Brüsszeltől nem magyarázat kell, hanem vakcina, és ha nem jön, akkor máshonnan kell szerezni

Mai jó hír, hogy a kormányzat kizárólag a magyar emberek érdekeit nézve konkrét beszerzésekről állapodott meg. Kétmillió vakcinát kötöttek le, amely hamarosan meg is érkezhet. A különleges jogrendet addig fenn kell tartani, amíg elég embert sikerül beoltani, hogy biztonságos legyen a normál élet.

Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú! 

Addig nem tudjuk feloldani a korlátozásokat, amíg nincs tömeges oltás, ezért fontos,hogy minél több vakcina legyen Magyarországon. Szabadságunk záloga, hogy legyen vacina, amivel védettséget lehet szerezni!

A gond akkor van, ha csak egy-két oltóanyagot engedélyeznek az EU-ban. Ugyanis ez nem teremt versenyhelyzetet. És akor fordulhat elő az, ami a napokban: a kvázi-monopol helyzetben levő szállító késlekedhet vagy más földrészre, más országoknak adja el a vakcinákat.

Már Európában is előordult (Dánia és Svédország), hogy a nemzetállami hatóságok bizony hatósági feltartóztatásokkal küzdenek az elérhető orvosi eszközökért.

Ha pedig verseny van, és több beszerzési forrás, akkor megmozdulnak a gyártók és igyekeznek gyorsan, megfelelő minőséget biztosítani. 

Alternatívák kellenek

Bizonyos cégeknek van vakcinájuk, de Brüsszel eddig nem akarta kiadni az engedélyt. Miközben máshol már oltanak vele, és olcsóbb is, mint a már forgalmazott oltóanyag. 

Pénteken Moszkvában tárgyalt a magyar külügyminiszter a vakcina beszerzésről. Meg is állapodtak kétmillió darab beszrzéséről. Kínával előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, de onnan csak akkor lesz vakcina, ha megvan rá az engedély.

Kiderült, hogy az AstraZeneca vakcinájáról folynak a tárgyalások Európ-szerte. A csütörtöki EU-csúcson a lengyel miniszterelnök szólalt fel a visegrádi országok nevében, és beszélt arról, hogy ha az AstraZeneca jó Nagy-Britanniában, akkor miért nem jó az európaiaknak, miért nem adják ki rá az engedélyt??

Most a különböző politikai vitákat félre kellene tenni. Most emberéletekről van szó, és majd a válság után vissza lehet térni arra, hogy a vakcinabeszerzés központosítása helyett nem lett volna-e jobb, ha mindenki maga intézi ezt? Majd utána kell beszélni arról, hogy Brüsszel jól vagy rosszul cselekedett, de most itt van a baj. Megoldását kell találni.

A legfontosabb tanulság, hogy nem engedheti meg magának egy komoly ország, hogy egy ilyen járvány idején kilincselni kelljen vakcináért. Ezért egy olyan gyár fog épülni hamarosan Debrecenben, amely bármilyen esetben, ha képesek kifejleszteni vakcinát, sok oltóanyagot tud gyártani.

Maradhat a különleges jogrend

A második hullám magasra csapott, nagy erőket kellett mozgósítani, hogy megfékezzék. A kormány vélhetően két hétre még el fogja rendelni a rendkívüli jogrendet, erre van felhatalmazása. Utána elkezdődik a tavaszi parlamenti ülésszak és a parlamenthez fordulnak ezzel a kérdéssel, hogy meddig tartják ezt majd fenn. Ha a parlament úgy dönt, akkor addig, amíg fel lehet oldani a korlátozásokat, továbbra is különleges jogrend lesz.

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.