Az oltás a szabad életünk záloga

Életünk minden területére hatással van az, hogy mennyire tudjuk felvenni a harcot az egy éve velünk lévő vírussal. A magyar kormány meghozza a szükséges intézkedéseket, és messze az európai kormányok előtt járva, folyamatosan készül a következő lépésekre a járványhelyzetben.

Az oltás eddig is, ezután is önkéntes Magyarországon. De ha vissza akarjuk kapni a régi életünket, akkor mindenkit, aki kéri, minél előbb be kell oltani.

Mostanra a magyar társadalom többsége belátta, hogy a megoldás a vakcina. Ennek megfelelően az oltás iránti bizalom is folyamatosan növekszik. Napról napra nő az oltásra előzetesen jelentkezők száma is.

Az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után a 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedőket oltják. Ez így együtt több mint 1,7 millió ember. 

Az operatív törzs szerint egy hétvégén mintegy 1,5 millió embert lehetne beoltani. Vagyis a mai tudás szerint mindazokat, akik jelentkeztek vagy jelentkeznek, egy hétvége alatt (csütörtök-vasárnap) be tudják oltani.

A magyar oltókapacitás tehát jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van. Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban és tömegesebben oltani, hanem azért, mert nincs elég vakcinánk.

De vajon mi ennek az oka? 

Magyarország az EU-s beszerzések keretében 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le. A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés és szállítás azonban lassú és nehézkes. Az uniós állampolgárok két százaléka sincs még beoltva. A megrendelt oltóanyagok lassan és kis mennyiségben érkeznek, ez pedig jelentősen korlátozza és fékezi a védőoltások beadásának ütemét. 

Mindenki azt várta a brüsszeli ígéretek alapján, hogy a tavalyi év végén, az idei év elején az Európai Unióban hatalmas sebességgel indul be az oltás, aminek nyomán aztán az európai országokban a meglévő korlátozó intézkedéseket, szigorításokat fel lehet majd oldani. Mindez azonban az Európai Bizottság miatt elmaradt. Miközben az EU határain túl, az Egyesült Államokban, de különösen Nagy-Britanniában és Izraelben viharos sebességgel zajlik az emberek beoltása.

Ezért a magyar illetékesek minden lehetséges biztonságos beszerzési forrást felkutatnak és megvizsgálnak. Az is látszik, hogy ha a brüsszeli oltóanyag beszerzések ütemében haladunk, akkor csak nyár végére, őszre lehet annyi embert beoltani, hogy a feloldhatók legyenek a korlátozó intézkedések.. Ezért kellenek más megoldások is. 

Ha az emberek elfogadják a biztonságos és bevizsgált vakcinákat, akkor olyan gyorsan lehet majd oltani, hogy akár jóval a nyár előtt is vissza lehet kapni a régi életünket.

Az ellenzéki pártok sajnos ebben a mindenki számára – nem túlzás: életbevágóan fontos kérdésből is pártpolitikai ügyet csinálnak. Ők abban érdekeltek, hogy, hogy minél tovább tartson a pandémia és minél jobban belefáradjanak az emberek a várakozásba.

Ez politikai kalandorság: semmi másról nem szól, mint a pártpolitikai érdekeik előtérbe helyezése, az emberek egészségének háttérbe szorítása.

Müller Cecília: Terv szerint halad a vakcináció

Magyarországon átgondolt oltási terv szerint halad a vakcináció, hiszen rendelkezésre kell állnia a második dózis oltóanyagnak is a már beoltottaknak – mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának nyilatkozva.

    Müller Cecília közlése szerint az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók 80 százaléka már megkapta a védőoltást, és közülük nyolcezren már a második dózist is. “Ez óriási dolog” – fogalmazott, rámutatva, hogy az egészségügyiek ezzel nem csak magukat, de környezetüket is megóvják a fertőzéstől.
    Hozzátette: számos szociális intézményben is elkezdődött az oltások beadása, az oltások előrehaladásának kizárólag azok mennyisége szab határt.
    Müller Cecília utalt arra, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.
    A szakember arra kérte az idősebb korosztályhoz tartozókat, hogy jelezzék oltási igényüket, és arra kérte a családtagokat, segítsék őket a regisztrációban, a postai levél visszaküldésében.
    Az országos tisztifőorvos nagy előrelépésnek nevezte, hogy a magyar szakembereknek is sikerült a vírus angliai mutációját itthon sejttenyészeteken szaporítani, így vizsgálni tudják annak genetikai állományát.

Megkérdeztünk érdieket arról, hogy mit gondolnak az oltásról

Több korosztály, több foglalkozás, több élethelyzet, de ami közös: mindannyian az oltásban látják a megoldást.

Együtt, felelősen gondolkodva le fogjuk küzdeni ezt a járványt is!


Érdiek mondták

Január legelején fertőződtem meg coviddal, nekem szerencsém volt, mert másfél hét alatt lezajlott a teljes folyamat a szervezetemben. El kell mondanom, hogy soha életemben nem voltam még ilyen rosszul.

Az a kifejezés, hogy “csillagokat lát a fájdalomtól” most nyert számomra értelmet, mert szó szerint apró szikrákat láttam a fájdalomtól. A folyamatos láz és a fájdalmak nagyon legyengítettek.

Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy ne hallgasson a megmondóemberekre, az Élet Iskolájában végzett infektológusokra, mert ez nem játék, és nem egy sima influenza.

Aki teheti, oltassa be magát!

Szabó Pál, művelődésszervező (43 éves)


———————————————————————–

Tudom,hogy az elmúlt hónapokban mindenki virológus, infektológus és kutató lett. Tény, hogy én is sokkal többet olvasok cikkeket a témában, de pont ezért igyekszem megszűrni az infókat.

Az orvosok, a szakterületért felelős kutatók véleménye az én szememben egyértelmű és egybehangzó: sokkal több a vírusban rejlő kockázat, mint magával a vakcinával kapcsolatos nyitott kérdés.

Szüleimet is meggyőztük, és nekünk sem kérdés: beoltatjuk magunkat, amint ránk kerül a sor. Így végre az unokák ismét együtt lehetnek a nagyszülőkkel és tervezhetjük a nyaralást.

Kun Álmos, vállalkozó (40 éves)

———————————————————————–

Látom a pro és kontra érveket. Valóban ez mindenkinek a saját döntése kell hogy legyen. Amit viszont pontosan tudok, hogy nagyon sok idősebb kedves barátunk és rokonunk van.

Botond Édesanyja most volt 80 éves, fáj, hogy ritkán látjuk és szeretnénk, ha még sokáig velünk maradna. Nem bocsátanám meg magamnak, ha én lennék a vírus hordozó, akitől elkaphatja.

A családban van még egy transzplantáltunk és egy autoimmun betegünk. És őszintén nagyon szeretem a nagycsaládosaimat, hiányoznak és alig várom, hogy újra találkozhassak velük.

Mindezekért egyáltalán nem kérdés számomra, hogy az oltást választom. 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

——————————————————————

Január első napjaiban megkaptam a Covid-védőoltást. Nagyon vártam már. Tudom, hogy csak ezzel szabadulhatunk ebből a szerencsétlen „Covid-világból”.

A fertőző betegségek ellen az emberiség védőoltásokkal védekezik. Ez szigorúan orvosi és virológiai kérdés. Nincs olyan komolyan vehető tudományos csoport sehol a világban, aki a Covid-oltás ellen foglalna állást.

Akik tudatosan szítják a félelmet a Covid-védoltással szemben, azoknak egyszer majd el kell számolniuk a lelkiismeretükkel!

Dr. Lászlófy Csaba, szájsebész (48 éves)

Főoldalról ajánljuk

Végre! Pest megye önálló régióként pályázhat forrásokra

Pest megye önálló régióvá válásával mintegy 140 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthatnak a térség települései, köztük Érd is. A lehetőség uniós tagságunk kezdetétől élt volna, ha a baloldal, köztük érdi képviselői, nem akadályozták volna meg az erről szóló népszavazást. Ennek fényében nem csoda, hogy Csőzik László és a médiája egy árva betűt sem írt eddig erről a történelmi fejleményről.

Komoly kihívást jelent az ÉTH adósságainak törlesztése

Holtpontra jutott Érd hulladékszállító cége és a Fővárosi Közterület-fenntartó közötti gazdasági kapcsolat – ismerte el az érdi propagandamédiának adott interjúban a cég ügyvezetője. Aki ugyanakkor reméli, hogy Érd nem lesz Nápoly, amely az elmúlt évtizedben sokszor fuldokolt az utcán halomban álló, el nem szállított szemétben.

Lózungok helyett valódi cselekvés

Érd és térsége országgyűlési képviselője, dr. Aradszki András a súlyos covid-betegségét legyőzve immár ismét nagy energiával vesz részt a parlamenti munkában és képviseli az itt élők ügyeit. A felelős cselekvés jellemzi munkáját, amely az elmúlt 10 évben soha nem látott fejlődést és kormányzati támogatást tett lehetővé az egész térség számára.

3500 egyszülős és nagycsaládos nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport

Kétszázmillió forint értékű jótékonysági felajánlásnak köszönhetően idén nyáron is mintegy 3500, nehéz helyzetben élő egyszülős és nagycsaládos nyaralhat július elsejétől augusztus végéig a Mészáros Csoport jóvoltából. A családok félpanziós ellátás mellett a Hunguest Hotels gyulai szállodájában és a Balatontourist kempingjeiben üdülhetnek.

Már ottalvósak is lehetnek az Erzsébet-táborok

Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, idén viszont az oltás tömegessé válásának köszönhetően az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket.

Aradszki András jól lobbizott: Érd is kap a sporttámogatásból

Aradszki András országgyűlési képviselő hatékony közbenjárásnak köszönhetően az Érdi Városi Sportegyesület is részesülhet abból a több mint 2,1 milliárd forint rendkívüli támogatásból, amit a kormány biztosít 45 kiemelt vidéki sportegyesületnek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kompenzálására.