Csődeljárást indítana az ÉTH ellen a fővárosi cég?

Eddig csak a szelektív hulladékkal gyűlt meg az ÉTH baja. Utána következtek az utcán hagyott zöldhulladék kupacok és zsákok. Mostanra eljutottunk oda, hogy többször már a kommunális hulladékot sem vitték el időben. Mindezt azóta, amióta a Csőzik László vezette önkormányzat célul tűzte ki, hogy tönkreteszi az érdi hulladékszállító céget is.

Nemrég közösségi média oldalakon kezdett terjedni a hír, hogy az érdi kukásautók az M0 autóúton állnak a dugóban. Ugyanis nem a közeli Pusztazámorra, hanem Gyálra kell vinniük a szemetet. Sejthető, hogy ez időben és költségben is mennyi többletet jelent.

Aztán kiszivárgott ennek oka is. A közeli lerakóba azért nem tudnak szállítani, mert többszáz milliós (összesen közel egymilliárdos) tartozásokat halmozott fel az új cégvezetés. 

Ahogy mindig, ha nem tudnak kezelni egy problémát, ezúttal is azonnal beindult a Csőzik-protokoll: a polgármester emberei megszállták a közösségi csoportokat és minden kommentben az előző vezetést okolták a helyzetért. Alaptalanul. A korábbi városvezetés 2006 óta minden évben százmilliókat juttatott különböző jogcímeken a hulladékszállító cégnek. Ezzel egészítette ki a lakosság által fizetett díjakat, annak érdekében,  hogy a cég azokat a feladatokat is el tudja látni, amelyek nem az alapszolgáltatásba tartoznak.

A támogatást szolgáltatási szerződés keretében adták át minden évben. Majd amikor a rendszer átalakult, és remény volt arra, hogy az állami „kukaholding” utólag biztosítja ezt a kiegészítő forrást, akkor tagi kölcsönt nyújtott az önkormányzat a saját cégének. Tehát a cég tartozásai korábban a tulajdonos önkormányzat felé álltak fenn. Mindezt annak érdekében, hogy amikor megérkezik az államtól a pénz, akkor az önkormányzat visszakapja a tagi kölcsönt. 

Az előző vezetés a biztonságos működés feltételeit is biztosította: területet és 2,3 milliárd forintot szerzett az új érdi hulladékezelő létesítményhez.  Ha ez megépült volna, akkor a szabályok szerint ugyanazért a szolgáltatásért több pénzt kaphatott volna a szolgáltató. És így a város visszakapta volna a cégbe fektetett pénzét. Csakhogy jött 2019 októbere, Csőzikék megkaparintották a város irányítását, és ez a beruházás is ment a levesbe.

Mindig más a hibás

Az egyetlen, ami megoldásként Csőzikék eszébe jutott, hogy hamis kimutatásokat lobogtatnak, és az előző vezetésre mutogatnak. De a valóság az, hogy az előző városvezetés idején a leadott mérlegadatok alapján, ún. „veszteségfinanszírozás” formájában az állam utólag mindig kiegészítette a hulladékszállító pénzügyi forrásait. Ezt az új városvezetés is megtehette volna, ha értett volna hozzá és szándéka lett volna.

Csőzik László polgármestersége óta folyamatosan romlanak az elmúlt tizenhárom évben biztonsággal működő közszolgáltatások Érden. Csőzik persze ebben is – mint minden más ügyben – az előző vezetésre hárítja a felelősséget, mintha a választáson nem polgármestert, hanem hivatásos felelősséghárítót választottak volna az érdiek. Közeledünk a Csőzik-éra második évének végéhez, és miközben minden elromlik, ami korábban működött, a baloldali városvezetés hatékony várospolitika, a biztonságos működés biztosítása helyett csak nyafog, panaszkodik és visszafelé mutogat. Ám ezekből még soha nem épült semmi.

Nem mellesleg: a kormány most ítélt meg újabb 770 millió forint támogatást Érdnek, amivel kapcsolatban máris elkezdték a nyafizást Csőzik emberei. Nem mintha másra számítottunk volna, de azért elég ciki ez így együtt. 

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.