeket közzé is tette. Így legalább a választók is nyomon követhették, hogy mikor, mennyi pénze van az önkormányzatnak. A képviselő szerint ezt elégelhette meg a polgármester, aki „megijedt, hogy ha feketén-fehéren láthatja mindenki, hogy több tízmilliárd forint van a bankban, akkor percek alatt lehet cáfolni a felelősséghárító kormányellenes uszításokat.

*

Megkerestük Csőzik László polgármestert is, akitől azt kérdeztük: Milyen megfontolás alapján döntött úgy, hogy nem tesz eleget a törvényben előírt kötelezettségének? Érd polgármestere azonban nem reagált a levelünkre.

*

A törvényességre felügyelő Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjének álláspontját egyelőre nem ismerhetjük meg

Ma délelőtt a sajtófőnökén keresztül Tarnai Richárd kormánybiztost, a Pest megyei kormányhivatal vezetőjét is kerestük. 19 óráig azonban ő sem reagált a kérdéseinkre. Tőle a következőket szerettük volna megtudni: Kezdeményez-e vizsgálatot a kormányhivatal vezetője az ügyben? Csőzik László korábban 106 esetben követett el jogsértést a különleges jogrend idején. Milyen törvényességi felhívásokkal élt eddig az önkormányzat és/vagy a polgármester irányába?

Főoldalról ajánljuk

A családok már mernek eggyel több gyermeket vállalni

Korábbi felmérések szerint a házaspárok eggyel több gyermeket szerettek volna, mint amennyit végül vállaltak. Ahogy a családtámogatási rendszer javított az életminőségen, a családok ma már mernek eggyel több gyermeket vállalni – a mintegy kétmillió magyar kiskorú egyharmada, 700 ezer gyermek nagycsaládban él – mondja a Mandinernek adott nagyinterjújában a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin.

Asztalos Éva: „Nem stílusom más embert porba tiporni”

Dr. Asztalos Éva önkormányzati képviselő sokáig a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció érdi elnökeként politizált. Sokakat meglepett, amikor tavaly kilépett a pártból. Ennek okairól is kérdeztük őt, de először arra voltunk kíváncsiak, miért nem vesz részt a baloldal előválasztási kampányában, miért függetlenként indul a jövő évi országgyűlési választáson?

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.